Potrivit unui studiu realizat de Harvard Medical School, 60% dintre femei nu dorm suficient. Și ce e mai rău decât să te uiți la ceas toată noaptea? Să te uiți cum doarme partenerul tău lângă tine. Bărbații adorm mai repede decât femeile dintr-o varietate de motive. Mai jos, poți regăsi câteva dintre motivele acestea!
Motive pentru care bărbații adorm mai repede decât femeile
1. Din cauza hormonilor
Spre deosebire de bărbați, sistemul reproducător al femeilor trece prin schimbări majore în timpul vieții de adult, iar aceste modificări pot afecta somnul. Femeile dorm mai prost în timpul menstruației, din cauza durerilor și schimbărilor de dispoziție.
O dietă sănătoasă și mișcarea te pot ajuta să dormi mai bine.2. Au mai puține griji
Un alt motiv pentru care femeile adorm mai greu decât bărbații poate fi reprezentat de emoții. Studiile arată că femeile sunt mai sensibile din punct de vedere emoțional, iar aceste emoții ne pot ține treze noaptea. Sensibilitatea emoțională nu reprezintă o slăbiciune, ci pur și simplu o imposibilitate a creierului de a se închide atât de ușor pe timp de noapte.
3. Femeile își folosesc creierul mai mult
Cercetătorii de la Universitatea Duke au studiat diferențele dintre somnul bărbaților și cel al femeilor și au ajuns la concluzia că femeile necesită mai mult somn decât bărbații, deoarece acestea își folosesc creierul mai mult. Una dintre cele mai importante funcții ale somnului este aceea de a-i permite creierului să se repare în timpul somnului.
Cortexul, partea creierului responsabilă pentru memorie, gânduri, vorbire, se decuplează în timpul somnului adânc rămânând în stare de recuperare. Cu cât îți folosești creierul mai mult în timpul zilei, cu atât este mai mare nevoia de recuperare în timpul somnului. Femeile au tendința de a face totul și de a fi flexibile, așa că își utilizează creierul mai mult decât partenerii lor.4. Sunt mai puțin predispuși la insomnii
Femeile sunt mai susceptibile insomniilor decât bărbații, pe tot parcursul vieții. Acest lucru poate fi corelat cu schimbările hormonale pe care le trăim, precum și cu alți factori.
Potrivit unui sondaj, 74% dintre mame se confruntă cu unele simptome ale insomniei. Până în prezent, cele mai multe cercetări cu privire la somn s-au concentrat asupra unor eșantioane de bărbați, așa că somnul femeilor nu a beneficiat de o cercetare la fel de amănunțită.