Estetica fetei - o preocupare actuala

V-am promis un capitol nou si anume cateva subiecte din chirurgia estetica a fetei. Un capitol aparent simplu de abordat, fiind vorba de infrumusetarea imaginii fetei - adica 3,12% din suprafata corporala a unui adult, dupa Petinkov, un renumit chirurg plastician rus. Totusi, rasfoind cartile de specialitate, se constata a fi un subiect dificil, fiind vorba de un domeniu extrem de sensibil.



Din punct de vedere tehnic, pot fi enumerate volume intregi in acest sens. Cele din domeniul chirurgiei cosmetice ale fetei ne duc intr-o lume a magiei si a transformarilor... Astfel, putem vorbi despre:

corectarea ridurilor faciale frontale, periorbiculare, nazogeniane etc., prin injectarea de Toxina Botulinica (Botox sau Disport), acid poli-lactic (New-fill), acid hialuronic (Hylaform) sau alte produse pe baza de colagen;

blefaroplastiile (plastia pleoapelor) externe superioare sau cele transconjunctivale ale pleoapelor inferioare, cu ajutorul radio bisturiului sau al unui laser;

augumentarea buzelor folosind proteze permanente neabsorbabile sau resorbabile, cum ar fi lipophiling sau injectii cu New-fill, Hylaform, silicon sau proteze lichidiene permanente moderne (Bio-alcamid);

lifting facial cu procedura "minima incizie" sau lifting facial endoscopic;

dermabrazie si peeling facial.

Mai amintim interventiile chirurgicale de reconstructie a fetei la pacientii care prezinta malformatii ale masivului facial, anomalii ale urechilor prin absenta sau modificari de forma, cicatrice vicioase post combustionale cu deformari grave ale tegumentelor fetei, care adauga un alt capitol vast in acest domeniu.

In randurile de mai jos si in articolele urmatoare vom dezvolta fiecare titlu enumerat mai sus sau vom aborda cele mai cunoscute si cele mai des intalnite procedee de infrumusetare in chirurgia cosmetica a fetei, ele fiind explicate intr-un limbaj cat se poate de accesibil cititoarelor noastre.





Prin urmare, nici nu este de mirare ca acest capitol de rejuvenare a celor circa 500 cm2 din suprafata corporala sa fie asa de minutios abordat... Extremitatea cefalica, portiunea sa anterioara, respectiv fata, chiar oglindeste totul. De foarte multe ori mimica fetei poate povesti ceea ce nu putem exprima prin limbaj.

Acelea dintre dumneavoastra care sunt interesate de domeniul teatrului, in mod special, va veti aminti imediat de cele doua masti reprezentative, folosite ca simbol al expresiei in teatru, in spatele carora zace spiritul actorului. Imaginea noastra exterioara reflecta, practic, starea noastra sufleteasca.

O mica schimbare a "look"-lui, prin ridicarea sprancenelor, abolirea functiei musculaturii periorbiculare folosind Toxina Botulinica sau disparitia ori, din contra, accentuarea ridurilor intersprancenoase la varstnici, schimba radical mimica, privirea. Aceasta inseamna expresia fetei.



Haideti sa facem un exercitiu! Asezati-va in fata oglinzii si plasati mainile in jurul capului (ca si cum ati prinde o minge de baschet intre maini, in pozitie de aruncare), in asa fel incat punctul de sprijin sa fie pe degetele mari asezate in dreptul urechilor, in spatele acestora, si degetele inelare sau cele mici in fata, asezate deasupra sprancenelor si lateral de ele. Incercati acum sa tractionati usor, in sus si in lateral, pielea mobila din zona. Aceasta manevra se poate executa in mod simetric, concomitent sau chiar alternativ.

Veti observa, in mod evident, diferenta majora in expresivitatea fetei... Puteti efectua ceva asemanator pentru ajustarea ridurilor, tot cu ajutorul degetelor. Exercitiul se va efectua in unghiul extern al ochilor, zona predispusa la ceea ce esteticienii numesc "laba de gasca", sau la nivelul ridurilor nazogeniene. Ati incercat vreodata?



Aici ar mai fi multe de discutat despre nevoia de schimbare sau, mai bine spus, despre relatia directa, psihologica a omului, cu imaginea lui exterioara.
Nu este lipsit de farmec sa parafrazez zicala: "Nu haina face pe om!" - sau omul pe haina?...

Prin efectuarea exercitiului, in mod constient, in momentul de fata va poate aparea o intrebare majora, o dilema in ceea ce priveste propria imagine si sentimentele sau trairile interioare pe care le aveti si le veti avea dupa tratament.



Probabil ca de multe ori v-ati pus intrebari legate de procesul de imbatranire si, prin urmare, si de aparitia ridurilor, ca o consecinta a acestui proces biologic.

Exceptand unele semne specifice ereditare, cum ar fi un sant intersprancenos accentuat, care se poate depista la cativa membrii ai familiei, sau o piele mai uscata, care evidentiaza riduri accentuate de oboseala, in rest aparitia lor este legata de modificari ale structurilor de sustinere la nivel celular.

Din nefericire, elixirul pentru oprirea acestui proces inca nu a fost gasit, dar totusi, ca pentru orice alta afectiune din organism, exista doua cai de tratament: una o reprezinta masurile de prevenire, iar cealalta - tratamentul curativ prin diferite procedee chirurgicale. In ceea ce priveste masurile de prevenire, medicina alternativa promoveaza si sfatuieste o alimentatie naturista impotriva aparitiei semnelor precoce ale procesului de imbatranire.



Este arhicunoscut ca un regim alimentar sarac in grasimi si carne, bogat in cruditati, fructe si vitamine, un somn de 7-8 ore pe zi, cu conditia ca toate acestea sa respecte un orar fix, bine organizat si disciplinat, vor duce la o viata sanatoasa si vom avea un organism functionand ca un ceas elvetian.

Totusi in fiecare zi cand ne trezim si ne confruntam cu cerintele vietii si nevoile noastre zilnice, uitam sa avem grija de acest lacas al spiritului. Si atunci nu ne ramane o alta cale decat indepartarea rapida si agresiva a acestor semne de imbatranire, dintre care fac parte si ridurile.




Toxina Botulinica tip A (TB), cunoscuta sub denumirea comerciala Botox sau Dysport, are un istoric destul de interesant, de altfel ca multe alte lucruri descoperite initial din intamplare, care au ajuns sa fie intrebuintate pentru cu totul altceva... Si ea face parte din aceasta categorie, fiind descoperita la intoxicatia data de Clostridium Botulinum in 1822. Apoi a ajuns sa fie utilizata in neurofiziologie in 1950, de catre un medic canadian.

In 1977, pentru prima data TB este folosita in scop terapeutic, pentru corectarea strabismului, de catre medicul american Alen B. Scott. Pana atunci TB era cunoscuta ca fiind cea mai otravitoare dintre otravuri.

In sfarsit, TB apare ca un produs farmaceutic pe piata, fiind folosita in scop terapeutic, cu aplicatii in neurologie la tratamentul torticolisului, strabismului, spasmului facial, blefarospasmului etc. Evolutiv, TB a ajuns sa fie intrebuintata in domeniul chirugiei estetice de catre avangardistii curajosi canadieni si americani, si apoi folosita in tratamentul cosmetic al ridurilor faciale hiperactive.

Numarul firmelor de distrubuire a acestor produse si monitorizarea vanzarilor de TB - in Statele Unite sub denumirea de Botox si in Europa sub denumirea de Dysport - ne pun pe ganduri. Pe liste apar mii de americani care zilnic sunt injectati cu Botox pentru tratamentul ridurilor faciale. In ultima vreme, nici VIP-urile de la Hollywood nu au putut ascunde faptul ca sunt clienti fideli ai esteticienilor...



Probabil ca si dumneavoastra cunoasteti faptul - cel putin din auzite - ca dorinta de a face disparute sau ameliorate ridurile faciale i-a determinat nu numai pe medici, ci si pe firmele producatoare de substante farmaceutice si chimice, sa-i ajute pe cercetatori in incercarea lor de a inventa un tratament eficient, mult dorit de femei, in ceea ce priveste problematica ridurilor.


In acest sens, exista o multime de procedee, pe care le voi enumera in cele ce umeaza:

Lifting facial clasic;
Lifting facial cu minima incizie;
Lifting facial cu fire resorbabile Aptos;
Peeling chimic facial;
Corectarea ridurilor prin stimularea colagenozei locale etc.

Este important de stiut ca fiecare dintre aceste tehnici de ajustare si de corectare a ridurilor are avantajele si dezavantajele sale. De asemenea, trebuie tinut cont si de individualitatea pacientelor atunci cand se analizeaza gradul si gravitatea modificarilor tegumentare, precum si tehnicile care li se potrivesc cel mai bine.

Avand in vedere toate aceste diversificari si elemente, medicul urmareste sa aleaga procedura cea mai potrivita din punctul de vedere al timpului operator, al agresivitatii si, nu in ultimul rand, al costurilor operatiei...

De pilda, se stie ca efectuarea unui lifting facial clasic, fiind o interventie de anvergura, implica participarea unei echipe numeroase: o participare de cel putin patru persoane: chirurgul operator, chirurgul secund, o instrumentara de sala si apoi medicul anestezist, cu asistenta proprie. In ciuda rezultatelor iesite din comun, costurile si riscurile acestor interventii sunt pe masura...

De aceea o incercare de corectare a ridurilor faciale cu injectarea de Toxina Botulinica va fi mult mai accesibila si economica atat pentru pacienta, cat si pentru chirurgul estetician.

In articolul urmator, vom afla ce anume presupune tratamentul cu Toxina Botulinica si in ce consta acesta...