De ce avem obiceiuri proaste care știm că ne fac rău?

Știm cu toții ce obiceiuri proaste avem. Fumatul, consumul de alimente nesănătoase, consumul excesiv de alcool și stilul de viață sedentar sunt doar câteva dintre lucurile pe care ar trebui să le evităm pentru a îmbunătăți starea noastră generală de sănătate.
Cu toate acestea, un studiu a constatat că aceste comportamente evitabile, cum ar fi dietele inadecvate, fumatul si consumul de alcool, sunt câteva dintre cauzele care stau la baza unui mare număr de decese. Deci de ce avem obiceiuri proaste care știm că ne fac rău?

Care este motivul pentru care avem obiceiuri proaste care ne dăunează?


Dacă știm că obiceiurile proaste sunt atât de dăunătoare pentru sănătatea noastră, de ce continuăm să le păstrăm în viața noastră? Cu toții avem astfel de obiceiuri proaste și există câteva motive pentru care le continuăm. 

Obiceiurile rele îți oferă confortul de care ai nevoie. Avem o nevoie de a ne simți confortabil și am face orice este nevoie pentru a obține confortul.
Fiecare acțiune pe care o întreprinzi are un scop în spatele său, chiar dacă nu ești conștient de el. Creierul uman este obișnuit să fie recompensat, iar răsplata noastră este sentimentul de confort care, la rândul său, declanșează eliberarea dopaminei. Aceasta ne face să ne dorim mai mult, așa că asociem un sentiment bun cu un obicei prost. Acest lucru explică de ce continuăm să avem comportamente rele și de ce ne este greu să ne oprim. Ne simțim confortabil și ni se pare că suntem în zona noastră sigură.
Cu alte cuvinte, ești atras de recompensă, deși știi că este un proces dăunător pentru tine.

Fumatul acelei țigări în pauză determină creierul să asocieze obiceiul de a fuma cu eliberarea de la muncă și relaxarea. Consumul de alcool poate fi asociat cu distracția după o săptămână grea la muncă. Gândul de a face exerciții sau efort este depășit în creier de cel al statului pe canapea, în timp ce urmărești serialul tău preferat. Poți observa cât de ușor sunt corelate obiceiurile proaste cu recompensele.

Toată lumea are un obicei prost.
Avem tendința de a raționaliza comportamentele noastre proaste în momentul în care societatea le consideră acceptabile. Dacă și alți oameni fac lucrul acela negativ, atunci trebuie să fie ok și pentru noi. Nu este greu să găsești obiceiuri proaste acceptabile din punct de vedere social. De asemenea, ne gândim la exemple care să valideze deciziile noastre proaste. De exemplu, te gândești că bunicul tău a fumat în fiecare zi și a trăit până la vârsta de 90 de ani.
Mintea umană găsește dovezi care susțin deciziile noastre. 
iulia-mirica