Un nou studiu atestă faptul că persoanele care au diabet zaharat de tip 2 sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta cancer de pancreas. Riscul ca diabetul zaharat de tip 2 să declanşeze cancerul de pancreas este foarte ridicat, după cum a constatat o echipă de cercetători de la International Prevention Research Institute din Lyon a căror cercetare a fost prezentată la în cadrul Congresului European de Cancer din 2017 de la Amsterdam.
Jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer de pancreas care au participat la studiu aflaseră cu un an în urmă că suferă de diabet zaharat de tip 2.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de un milion de persoane cu diabet zaharat de tip 2 din Italia şi Belgia care apoi au făcut în mai puţin de un an cancer de pancreas. Un alt aspect foarte important care a fost descoperit este tocmai faptul că aceste persoane au prezentat un risc de patru ori mai mare de a face cancer de pancreas în primele trei luni după începerea tratamentului pentru diabet. După acest diagnostic începeau şi terapia cu incretine.
"După ce cancerul de pancreas devine simptomatic şi este diagnosticat se pare că terapia cu incretine poate să fie un factor declanşator al cancerului pancreatic. Este ciudat, deoarece în realitate ştim că tocmai cancerul pancreatic este cel care cauzează o înrăutăţire a diabetului şi necesitatea începerii terapiei cu incretine. Studiul nostru arată că acest efect a fost observat şi în cazul terapiei cu insulină", declară coordonatorul studiului dr. Philippe Autier, citat de publicaţia britanică DailyMail.