Abuzul de medicamente conduce la dependenta sau la dezechilibre metabolice grave, de aceea medicii atentioneaza ca automedicatia reprezinta un real pericol pentru orice persoana. Potrivit specialistilor, medicamentele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele pot duce la dezechilibrul organismul, daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.
Aceasta situatie ia nastere din cauza substantelor cum ar fi codeina sau morfina, care se gasesc in componenta medicanemtelor si care creeaza dependenta.
De pilda, diazepamul, care se recomanda pentru stari de anxietate, nu se poate lua mai mult 3 saptamani la rand, deoarece riscul de a crea dependenta este foarte mare. Totodata, medicul care scrie reteta este obligat sa noteze inclusiv numarul de pastile pe care trebuie sa le elibereze farmacistul pentru pacient, ca masura in plus pentru prevenirea dependentelor.
Cu toate acestea intr-o sectie de dezintoxicare de 80 de persoane, 2 dintre acestea sunt acolo pentru dependenta de medicamente.
Cauze
Se ajunge la situatii de dependenta deoarece persoanele merg la mai multi specialisti, care le dau retete fara sa stie ca acestia au mai consultat un medic, sau ca este dependent de medicamente.
Dependenta de medicamente se creeaza si fiindca acestea, fie au un efect de echilibrare a psihicului iar in absenta lor persoana se simte agitata, nu se poate controla, nu poate dormi, fie pentru ca sunt generatoate de placere. Reprezentativ pentru acesta categorie este morfina, care se admistreaza initial pentru calmarea durerilor, dar care apoi are efect de drog halucinogen.
O alta cauza a depentendei de medicamente poate fi considerata si adiministrarea unor medicamente fara prescriptie medicala, adica, automedicatia. Dintrea acestea cele mai periculoase sunt antibioticele.
O alta forma de abuz de medicamente este administrarea de vitamine si minerale copiilor, fara recomandarea medicului pediatru sau a celui de familie, chiar daca acestea se pot elibera din famacii fara prescriptie medicala. Acesta masura este considerata un abuz deoarece organismul copiilor poate fi grav dezechilibrat.
Dezintoxicare
Cura de dezintoxicare, pe care trebuie sa o parcurga un dependent de medicamente, consta intr-un tratament de substitutie prin care se inlocuieste substanta de abuz cu alta in doze, care se reduc treptat pana se ajunge la nivelul zero. Cura dureaza in functie de numarul de pastile pe care pacientul a ajuns sa si le administreze intr-o zi. Astfel, cu numarul de pastile este mai mare cu atat perioada de dezintoxicare este mai mare, aceasta patand dura saptamani sau chiar luni intregi.