De ce răceşti mai des decât alţii?

Ce nu ştiai despre răceală

Vitamina C te protejează oare de răceală? Este supa de pui eficientă atunci când eşti răcită? Nu şi, respectiv, da, după cum susţin specialiştii.

Răceala este una dintre cele mai comune şi frecvente infecţii. Însă, după cum ai observat unii răcim mai des, iar alţii abia dacă au un nas înfundat pe tot parcursul iernii. În medie, orice persoană va contacta aproximativ 200 de răceli pe parcursul vieţii, cu o durată maximă de 9 zile fiecare, susţin specialiştii citatţi de publicaţia britanică DailyMail.

 

 

Moştenirea genetică, bat-o vina!


Ai constatat că răceşti mai des decât alte persoane pe parcursul unui an. Tot pe gene poţi să dai vina, susţin expeţii care au studiat fenomenul în ultimii 10 ani. Ei au descoperit variaţii genetice care ar putea elucida misterul răcelilor frecvente doar la unele persoane.
Diferenţele pe care le-au constatat au fost la nivelul celulelor receptoare şi cantitatea de substanţe inflamatorii produse de organism.


Adevărat şi fals despre răceală


Un sistem imunitar slăbit nu te face mai vulnerabil în faţa răcelii

Înainte să te mai laşi înşelată de produsele care promit întărirea sistemului imunitar, ţine cont de faptul că o răceală zdravănă este tocmai produsul unui sistem imunitar puternic. Explicaţia constă în faptul că simptomele răcelii nu rezultă din efectele distructive ale virusurilor odată pătrunse in organism, ci mai degrabă de cât de puternic reacţionează sistemul imunitar la ele.

Vitamina C nu te protejează de răceală

Nimic nu a fost studiat mai mult decât proprietatea vitaminei C de a ne proteja de răceală. Experţii au constatat că nu funţionează, după ce au efectuat 30 de studii clinice pe un eşantion de 10.000 de persoane cărora le-a administrat o doză silnică de vitamina C.
Riscul de răceală este redus cu 50% doar în cazul persoanelor cu o activitate fizică intensă (cum ar fi soldaţi, schiori, maratonişti) care au luat zilnic o doză de 200 miligrame de vitamina C.

Răceala nu se transmite prin sărut

Cele mai multe răceli sunt cauzate de rinovirusuri, iar acestea pătrund foarte rar în organism pe cale bucală, prin sărut sau dacă bei după o persoană răcită, după cum susţin cercetătorii de la Universitatea Wisconsin. În schimb, nasul şi ochii sunt cele mai vulnerabile dacă o persoană îţi strănută sau tuşeşte în faţă sau dacă atingi cu mâinile o suprafaţă contaminată.

Dacă stai în casă nu te protejezi de răceală

Cei mai frecvenţi factori de risc pentru răceală sunt tastatura, biroul şi mouse-ul de la calculatorul pe care-l foloseşti. Potrivit unui studiu, ecranele calculatoarelor, mouse-urile şi telefoanele sunt cele mai pline de virusuri.

Săpunurile antibacteriene nu te ajută cu nimic

Ele omoară bacteriile, ori răcelile sunt produse de virusuri. De aceea, este evident că nici antibioticele nu trebuie administrate in răceală pentru că şi ele sunt construite pentru a distruge bacteriile.

Expunerea la rece nu favorizează apariţia răcelii

Dacă stai în frig nu înseamnă că vei răci. Potrivit specialiştilor, răcelile sunt mai frecvente toamna şi iarna pentru că stăm mai mult timp în spaţii închise, favorizând astfel răspândirea virusurilor cu uşurinţă.

Supa de pui funţionează în răceală

Se pare că străbunicele noastre aveau dreptate cu supa de pui care ameliorează simptomele răcelii. Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska au efectuat un studiu care a demonstrat că supa de pui are efecte benefice în răceală.

Nici echinaceea nu te ajută

Curele periodice cu echinaceea nu te protejează de răceală şi nici nu-i scurtează durata, potrivit specialiştilor care te sfătuiesc să nu-ţi iroseşti banii pe acest remediu.

Consumul ridicat de lichide, nu foarte eficient

Nu scapi de răceală dacă bei foarte multe lichide, consideră experţii. Poţi să bei apă plată, supe calde, sucuri proaspete care te ajută să scapi de congestie şi previn deshidratarea organismului.