Hipertensiunea intracraniană: simptome, diagnostic, tratament

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană!

Ce este hipertensiunea intracraniană?


Hipertensiunea intracraniană este un sindrom caracterizat prin simptome clinice și paraclinice determinate de modificarea raportului normal care se află între conținut și conținător la nivelul craniului.

Conținătorul este cutia craniană, o cavitate inextensibilă la adult care, în condiții normale, este formată din oase unite prin suturi care dau naștere la boltă, respectiv la baza craniului.
Cavitatea craniană are un singur orificiu reprezentat de gaura occipitală prin care comunică cu exteriorul, dar și prin care encefalul se prelungește cu măduva spinării.

Conținutul este reprezentat de:

encefal însemnând emisfere cerebrale, cerebel, trunchi cerebral;
vase meningo-cerebrale;
lichid cefalorahidian.

Cu alte cuvinte, hipertensiunea intracraniană apare datorită presiunii puternice în spațiile care înconjoară creierul și măduva spinării.
Aceste spații sunt umplute cu lichid cefalorahidian, care amortizează și protejează creierul de leziuni mecanice, asigură hrănire și transportă deșeurile. Citește continuarea pe divahair.ro!