De ce amețești când te ridici în picioare?

Ți se întâmplă să amețești când te ridici în picioare de la birou sau din pat? Te ridici brusc și simți că nu poți sta în picioare.
În unele cazuri, vederea devine neclară sau trebuie să stai pe loc până când amețeala trece, adică pentru câteva secunde. Însă de ce amețești când te ridici în picioare?

Care sunt motivele pentru care amețești când te ridici în picioare?


Experții au un nume pentru această stare trecătoare - hipotensiune ortostatică inițială. Dacă simți că amețești când te ridici în picioare din când în când, iar cercetările sugerează că multe persoane experimentează acest lucru, nu îți face griji! Este un lucru inofensiv.
Aceste simptome apar deoarece există o scădere temporară a cantității de sânge și, prin umare, de oxigen trimis către creier. Ai putea să te gândești la corpul și sângele tău ca la o sticlă de apă pe jumătate plină. Atunci când sticla de apă se află pe o parte, lichidul din interior este dispersat în mod uniform. Dacă răstorni sticla de apă în sus, tot lichidul ajunge la fundul acesteia. Ceva asemănător are loc și când te ridici în picioare. Gravitatea trage sângele spre picioare și partea inferioară a creierului, lăsându-ți inima și vasele de sânge fără o cantitate suficientă de sânge de transmis către creier.

Inima este o pompă, iar atunci când te ridici brusc, cantitatea de sânge care intră în inimă este redusă.
Poate fi provocată o scădere temporară a tensiunii arteriale și este nevoie de o perioadă scurtă de timp pentru ca mecanismele corective să își înceapă activitatea. Tot ceea ce scade tensiunea arterială poate crește riscul de a ameți. Femeile tinere și persoanele care merg des la sală sau participă la competiții sportive tind să aibă un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale, fiind și mai susceptibile la simptomele amețelilor.

Și deshidratarea ar putea crește riscurile. Dacă ești deshidratat, volumul tău de sânge este mai scăzut, precum și presiunea arterială.
Dacă transpiri mult în timpul exercițiilor fizice și nu consumi suficientă sare, care ajută organismul să rețină apă, vei avea amețeli atunci când te ridici în picioare. Chiar și unele medicamente și sarcinile sunt asociate cu aceste amețeli. Dacă amețeala trece în câteva secunde, probabil că nu ai de ce să îți faci griji. Cercetările arată că aceste amețeli sunt obișnuite în tinerețe și la maturitate, însă tind să dispară pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Așa că, dacă amețelile sunt de scurtă durată și observi alte simptome, ridică-te mai lent și bea mai multă apă!
iulia-mirica