Îndulcitorii artificiali pot dăuna vaselor de sânge

Știm că zahărul, atunci când este consumat în cantități mari, poate crește riscul unei serii de probleme de sănătate.

Un studiu recent a demonstrat că îndulcitorii artificiali pot avea consecințe similare, dar prin căi biochimice complet diferite. Iată ce efecte adverse provoacă îndulcitorii artificiali în organismul uman!

Cum pot afecta îndulcitorii artificiali vasele de sânge?


Este mai sigur să consumi zahăr sau îndulcitori artificiali? În ultimii ani, consumul excesiv de zahăr a fost asociat în mod concludent cu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, toate acestea fiind acum corelate solid cu supraconsumarea zahărului.

Pe măsură ce reputația dulce a zahărului s-a acrit în mod constant, îndulcitorii artificiali au profitat de această ocazie și au devenit mai populari. În prezent, zeci de mii de produse includ îndulcitori artificiali, făcându-i pe aceștia unii dintre cei mai folosiți aditivi alimentari din lume.

Având zero calorii, îndulcitorii artificiali apar în băuturi pentru dietă și gustări cu un conținut scăzut de calorii, destul de dulci pentru a fi savurate chiar și de către cei mai mulți consumatori de zahăr.

Dar nu tot ce strălucește este făcut din aur. Încep să apară din ce în ce mai multe studii care resping imaginea bună a îndulcitorilor artificiali. Dovezile conform cărora consumul unor cantități mari de astfel de substanțe chimice ar putea duce la obezitate și tulburări metabolice sunt în creștere.


Constatările celui mai recent studiu privind efectul negativ al îndulcitorilor artificiali au fost prezentate la conferința Experimental Biology 2018, care a avut la San Diego. Cercetarea a fost condusă de Brian Hoffman, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Biomecanică de la Universitatea Marquette și Colegiul Medical din Wisconsin, Milwaukee. Hoffman a explicat de ce îl interesează atât de mult acest subiect. În ciuda adăugării acestor îndulcitori artificiali cu zero calorii în dietele noastre de zi cu zi, există o creștere drastică a obezității și a diabetului în rândul populației.

Acest studiu reprezintă cea mai profundă explorare până în prezent a modificărilor biochimice produse de îndulcitorii artificiali în organism.
Pentru a atinge acest nivel, a fost folosită o tehnică numită metabolomică imparțială de mare capacitate. Metabolomica se referă la studiul produselor metabolice din celule, țesuturi și animale.

iulia-mirica