Este posibil ca pe timpul caniculei, mecanismele de termoreglare a organismului sa fie depasite de temperatura extrema, aceasta provocand o serie de tulburari, in forma lor cea ma grava fiind chiar socul termic (sau soc caloric). In conditii normale, mecanismele de control ale organismului - pielea si transpiratia - se adapteaza la caldura, insa exista si situatia in care corpul nostru cedeaza daca este expus la temperaturi inalte o perioada prelungita. Cele mai afectate persoane sunt cele la varste extreme: copiii si batranii, care se deshidrateaza foarte usor.
Care sunt efectele temperaturii ridicate?
Potrivit dr. Vasile Greere, medic primar cardiolog aceste efecte sunt extrem de importante, cel mai accentuat si grav fiind socul caloric sau termic (in putine cazuri si numai in conditii de canicula intensa si prelungita). Acestea pot avea un debut insidios, uneori chiar semanand cu o boala virala si se manifesta prin:si se manifesta prin:
- oboseala;
- mialgii (dureri musculare);
- slabiciune;
- greturi;
- varsaturi;
- dureri de cap;
- ameteli.
Iar in cazul socului caloric se adauga celor enumerate mai sus si: tulburari ale functiei cognitive, halucinatii, comportament bizar, confuzie, dezorientare si chiar coma.
Recomandarile Ministerului Sanatatii
- evita, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 – 18;
- daca ai aer conditionat, regleaza aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
- ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius;
- daca nu ai aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petrece 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine);
- poarta palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- pe parcursul zilei se fac dusuri caldute, fara a te sterge de apa;
- bea zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
- nu consuma alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
- evita bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
- consuma fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa;
- o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa;
- evita activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc);
- ai grija de persoanele dependente de tine (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu ti le solicita;
- pastreaza contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-te de starea lor de sanatate.
Cum putem sa limitam cresterea temperaturii in locuinte?
- inchide ferestrele expuse la soare, trage jaluzelele si/sau draperiile;
- tine ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta;
- deschide ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
- stinge sau scade intensitatea luminii artificiale;
- inchide orice aparat electrocasnic de care nu ai nevoie.
Cum prevenim aparitia imbolnavirilor in randul copiilor?
Pentru sugari si copiii mici:
- realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer;
- sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada;
- se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita;
- copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode;
- nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi si obligatoriu cu caciulita pe cap;
- copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate;
- mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului;
- la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica;
- atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi si obligatoriu seara la culcare, iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
- copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.
Pentru copiii aflati in tabere:
- se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare;
- alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete;
- se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor;
- copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute;
- scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.
Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice
- crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti;
- alimentatia va fi predominata din legume si fructe proaspete;
- se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile;
- este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei;
- se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale, precum si palaria de protectie pe cap;
- persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
- mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.