In continutul tuturor produselor, de la paine si pana la preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, bauturile alcoolice si cele racoritoare, conservele, plantele, fructele, cerealele si legumele modificate genetic, se regasesc substante, care atenteaza nu numai la sanatatea consumatorilor, ci si la viata acestora.
Dupa unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o tara civilizata consuma circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an.
E-urile nocive sanatatii se impart in 5 categorii:
- adaosuri cancerigene: E 330 din bauturile racoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate (conserve, paste de tomate, compot, mustar sau branzeturi), E 621 folosit in sosuri si supe concentrate si conservantul E 211;
- adaosuri foarte cancerigene, folositi, de asemenea, in prepararea alimentelor si bauturilor: E 123, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217 si E 239;
- adaosuri periculoase, din paine si produsele de panificatie: E 471, E 472, E 482, E 300, si E 330, dar si colorantii: E 110, E 124, E 102, E 120, E 122, E 210, E 212, E 228, E 240, E 249, E 250 si E 252;
- adaosuri potential toxice, cum ar fi: E 226, E 463, E 466, E 470, E 233, E 311, E 312 etc;
- adaosuri suspecte.
Aditivii periculosi, pe langa faptul ca sunt cancerigeni provoaca si boli intestinale, tulburari de digestie, afectiuni dermatologice, tulburari metabolice ale colesterolului si afectiuni neuronale. Potrivit specialistilor, alimentele bogate in adiviti toxici sunt consumate, deoarece pe etichete este mentionat ca produsul respectiv contine E-uri toxice, insa nu scrie despre efectele pe care le pot avea.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost pusa pe jar luna aceasta, in urma primirii unei notificari referitoare la prezenta gumei guar (agent natural de ingrosare), posibil contaminata cu dioxina, folosita de grupul "Danone". Compania a retras de pe piata cantitati mari de iaurt, in prezent, probele prelevate fiind trimise la un laborator comunitar din Budapesta.