Formaldehida, o substanta toxica din mediul de zi cu zi. Primii afectati sunt copiii

Formaldehida este o substanta toxica si a fost inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor probabil cancerigene. Totusi o putem gasi chiar in casele noastre, fiindca ea intra in componenta dezinfectantilor, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente, spumelor folosite pentru izolare si, cel mai important, in mobilierul facut semifabricate din lemn: pal, PFL, placaj. Fumul de tigara contine, de asemenea, cantitati mari de formaldehida.

Prezenta unei singure piese de mobilier nu este de obicei suficienta pentru a reliza concentratii nocive de formaldehida, insa combinarea mai multor surse de formaldehida poate fi periculoasa.



Efecte asupra sanatatii

In cazul in care va expuneti la o cantitate mare de formaldehida in timp scurt, adica atunci cand lucrati sau dormiti in camere slab ventilate in care exista surse care emit aceasta substanta, puteti sa suferiti de iritatii ale ochilor, nasului, gatului, sau pielii, de dureri de cap sau tulburari de somn.

Daca va expuneti timp indelungat la o sursa de formaldehida, puteti sa suferiti de reactii alergice, crize de astm bronsic, la persoanele sensibile. In cel mai grav caz pot aparea cancere pulmonare, dar riscul este mic.


Foarte sensibili sunt copiii. Daca la cateva zile dupa ce ati cumparat mobilier nou, copilul dumneavoastra are semne similare cu cele intalnite in raceala, gripa sau da semne de alergie, nu il mai lasati sa stea in camera in care ati pus mobila, pana mirosul neplacut al acesteia nu dispare. Fumul de tigara contine formaldehida, asadar nu fumati in camera copiilor.

Pentru a evita aceste efecte Asociatia pentru Protectia Consumatorilor va recomanda:

1. Intrebati vanzatorul din ce este facut mobilierul si cumparati produse cu emisie scazuta de formaldehida.
Adezivii facuti din rasini formaldehidice cu uree sunt mai periculosi decat cei cu fenol.
2. Daca mobilierul are un miros puternic, aerisiti-l, sau ventilati bine incaperile.
3. Temperatura ridicata si umiditatea cresc emisia de formaldehida. Aerisiti baia si bucataria atunci cand spalati sau gatiti.
4. Nu plasati mobilierul alaturi de surse de caldura.
5. Spalati draperiile care nu necesita calcare, inainte de folosire.
6. Nu folositi in spatii inchise spume izolatoare pe baza de uree-formaldehida.