Mestecatul gumei - un obicei extrem de popular, venit de peste ocean...Stim oare cate beneficii ne aduce si cate deservicii ne face?
La inceput, le era oferita soldatilor americani pentru calmarea nervilor,le mai si improspata respiratia, era ok. S-a constatat insa ca, datoritacontinutului de zahar, poate favoriza aparitia cariilor dentare. Si asas-a ajuns la inlocuitorii de zahar si la reclamele cu protectia anticariea gumei de mestecat.
Cum actioneaza insa? Prin mestecare, se stimuleaza cresterea fluxuluisalivar, care "spala" resturile alimentare ramase pe dinti; tot salivaabundenta determina si mentinerea pH-ului in limite normale.
Care este reversal medaliei? (ca doar nu credeti inca in existentaremediilor miraculoase...).
Tot mestecatul prelungit duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare(cea care leaga mandibula de maxilar), cu posibila aparitie a fenomenelorde artrita: dureri in articulatie (la nivelul urechii), zgomote ciudatela deschiderea gurii. In fond este o articulatie ca oricare alta,imaginati-va cum ar fi sa faceti genoflexiuni, de exemplu, pe o perioadade timp egala cu cea in care mestecati guma. Daca mai aveti si lucraridentare in gura este si mai "bine".
Inlocuirea zaharului din guma cu indulcitori artificiali a fost o ideebuna pentru efectul carioprotector, dar in ziua de azi, cand se vorbestetot mai mult de efectele nocive (si) ale acestor tipuri de substante,m-as gandi de doua ori inainte de a alege un asemenea beneficiu.
In concluzie, daca nu aveti de ales (desi au aparut periute de voiajminuscule si tuburi cu pasta de dinti foarte mici) mestecati 15-20de minute dupa masa pentru a va curata cat de cat gura, iar pentrureimprospatarea respiratiei in momente... delicate, apelati mai degrabala mici pastilute mentolate sau fructate.