Printre simptomele cauzate de scleroza multiplă se numără:
- dureri, stare de amorțeală și înțepături;
- vedere în ceață;
- stare de amețeală;
- tremurat;
- senzație de slăbiciune generală;
- disfuncții ale vezicii urinare.
În majoritatea cazurilor de scleroză multiplă simptomele se manifestă puternic, apoi scad ca intensitate, dar există și situații în care simptomele devin din ce în ce mai grave. În general, persoanele care primesc acest diagnostic au o durată normală a vieții și se pot menține sănătoase dacă urmează un tratament potrivit și își modifică meniul zilnic.
Scleroza multiplă și vezica urinară
Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu scleroză mutiplă au probleme legate de funcționarea vezicii urinare, Acestea nu apar tot timpul, dar se pot agrava brusc. În cazuri mai rare inclusiv rinichii pot fi afectați.
Vezica urinară poate fi afectată negativ de scleroza multiplă deoarece terminațiile nervoase care determină contracțiile vezicii pot fi deteriorate.
Probleme legate de retenția de lichide
Disfuncțiile vezicii urinare legate de retenția de lichide semnalează hiperactivitatea, ceea ce înseamnă că deteriorarea terminațiilor nervoase cauzează contracții prea dese la nivelul vezicii urinare. Contracțiile spastice pot crea nevoia constantă de urinare.
Printre simptomele disfuncției legate de retenția de lichide sunt:
- nevoia frecventă de a urina;
- trezitul des în timpul nopții pentru a merge la toaletă;
- incontinența urinară.
Probleme legate de golirea vezicii urinare
În acest caz înseamnă că vezica urinară nu se golește complet pentru că terminațiile nervoase deteriorate determină o întrerupere a semnalului de a elimina cantitatea integrală de lichid. Din acest motiv vezica poate deveni prea plină și nu se va goli niciodată complet.
Printre simptomele caracteristice se regăsesc:
- nevoia urgentă de a urina;
- dificultăți în momentul urinării;
- incontinența urinară;
- fluxul redus de urină;
- infecții ale tractului urinar.
Infecțiile urinare
Dacă vezica urinară nu se golește complet crește foarte mut riscul de infecții pentru că urina rămasă favorizează proliferarea bacteriilor. Infecțiile urinare asociate cu scleroza multiplă au tendința de a reveni des, mai ales dacă nu iei un tratament adecvat pentru a asigura golirea completă a vezicii urinare.
Simptomele unei infecții urinare sunt:
- urinarea frecventă;
- senzația de arsură în timpul urinării;
- dureri la nivelul abdomenului inferior;
- febră;
- urină închisă la culoare, cu un miros puternic.
Calculii renali și infecțiile
În cazul în care problema legată de golirea vezicii urinare nu este tratată timp îndelungat pot apărea probleme și la nivelul rinichilor. Este posibil ca o infecție să se răspândească de la vezica urinară până la nivelul rinichilor.
Urina care nu este eliminată crește și riscul formării de calculi renali, datorită depozitelor de minerale.
Atât calculii renali, cât și infecțiile trebuie tratate cât mai rapid posibil. Dacă ai o infecție urinară fii atent la durerile care radiază spre spate pentru că ar putea indica apariția calculilor renali.
Schimbarea stilului de viață pentru a preveni afecțiunile vezicii urinare
Poți face schimbări simple pentru a reduce simptomele neplăcute și a minimiza riscurile create de scleroza multiplă.
Potrivit specialiștilor, este util să-ți programezi intervalele la care mergi la toaletă. De asemenea, ar trebui să eviți substanțele care irită vezica urinară cum sunt:
- țigările;
- cafeina;
- îndulcitorii articifiali;
- băuturile alcoolice.
Nu mai bea lichide cu aproximativ 2 ore înainte de culcare. Dacă ai probleme cu golirea vezicii urinare este indicat să aștepți câteva minute după ce ai fost la toaletă și să încerci din nou.
În cazul incontinenței urinare poți folosi absorbante speciale dacă nu ai cum să mergi imediat la toaletă.
Posteaza comentariu