De ce imi cade parul?

Este normal ca parul sa cada in fiecare zi si adevarul este ca pierdem zilnic intre 100 si 125 de fire de par. Parul cade la finalul ciclului de crestere (faza cunoscuta sub numele de anagen, care dureaza intre doi si sase ani). In orice moment, 10% din parul de pe scalp se afla in ceea ce numim "faza de odihna" (telogen) si, dupa 2-3 luni de "odihna", parul cade si noi fire cresc in locul celor cazute. Insa unele persoane experimenteaza caderi masive ale parului, semnificative fata de regula obisnuita.

O data cu inaintarea in varsta, atat barbatii, cat si femeile au de-a face cu pierderea podoabei capilare, intr-o forma mai mult sau mai putin extinsa. Alopecia androgenetica este responsabila pentru 95% dintre cazurile de cadere a parului. Aceasta este o afectiune mostenita in familie, care adesea afecteaza unele persoane mai mult decat pe altele.

De ce cade parul?

La barbati, adesea discutam despre un model sau un pattern al calvitiei, caracterizat de o linie a calvitiei, care progreseaza in zona tamplelor sau in crestetul capului. Femeile, pe de alta parte, nu chelesc complet, chiar daca pierderea parului este impresionanta.

In schimb, firele de par cad, in mod egal, de pe intreaga suprafata a scalpului.

Hormonii joaca un rol dominant in ceea ce priveste alopecia androgenetica. Si barbatii, si femeile produc testosteron. Testosteronul poate fi "convertit" in dihidrotestosteron (DHT) cu ajutorul enzimei 5-alpha-reductaza. DHT micsoreaza foliculii din care ies firele de par, ceea ce face ca membranele din scalp sa se ingroase, sa devina lipsite de elasticitate si sa ingreuneze circulatia sangelui. Acest proces duce la atrofierea foliculilor. Drept rezultat, in momentul in care un fir de par cade, acesta nu este inlocuit.

Avand in vedere faptul ca barbatii produc mai mult testosteron decat femeile, tot ei sunt si cel mai mult afectati de calvitie...

Desi alopecia androgenetica reprezinta motivul principal pentru caderea parului, acesta nu este singurul factor declansator al calvitiei. Afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, herpesul si infectiile cu ciuperci pot duce la pierderea podoabei capilare.

Unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, medicamentele recomandate in tratamentul gutei, anticonceptionalele si vitamina A in exces pot cauza o pierdere brusca sau anormala a parului.
Acelasi efect il pot avea o dieta stricta, schimbarile hormonale bruste, chimioterapia sau radiatiile.

Stresul emotional, sarcina sau operatiile chirurgicale pot determina si ele perioade de pierdere accentuata a parului si, de regula, acest fenomen este observat dupa 3-4 luni de cand evenimentul traumatizant a avut loc. Stresul poate cauza o crestere lenta a noilor fire de par, deoarece un numar mare de foliculi intra in faza de "odihna", ceea ce inseamna ca nu are loc o noua crestere a parului.

Un alt motiv care duce la caderea parului il reprezinta factorii de stres mecanici, respectiv felul in care iti "tratezi" parul si scalpul. Parul purtat in cozi stranse sau foarte multe codite, cat mai incalcite si stranse, care pana la urma ajung sa traga si sa smulga firele de par, pot vatama scalpul, ducand la pierderea permanenta a parului. Produsele speciale pentru par, cum ar fi tratamentele cu ulei incins si chimicalele folosite pentru "permanent" pot inflama foliculii de par, avand drept rezultat caderea parului si cicatrizarea scalpului.

Atentie! Pierderea parului poate semnala existenta unei afectiuni medicale mult mai serioase, cum ar fi lupus sau diabet, astfel incat este important sa ii explici doctorului tau orice schimbare pe care o constati.

De ce imi cade parul - Sfaturi pentru sanatatea parului tau:

Daca urmezi un tratament pe baza de prescriptie medicala, discuta cu doctorul tau si afla care dintre medicamentele pe care le iei poate avea o contributie la caderea parului.

Evita dozele "uriase" de vitamina A.
Prea multa vitamina A poate cauza caderea parului.

Incepe un program de exercitii fizice, fa yoga, mediteaza sau gaseste alte activitati care sa te ajute sa reduci nivelul de stres si anxietatea.

Mergi la doctor si solicita un test hormonal. Daca se constata existenta unui dezechilibru, discuta cu medicul tau despre inlocuitorii bio-identici de hormoni.

Daca obisnuiesti sa iti porti parul in cozi stranse sau in mai multe codite subtiri "inghesuite", daca folosesti ondulatorul, placa, uscatorul de par, bigudiuri incinse etc., incearca sa iti schimbi stilul de coafat cu unul care presupune o actiune mai putin agresiva si stresanta asupra scalpului si parului tau.

Daca tratamentele cu ulei incins sau chimicalele cum ar fi cele folosite pentru parul "permanent" produc inflamatii scalpului, intrerupe folosirea lor sau foloseste-le cat mai rar posibil.

Foloseste sampoane si balsamuri cu actiune blanda, pentru a evita deteriorarea inutila a parului.

In cazul barbatilor, ierburi precum Saw Palmetto (Serenoa repens) sau radacina de lemn dulce (Licorice) ajuta la blocarea formarii DHT. Acelasi lucru este valabil si pentru suplimentele cu zinc.
Ca un beneficiu in plus, studiile de specialitate arata ca aceste suplimente pot ajuta la prevenirea cresterii prostatei.

Maseaza-ti scalpul cu ulei de rozmarin, pe o baza de ulei de masline. Atat uleiul de rozmarin, cat si masarea scalpului pot stimula circulatia sangelui in aceasta zona, contribuind la cresterea parului.

de Alina Bleaja

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare Sensiblu aflat in paginile Eva.ro.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • catalina pe 5 Sep 2013, 10:14
    caderea parului

    imi cade foarte mult par si am inceput sa chelesc in anumite parti ale caoului ce ma sfatuiti sa fac?

    0
    0

  • padineanu marina pe 13 Ian 2012, 00:51
    imi cadeparul foarte mult

    am parul foarte rar si imi cade foarte foarte ,mult si am inceput sa chelesc in anumite parti din podoaba capilara si ma sperii sa nu fie vre-o boala ceva imi puteti da un sfat.iar cand fac baie imi umplu pumnu de par :(

    3
    6

  • ariana pe 12 Iun 2011, 13:25
    caderea parului

    de ceva timp aproae o luna imi cade parul cand dorm cand ma spal e cap cand ma piaptana si nush ce sa ma mai fac:((acum incerc o lotiune regeneranta cu petroleum de la GEROVITAL ....va rog suneti dar este buna aceea lotiune

    15
    0

  • mari pe 15 Oct 2008, 17:52
    caderea parului

    de cateva luni imi cade ffffffffffoarte rau parul.miam facut analizele si nu mia iesit nimic anormal.iau anticonceptionale (microginon 30) se poate aceasta sa fie cauza

    9
    9

  • andruk pe 7 Oct 2008, 13:51
    caderea parului

    de o luni imi tot cade paru knd ma pieptan si nu stiu ce sa mai fac...acum iau niste eurovit pt par si unghii ....

    5
    0

  • Ranona pe 28 Mai 2008, 08:56
    Caderea parului

    Am un par foarte des si ma spal pe cap o data la doua zile , si cam de o luna imi tot cade parul :( . Spalatul foarte des poate dauna parului.

    6
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod