Identificarea si prevenirea afectiunilor de vara

Se stie ca vara este sezonul in care majoritatea persoanelor sufera de afectiuni specifice anotimpului, cum sunt: alergiile, raceala, insolatia, deshidratarea etc, dar mai grav este ca numarul afectiunilor se inmultesc din cauza neatentiei si nestiintei noastre.

Persoanele predispuse celor mai multe afectiunile specifice acestui anotimp sunt cele care au in preajma un aparat de aer conditiont si care se adaptaeza greu la variatiile bruste de temperatura.

Astfel, pentru a nu fi afectat/a de aerul conditionat nu trebuie sa ai un asemenea aparat langa tine pentru ca aerul sa nu-ti sufle in ceafa, deoarece poti dobandi contractii involuntare si persistente la nivelul musculaturii gatului. De asemenea, daca ai venit de afara unde temperaturile sunt incendiare nu trebuie sa te apropii de aparatul de conditionat ci se te bucuri de racoare de la distanta.


Afectiuni cauzate de aparatele de aer conditionat

-viroze respiratorii (pneumonie, laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita);
-accidente cardiovasculare;
-afectiuni ale gatului;
-dureri lombare si de coloana;
-dureri de masele;
-iritati si congestii ale ochilor;
-nevralgii.


Sfaturi pentru a evita neplacerile cauzate de aerul conditionat

1.  Inainte ca aparatul de aer conditionat sa fie pus in functiune, camera/casa trebuie aerisita. De asemenea, se recomanda aerisirea camerei/casei de mai multe ori pe zi.

2. Fluxul de aer al aparatului nu trebuie indreptat in directia oamenilor.

3. Aparatul de aer conditionat trebuie sa fie dotat cu termostat.

4. Filtrele de aer ale aparatului trebuie curatate frecvent pentru a preveni instalarea germenilor, care pot declansa: rinite alergice, conjunctivite virale sau astm, in cazul in care germenii sunt inhalati.  

5. Aparatul nu trebuie amplasat in camera copilului pentru ca acesta sa nu dobandeasca sensibilitate la variatiile bruste de temperatura.

In continuare voi prezenta cele mai frecvente afectiuni care apar vara, pentru a face o comparatie cu numarul afectiunilor declansate de aparatul de aer conditionat. Veti constata cu stupoare ca majoritatea afectiunilor sunt declansate de curentii de aer, implicit de aerul conditionat. Astfel, daca pentru unele persoane aerul conditionat este un confort, pentru altii este un inamic al sanatatii.

Afectiuni intalnite mai ales vara:

-deshidratarea acuta;
-durerile de cap;
-febra;
-insolatii si arsurile solare;
-infectiile stomacale (gastroenterite);
-afectiuni respiratorii, tuse;
-dureri de masele.

Mare atentie trebuie acordata si locurilor unde mananci, deoarece alimentele pot fi tinute in conditii inadecvate sau numarul sistemelor de racire poate fi scazut in comparatie cu cantitatea de produse care trebuie sa stea la rece. Daca consumi alimente care nu sunt racite corespunzator esti expus/a unui risc crescut de a te infecta cu salmonella.

Tot vara este anotimpul cand apa prezinta cel mai ridicat risc de contaminare, astfel, indicat este sa bei apa acasa, sau sa o fierbi inainte. Apa contaminate favorizeaza si agraveaza problemele gastrointestinale.
In incheiere voi repeta cateva sfaturi de mult stiute, dar care au ramas la fel de utile: consumati multe lichide si sucuri naturale ca tot este anotimpul fructelor, iar cand iesiti din casa aplicati o crema cu protectie solara si purtati sepci, palarii si haine deschise la culoare, in general, din bumbac.