Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului aerian care este incomplet reversibila. Limitarea fluxului aerian este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns inflamator anormal al plamanilor la particule si gaze nocive.
Principala cauza a BPOC este fumatul, unul din sapte fumatori dezvoltand boala. Primele leziuni apar in jurul varstei de 25 de ani, dar boala se instaleaza dupa 40 de ani. Reprezinta a cincea cauza de mortalitate la nivel mondial si se estimeaza ca va urca pe locul trei pana in 2020. "Se estimeaza ca decesele vor creste cu peste 30% in urmatorii 10 ani, daca nu se intervine in reducerea factorilor de risc, in special fumatul," avertizeaza prof. univ.dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie, Alergologie si Imunologie Clinica.
Fumatul provoaca BPOC!
Fumatul reprezinta principala cauza de imbolnavire, la care se poate adauga poluarea atmosferica, la locul de munca, sau poluarea casnica. Dar se pare ca exista si o predispozitie de a dezvolta aceasta afectiune care nu apare la toate persoanele care fumeaza.
Prevenirea, cel mai important obiectiv
Ca si in cazul altor afectiuni, prevenirea este foarte importanta. Prevenirea consta in abandonarea fumatului, o terapie corect administrata daca au aparut simptomele specifice bolii, control riguros la medic si o viata condusa dupa principii alimentare si igienice cat mai adecvate conditiei clinice a bolnavului.
BPOC, o boala nevindecabila, dar tratabila
La ora actuala, BPOC reprezinta o problema ingrijoratoare din punct de vedere social si economic pentru sistemele de sanatate la nivel mondial, prin cresterea vertiginoasa atat a prevalenaei cat si a morbiditatii ai mortalitatii.
Tratamentul farmacologic in BPOC poate controla si preveni simptomele, reduce frecventa si severitatea manifestarilor acute, amelioreaza calitatea vietii pacientului si toleranta la efort. Terapiile de intretinere actuale se adreseaza in principal simptomelor, netratand cauza in profunzime.
Exacerbarile afecteaza calitatea vietii
Exacerbarile din BPOC au un impact considerabil asupra calitatii vietii pacientilor, asupra activitatilor zilnice si in general asupra starii de bine a pacientilor. Cresterea dizabilitatii asociata cu BPOC conduce la o reducere a calitatii vietii din cauza pierderii sau declinului functiei pulmonare. Exacerbarile conduc la dizabilitate si cu cat un pacient experimenteaza mai multe exacerbari cu atat este mai mare scaderea calitatii vietii legate de sanatate.
Mortalitatea in randul pacientilor cu BPOC variaza de la 4% la 30% in functie de subgrupurile de pacienti (nationalitate, severitatea BPOC, spitalizare, durata pana la reevaluare).
Numai in primele sase luni ale anului 2009, internarile cauzate de BPOC au generat 30.973 de internari in tara noastra.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Este foarte important sa te prezinti la medic, chiar pentru o tuse care pare banala, dar care este persistenta, cu atat mai mult daca tusea este insotita de expectoratie, pentru a efectua o spirometrie. Spirometria este un test simplu care masoara cantitatea aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate de timp. Acest tip de investigatie este necesara pentru confirmarea diagnosticului de BPOC, iar impreuna cu simptomele manifestate se poate stabili cu exactitate severitatea bolii si recomandarea unui tratament potrivit.
Prof. dr. Miron Bogdan iti recomanda sa mergi la medic pentru efectuare unei spirometrii in cazul in care ai peste 40 de ani, esti fumator sau fost fumator si prezinti urmatoarele simptome:
- dispnee progresiva, inrautatita de efort si persistenta;
- tuse cronica (intermitenta si neproductiva);
- tuse cronica insotita de expectoratie.
Posteaza comentariu