Chiar dacă nivelul glicemiei depinde de foarte mulți factori care au legătură cu alimentația, problemele medicale cu care te confrunți și trratamentele urmate, nivelul de activitate fizică din fiecare zi, specialiștii susțin că glicemia normală la o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, se situează între 70 și 100 de mg/dl. Aceasta este considerată a fi valoarea normală, în cazul în care glicemia este luată dimineața, pe stomacul gol.
Atunci când nivelul glicemiei rămâne mereu peste 125 mg/dl înseamnă că vorbim despre o glicemie crescută (hiperglicemie) și că persoana respectivă suferă de diabet zaharat.
În schimb, atunci când glicemia se situează sub 70 mg/dl înseamnă că vorbim despre o glicemie mică (hipoglicemie).
Simptomele care apar când ai glicemia scăzută
Printre cele mai frecvente simptome se numără: lipsa de energie, senzație accentuată de slăbiciune, amețeli, durere de cap, tremurături, schimbări ale dispoziției, incapacitate de concentrare și se poate ajunge până la leșin și scăderea temperaturii corpului.
Aceste simptome pot să fie ușoare sau resimțite foarte intens, în funcție de nivelul zahărului în sânge. Însă, în niciunul dintre cazuri nu este recomandat să se prelungească această stare.
Din ce cauze apare glicemia scăzută
De cele mai multe ori, glicemia scade brusc din cauza unor tratamente administrate în cazul persoanelor diabetice. Un alt motiv care poate determina o scădere a glicemiei se referă la o anumită problemă medicală care poate să apară la pancreas, ficat, rinichi sau alte organe interne.
Stilul de viață are un efect puternic asupra nivelului de zahăr din sânge.
Atunci când sari peste micul dejun și prânz sau ții diete restrictive, nivelul glicemiei poate să scadă brusc, determinând apariția simptomelor prezentate mai sus.Un alt factor care influențează nivelul glicemiei este consumul exagerat de alcool care poate să determine o scădere a glicemiei, deoarece ficatul nu va mai produce glucoză.
O altă situația în care poate să apară hipoglicemia este în cazul tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia, dar și în cazul femeilor însărcinate.
Este foarte important să te prezinți la medic dacă nivelul glicemiei rămâne scăzut chiar dacă ai mâncat ceva , dar și în cazul în care ai remarcat că aceste episoade de hipoglicemie se repetă de mai multe ori într-o săptămână.
Tratament pentru glicemia scăzută
În general, hipoglicemia are legătură cu anumite complicații care apar în timpul tratamentului pentru diabet zaharat. Persoanele diabetice care au aceste episoade de hipoglicemie trebuie să se adreseze medicului, deoarece dacă nu poate înghiți este necesară administrarea unei injecții cu glucagon.
Dacă persoana respectivă nu suferă de diabet zaharat, atunci medicul va recmanda investigații suplimentare pentru a depista cauzele hipoglicemiei care apare frecvent.
În cazul în care te confrunți cu o scădere bruscă a glicemiei și acst simptom este unul izolat, nu frecvent, se recomandă consumul unor alimente sau sucuri bogate în zahăr.
Poți să consumi la alegere puțină ciocolată, câteva stafide, o linguriță de zahăr sau miere, o jumătate de pahar de suc de fructe, un pahar cu lapte degresat, un baton din cereale sau câteva bomboane.