Echinacea te scapa de raceala!

Echinacea este o planta cu numeroase utilizari in medicina, fiind folosita, in special, in tratamentul artritelor, al racelilor, al gripei, al colicilor, al infectiilor, al ranilor deschise si, nu in ultimul rand, al muscaturilor de sarpe. Echinacea are calitati antibiotice, antivirale si antiinflamatorii, fiind ideala in acest sezon, in care amenintarea gripei planeaza oricand asupra noastra.

Aceasta planta este folosita intens pentru tratarea infectiilor respiratorii si de tract urinar. Intern, echinacea sporeste rezistenta la boli a organismului, inclusiv la raceala obisnuita si senzatia de durere in gat. Extern, cremele cu echinacea vindeca rapid ranile de la suprafata epidermei. De asemenea, aceasta planta este folosita pentru tratarea candidozei (infectie vaginala cu Candida Albicans), artritei, reumatismului si cancerului, insa eficienta sa pe aceste planuri nu a fost demonstrata stiintific.



Efectele benefice ale acestei plante in tratarea infectiilor poate rezulta din stimularea sistemului imunitar - administrarea de echinacea duce la cresterea numarului de celule imune din sange, ajutand astfel la o combatere rapida a racelilor si a afectiunilor conexe.



Echinacea sporeste abilitatea celulelor de a distruge bacteriile, de a inhiba virusurile si de a activa alte raspunsuri si reactii de imunizare a organismului.

Deoarece are proprietati antiinflamatorii, este folosita in creme si unguente, pentru tratarea ranilor greu vindecabile. Desi are capacitati de tratare a unei varietati de boli si afectiuni, sunt necesare mai multe studii referitoare la eficienta si siguranta folosirii acestei plante in medicina.



Nu au fost raportate efecte secundare semnificative, insa este posibila aparitia unei reactii alergice, in special la persoanele alergice la plantele care fac parte din familia florii-soarelui, a musetelului si a margaretei.

Pentru pacientii care sufera de tuberculoza, leucoza, boli de colagen, scleroza multipla, artrita reumatoida sau lupus eritomatos, nu este indicata administrarea de echinacea.

De asemenea, femeile insarcinate si pacientii cu diabet au interdictie in utilizarea de echinacea, deoarece poate declansa reactii negative.



Echinacea este disponibila pe piata sub forma de capsule, tablete, tinctura, ceai sau sub forma lichida.
De asemenea, in orice plafar vei putea cumpara echinacea sub forma de planta cruda (granule sau pudra) sau ca extract - pe baza de alcool, pe baza de glicerina sau pe baza de apa (tincturi).

Speciile de echinacea cel mai des folosite sunt purpurea, angustifolia si pallida. Aceste specii difera ca nuanta, ca inaltime, precum si in ceea ce priveste compozitia chimica - in orice specie de echinacea, exista sapte componente chimice cunoscute.

Eficienta plantei difera de forma in care aceasta este administrata. Conform studiilor, capsulele de echinacea sunt cel mai putin eficiente. Ceaiul nu este recomandat, deoarece nu toti compusii activi continuti de aceasta planta se pot dizolva in apa. In schimb, extractul lichid si tincturile sunt extrem de folositoare in prevenirea si tratarea racelii obisnuite si a durerii in gat.

Dozajul depinde de potenta plantei folosite, iar capsulele si tabletele pot difera ca gramaj si dozaj.



Echinacea are cea mai mare eficienta daca este folosita de la primele simptome ale racelii sau gripei: durere in gat, senzatie de amorteala a intregului corp si dureri musculare, stranuturi etc.
Insa nu esti complet lipsita de sansa daca ai "ratat" aceste prime simptome si raceala este deja instalata - consumul de echinacea va scurta durata bolii chiar daca incepi tratamentul dupa ce ai racit.



Opinia expertilor asupra acestui subiect variaza foarte mult. Unii considera ca o cura de echinacea de 3 pana la 5 zile este suficienta. Daca simptomele persista sau raceala recidiveaza, este necesara continuarea tratamentului cu inca 3-5 zile.

Insa alti specialisti recomanda un tratament de 14 zile. Sfatul nostru este sa incerci o cura de mai multe sau mai putine zile, pentru a vedea ce tratament ti se potriveste.



In general, exceptie cazul in care sistemul tau imunitar este foarte slabit, nu este necesara administrarea continua de echinacea. Mai mult decat atat, majoritatea expertilor considera ca echinacea isi pierde din "magie" daca este folosita mai mult de 8 saptamani, fara intrerupere.
In cazul in care intentionezi sa apelezi la proprietatile minune ale acestei plante, la fiecare doua luni de administrare de echinacea, este indicata o pauza de o saptamana.