Unul din efectele avute de o pozitie incorecta (din motive obiectivesau subiective) ale coloanei vertebrale este spondiloza cervicala, carepoate fi usor tratata kinetic, prin gimnastica acasa, ne spune dr. AdrianElisei, specialist in medicina generala la SOS Medical & Ambulance.
Spondiloza cervicala reprezinta una din formele de localizare alereumatismului degenerativ al coloanei vertebrale. Ea are o evolutie lenta,se accentueaza odata cu varsta si este caracterizata prin dureri in umeri,care coboara pe brat pana la degete uneori.
Inainte de inceperea programului de gimnastica medicala se poate faceun masaj sau automasaj cu efect calmant la nivelul cefei si chiar peomoplati si umeri.
In situatia de rigiditate cervicala se fac miscari care sa mareascamobilitatea la acest nivel, sa activeze circulatia locala si sa elimineprodusul de uzura. Daca coloana cervicala este destul de mobila, se facexercitii pentru intarirea musculaturii, in vederea cresterii stabilitatiiei.
Programul de gimnastica medicala se practica zilnic, de regula dimineatala desteptare, sub forma de gimnastica de inviorare si dureaza 15-20 deminute.
Inainte de a incepe exercitiile care sa mobilizeze segmentul cervical estebine sa se faca cateva miscari cu membrele si trunchiul pentru a incalziorganismul si a face ca miscarile cervicale sa fie mai usor suportate.Exercitiile se fac din pozitiile stand, sezand pe genunchi si culcat. Inregiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie, extensie, indoiri,rasuciri si rotari ale capului si gatului, in ritm lent.
Odihna se face pe un pat tare, pozitia culcat pe spate, fara perna,cu un sul sub ceafa.
Sunt contraindicate miscarile bruste in segmentul cervical, mai alescand muschii sunt rigizi si durerosi.
1. Stand cu mainile pe solduri se efectueaza rotari ale umerilor executatein ambele sensuri, de cate 10-15 ori in fiecare sens.
2. Aceeasi pozitie: ducerea bratelor prin lateral sus si lasarea capuluipe spate: revenire in pozitia initiala. Se executa de 15 ori.
3. Stand departat cu mainile pe ceafa: ducerea lenta a capului pe spatecu barbia inainte si revenire. Se repeta de 10-15 ori.
4. Stand departat: ridicarea si coborarea umerilor in ritm lent, de10-15 ori.
5. Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar si mainile pe solduri:flexia capului executata lent cu inspiratie-expiratie. Se excuta de10-12 ori cu maximum de amplitudine.
6. Aceeasi pozitie: indoirea trunchiului si a gatului spre stanga siinspiratie; revenire in pozitia initiala cu expiratie si apoi spredreapta. Se executa de 10-12 ori.
7. Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, reveniresi se repeta spre dreapta. Se excuta de 10-12 ori.
8. Aceeasi pozitie: rotatia ampla si lenta a capului si a gatului sprestanga si dreapta. Se excuta de 5-6 ori fiecare.
9. Culcat pe spate cu bratele pe langa corp: ducerea bratelor prin inaitepeste cap, cu inclestarea degetelor si intinderea coloanei vertebrale(elongatie); revenire in pozitia initiala. Exercitiul se repeta de 10-15ori.
10. Aceeasi pozitie: rasucirea trunchiului spre stanga ajungand in culcatcu fata in jos; revenire si se executa spre dreapta. Se repeta de catecinci ori in fiecare parte.
11. Culcat cu fata in jos, cu mainile inclestate in spate: extensiacapului si a gatului, departand barbia de corp si ducerea bratelorsus-inapoi cu inspiratie profunda; revenire cu expiratie. Se excuta lentde 10-15 ori.
12. Aceeasi pozitie: rasucirea corpului si a gatului spre stanga si apoispre dreapta. Se executa alternativ de 10-12 ori.
13. Culcat cu fata in jos, mainile in dreptul umerilor: extensia capuluisi a gatului, odata cu intinderea bratelor si revenire in pozitiainitiala. Se repeta de 7-8 ori.
14. Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, cuinspiratie si mentinerea pozitiei 5 secunde; revenire cu expiratie sise repeta spre dreapta. Se executa de cate 5-6 ori in fiecare parte.
15. Aceeasi pozitie: rotari ale capului si gatului in ambele sensuri,timp de un minut.
16. Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar: flexia capului cuducerea genunchiului stang la piept si apropierea de cap; revenirea sise executa la fel cu dreptul. Se repeta de 5-6 ori cu fiecare genunchi.
17. Stand departat cu mainile pe solduri: rasucirea capului si a gatuluispre stanga cu arcuire; revenire si se repeta spre dreapta. Se excutade 10-15 ori in ritm lent.
18. Mers prin camera cu ridicarea alternativa a cate unui genunchi lapiept cu ajutorul mainilor si apropierea capului de el, la 5 pasi. Seexecuta 1-2 minute.
19. Mers prin camera cu rasucirea trunchiului spre stanga si apoi spredreapta, la 5 pasi, cu ducerea mainilor la ceafa si rasucirea capului. Seexecuta 1-2 minute.