Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala pneumococică ocupă locul fruntaş în topul maladiilor care provoacă decese la copii. Iar România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent, după Moldova şi Ucraina.
Din ce cauză apare boala pneumococică?
Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Potrivit medicului Daniela Ştefănescu, membru al Senatului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, boala pneumococică este o infecţie cauzată de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae, cunoscută şi sub numele de pneumococ.
Formele de boală pot să fie uşoare, medii sau grave, în funcţie de receptivitatea şi de imunitatea individuală, mai adaugă specialistul.
Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om. Pericolul este cu atât mai grav cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sanatăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mari a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.
5 simptome care trebuie să te îngrijoreze
Copilul cu infecţie pneumococică prezintă simptome diverse cum ar fi:
- febra ridicată (> 39C)
- frisoane
- tuse
- junghi toracic
- otalgie (durere de urechi)
- otoree (secreţie a urechii)
- iritabilitate
- anorexie
- vărsături
- cefalee
- ameţeli.
Cum îţi protejezi copilul?
Potrivit dr. Daniela Ştefănescu, prevenţia este extrem de importantă şi subliniază necesitatea introducerii vaccinării cu noul vaccin în ţara noastră pentru a scădea numărul cazurilor fatale de boală pneumococică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de preventie a acestei afecţiuni. Noul vaccin cu 13 serotipuri care există în SUA scade cu 94% incidenţa bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningita) la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
2250 de copii au murit anul trecut la noi
Dintre cei aproximativ 1,6 milioane de oameni din toată lumea care mor anual de boală pneumococică, jumătate sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Potrivit datelor comunicate recent de Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie, 28% dintre copiii cu vârstă între 0 şi 1 an mor din cauza pneumococului. Anul trecut, în România pneumococul a ucis 2.250 de copii cu vârsta mai mică de un an.