Gusa simpla si gusa polinodulara

"Am 28 de ani si am gusa polinodulara. Medicul mi-a spus sa iau eutyrox, dar pentru ca este pe baza de hormoni...



Gusa simpla (netoxica)


- poate fi definita ca orice marire a glandei tiroide care nu estedatorata unor procese inflamatorii sau neoplazice si nu este initialasociata cu tiveotoxicoza sau mixedem;
- se datoreaza unei cauze identificabile de alterare a sintezei hormonilortiroidieni, precum un deficit de iod, ingestia unor agenti gusogeni sauun defect in biosinteza hormonala, insa de cele mai multe ori cauza nueste cunoscuta.
- se produce cand unul sau mai multi factori altereaza capacitateatiroidei de a secreta hormoni in cantitate suficienta pentru a suplininevoile tesuturilor periferice
- desi s-a presupus ca acest fapt se datoreaza cresterii secretiei de TSH(hormonul tiro stimulant), concentratiile de TSH din serul pacientilorcu gusa simpla sunt normale, de obicei.

Alte mecanisme implicate:


- o posibilitate ar fi aceea ca depletia de iod organic glandular ceacompanieaza alterarea sintezei hormonale creste reactivitatea tiroideila niveluri normale de TSH. Cresterea masei tiroidiene functionale si aactivitatii celulare rezultate suplinesc alterarile medii ale sintezeihormonale, pacientul avand un matabolism normal, desi gusa este prezenta.Cand afectiunea determinata este severa, raspunsurile compensatorii,incluzand de aceasta data si hipersecretia TSH, sunt suficiente pentrusuplinirea tulburarii, iar pacientul are gusa si este hipotiroidian.

Deaceea gusa simpla nu poate fi separata cu claritate de gusa cuhipotiroidie;
- iodarea defectuoasa a tireoglobulinei, poate fi o alta cauza (datoritaunui continut scazut al apei in anumite regiuni geografice);
- posibilitatea ca gusa sa se datoreze unor anticorpi care stimuleazacresterea tiroidei fara a stimula si activitatea sa.

Patologie:


- in stadiile initiale, la nivelul glandei se dezvolta hipertrofie,hiperplazie si hipervascularizatie uniforme. Daca tulburarea persistasau sufera exacerbari si remisiuni repetate, uniformitatea arhitecturiitiroidiene dispare;
- mai frecvent, regiunile de involutie alterneaza cu arii de hiperplaziefocala. Nodulii hiperplazici sau involuati sunt delimitati de fibroza. Potfi prezente arii de hemoragie sau de calcificare neregulate. Evolutiastadiului multi (poli) nodular se asociaza aproape intotdeaunacu dezvoltarea autonomiei functionale.

Intr-adevar, heterogenitateastructurii si activitatii si gradul de autonomie functionala sunt markeriistadiului matur al acestei afectiuni.

Manifestari clinice:


- in gusa simpla, manifestarile clinice constau doar in marirea tiroidei,cat timp statusul metabolic este normal;
- in gusa cu hipotiroidism simptomele cauzate de marimea tiroidei(senzatie de constrictie la nivelul bazei gatului, senzatie de presiune)sunt acompaniate de semne si simptome de insuficienta hormonala(slabiciunea musculara, astenie, somnolenta, constipatie, intolerantala frig, crampe musculare, menoragii, sindrom de tunel carpian); scadeactivitatea intelectuala, scade apetitul, crestere in greutate; paruldevine uscat si are tendinta de a cadea, pielea devine uscata; scadeauzul; vocea devine inceata si ragusita; in final apare mixedemul cufacies inert, inexpresiv, rarirea parului, edeme periorbitale, marirealimbii, paliditate, tegumente reci, aspre si cu consistenta de aluat);
- in gusa toxica multinodulara cu durata crescuta se poate produce osecretie crescuta de hormoni tiroidieni.

Faptul ca doctorul care v-a consultat v-a prescris Euthyrox ma face sacred ca este vorba de o gusa netoxica la care nu s-a depistat un agentetiologic specific. Pentru acest scop tratamentul cel mai indicat este cuLevotiroxina (Euthyrox) cu doze intre 75-200 mg, care se administreaza,uneori, toata viata.

Nu cred ca este vorba de o gusa multinodulara toxica, in acest caztratamentul de electie (cel mai indicat) este cu iod radioactiv.

Nu stiucat de mult ati fost investigata si care sunt rezultatele analizelordvs. dar daca doriti va puteti adresa la Institutul de Endocrinologie"C.I.Parhon" Bucuresti.

Complicatii:

  • hemoragii produse rapid in interiorul unui nodul;
  • gusa multinodulara toxica care poate asocia si hipertiroidism;
  • tulburari ale ciclului menstrual;
  • anemie hipocroma;
  • tulburari nervoase, scaderea memoriei;
  • neoplasm.


Tabloul clinico-evolutiv este complex si depinde de foarte multi factoriexistenti sau potentiali, de aceea opinia mea este sa nu neglijati boaladumneavoastra.