Există un remediu pentru HIV în dezvoltare?

Există speranță pentru milioane de pacienți care se luptă cu virusul HIV, deoarece oamenii de știință cred că un remediu pentru HIV ar putea fi în curs de dezvoltare. În prezent, virusul se poate ascunde și poate evita eliminarea completă, ceea ce înseamnă că un pacient nu poate fi considerat vindecat niciodată.

Virusul HIV care se ascunde în interiorul celulelor ar putea fi eradicat din corp printr-un tratament de șoc


Cercetătorii de la Universitatea din Illinois cred că sunt cu un pas mai aproape de eliminiarea completă a virusului HIV din organismul pacienților. Aceștia susțin că vizarea unei gene din creier ar putea elimina virusul care se ascunde în organism și ar putea să-l facă vulnerabil la acțiunea sistemului imunitar și a unui tratament medicamentos. Rezultatele acestea sunt promițătoare. Progresele medicale din ultimele decenii le permit pacienților cu virusul să întrețină relații intime neprotejate, fără teama de a transmite virusul. Dar obiectivul final al descoperirii unui remediu pentru HIV, virus care afectează 37 de milioane de oameni din întreaga lume, nu a fost atins până în prezent.

Chiar și în cazul pacienților care mai au doar un număr nedetectabil de celule ale virusului, tot mai există urme ale virusului care dorm în interiorul corpului.
Se numesc virusuri latente și nu activează boala, dar nu pot fi distruse de sistemul imunitar sau de medicamente, ceea ce face imposibilă eliminarea completă din organism.

Dar atunci când aceste virusuri latente se activează și încearcă să atace corpul, ies din ascunzătoare, iar sistemul imunitar și medicamentele le pot viza direct. Cercetătorii, conduși de profesorul Jie Liang, susțin că schimbarea genei care scoate virusul HIV din ascunzătoare, denumită Tat, ar putea expune virusul la sistemul imunitar și la funcția acestuia. Acest lucru ar putea, de asemenea, permite medicamentelor să atace virusul latent prin forțarea acestuia să iasă, printr-o metodă cunoscută sub denumirea de șoc și eliminare.
Este extrem de dificil să elimini celulele infectate cu un virus latent. Autorii studiului chiar spun că acesta ar fi principalul obstacol în calea eradicării infecției cu HIV. Niciun medicament existent nu vizează circuitul genei Tat. 

Tratamentul de șoc și aliminare a fost testat pe pacienții cu HIV care utilizează medicamente pentru cancer numite inhibitori HDAC, precum vorinostatul și panobinostatul. Cu toate acestea, nu au reușit să trezească virusul latent până acum.

Cercetătorii au analizat cum ar putea să facă vizibil virusul HIV în celulele pe care sistemul imunitar le poate vedea. Folosind un model computerizat, cercetătorii au studiat gena Tat în diferite condiții. Prin vizarea genei Tat cu medicamente sau mici molecule pentru a o activa, oamenii de știință au făcut celulele infectate latent să producă mai multe virusuri, care apoi să fie distruse de sistemul imunitar.
Rezultatele acestea sugerează noi modalități de direcționare a celulelor latente, care pot duce la eradicarea virusului HIV.

Replicarea virusurilor este controlată de gena Tat, care distruge celulele și produce copii ale virusului HIV. Sistemul imunitar luptă natural împotriva acestui proces, dar numai atunci când gena Tat este pornită, iar virusul activ. Când gena este oprită, HIV se află în stare de inactivitate în celule. Gena Tat are o șansă aleatorie de a fi activă sau inactivă în orice moment și poate trece de la o stare la alta în mod spontan. 

HIV afectează în mod progresiv celule cruciale din sistemul imunitar, slăbind capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Lăsat netratat, acesta poate duce la SIDA, denumirea colectivă pentru o serie de infecții mortale pe care sistemul imunitar slăbit nu le poate aborda.
Sperăm că rezultatele acestui studiu ne vor ajuta să ne îndreptăm spre găsirea unui remediu în urmtăroii ani. 
iulia-mirica