De câte ore de somn ai nevoie?

Vârsta şi sexul ne dictează necesarul de somn

Vârsta şi sexul ne dictează necesarul de somn de care avem nevoie în fiecare noapte, arată ultimele studii. Află de câte ore de somn ai nevoie ca să te simţi fresh dimineaţă!

Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Ai să vezi de ce este bine să sari peste somnul de după-amiaza, asta în cazul în care îţi permiţi acest "lux", dar să nu aplici metoda pentru somnul din timpul nopţii. Potrivit specialiştilor este obligatoriu sa dormim măcar 6-8 ore pe noapte şi să cuprindem cel puţin o parte din intervalul 22:00 - 02:00.

De ce să nu dormi după-amiaza?


Pentru că rişti să faci diabet, este concluzia cercetătorilor de la Spitalul Guangzhou din China şi de la Universitatea din Birmingham care au constatat că persoanele care obişnuiau să doarmă în timpul după-amiezii au un risc cu 26% mai ridicat să se îmbolnăvească de diabet. "În timpul somnului de amiază, corpul nu mai produce insulina şi devenim mai sensibili la această afecţiune. Iar la trezire se activează anumiţi hormoni şi mecanisme care împiedică insulina să-şi facă efectul", explică dr. Shahrad Taheri, coordonatorul studiului.


Nici prea puţin, nici prea mult somn


Trebuie să-ţi stabileşti singură un program de somn pe care să îl respecţi pe cât posibil. Rutina în acest caz este mai mult decât indicată. Nici prea puţine ore de somn, dar nici prea multe nu te vor ajuta să funcţionezi la capacitate maximă. Potrivit specialiştilor, sub 6 ore de somn pe noapte sunt prea puţine, iar mai multe de 9 ore sunt prea multe. "Orele necesare pentru somn variază de la persoană la persoană, însă statisticile arată că în general fiecare avem nevoie de 7-8 ore de somn. Sub 6 ore sau peste 9 ore de somn în cazul persoanelor adulte sunt asociate cu dereglarea metabolismului şi cu probleme la nivelul inimii", atenţionează dr. Phyllis C. Zee, profesor de neurologie şi directorul Centrului pentru Studiul Tulburărilor de Somn de la Şcoala de medicină Feinberg din cadrul Universităţii Northwester din Chicago.

Dacă dormi prea puţin...
  • rişti să faci diabet;
  • rişti să ai probleme cu greutatea şi să devii obez;
  • rişti să ai probleme de natură psihică.


Iată cât trebuie să dormi


Potrivit profesorului de neurologie, dr. Phyllis C. Zee, citat de publicaţia EveryDayHealth iată de câte ore de somn avem nevoie pe parcursul vieţii:

  • bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
  • copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
  • preşcolari: 11-13 ore de somn;
  • şcolari: 10-11 ore de somn;
  • adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)
  • persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.


Femeile dorm mai mult decât bărbaţii


Potrivit cercetărilor, femeile petrec mai multe ore dormind decât bărbaţii şi se trezesc foarte uşor la diferite zgomote. Printre factorii care le pot disturba somnul se numără: tulburările hormonale, depresia, problemele emoţionale, sindromul picioarelor neliniştite, apneea de somn, atrita, durerile de spate şi fibromialgia.

În schimb, bărbaţii au probleme cu somnul atunci când întâmpină probleme la serviciu sau în viaţă (divorţ, copii, bani), epilepsie, probleme cardiace, apnee de somn, depresie sau abuz de diverse substanţe.


Sfaturi pentru un somn liniştit


Dacă problemele cu somnul nu sunt cauzate de o afecţiune, atunci poţi să urmezi următoarele sfaturi:

  • Stabileşte-ţi un program de somn pe care să-l respecţi aproximativ în fiecare seară
  • Nu neglija importanţa exerciţiului fizic, însă nu chiar înainte de somn pentru că îţi poate altera calitatea somnului
  • Fără cofeină după ora 16:00 dacă ai observat că îţi afectează somnul
  • Relaxează-te înainte de culcare
  • Atmosfera din cameră este de asemenea importantă. O temperatură medie, întuneric şi linişte pentru un somn odihnitor.

 

 

 

Tu de câte ore de somn ai nevoie ca să te simţi fresh dimineaţă?


Aşteptăm comentariile tale. Citind articolul poţi să îţi dai seama dacă dormi suficient pentru a-i oferi corpului tău repausul de care are atât de multă nevoie. I-am întrebat şi pe cititorii noştri de pe Facebook câte ore dorm ei pe noapte, iar media se situează undeva între 6-8 ore.

Ramona ne spune că la 20 de ani aveam nevoie de 10 ore, iar acum la 30, are nevoie doar de 8 ore. În schimb, Loredana care are 21 de ani nu este fresh fără 9 ore de somn "mai mult sau mai putin imi dauneaza..ma trezesc cu dureri de cap", iar Daniela are nevoie de "8 ore, cu condiţia să nu mă ridic înainte de 9".

Făcând parte din grupul persoanelor somnoroase, Bella spune că ar dormi non stop "Eu aş dormi non stop, dar mă gândesc că trebuie să mă mai si trezesc :))". Raluca se mulţumeşte cu 6 ore "Mie-mi ajung şi 6 ore... la 35 de ani... si sunt fresh...aptă pentru muncă şi altele". Oana a constatat că i se duce toată ziua dacă se trezeşte mai târziu de ora 9 "Noroc că se poate muri de foame în somn că altfel m-aş trezi undeva prin 2020.....să beau o cafea.....şi să mă mai dezamorţesc :))) Glumesc! Este foarte tragic pentru mine să mă trezesc mai târziu de 9, mi se pare că nu îşi mai are rost ziua aceea". Alina-Dana, la vârsta de 27 ani are nevoie de 7 ore. Kristina, la 30 de ani trebuie să doarmă minim 8 ore, iar Adi cel puţin 6 ore şi cel mult 12 ore.

Cum bine estimau si specialiştii, dacă dormim mai puţin de 6 ore pe noapte şi facem o obişnuinţă din acest lucru, organismul nostru nu funcţionează la maxim şi suntem din ce în ce mai obosiţi. Elena a constatat acest lucru pe pielea ei, fiind nevoită să doarmă 5 ore pe noapte din cauza serviciului. "Eu dorm vreo 5 ore (serviciul), dar sunt frântă. Nu mai reuşesc să recuperez". Pentru Raluca, la vârsta de 17 ani, 8 ore de somn sunt suficiente "Mai ales că la vârsta asta avem energie de nu mai ştim ce să facem cu ea, dar când se apropie ora 23, deja visez patul. Când nu pot să adorm, beau un ceai de lavandă. În 5 minute deja visez îngeraşi".

Loredana are nevoie de 6-7 ore, însă din cauza serviciului doarme câte 10 ore "În schimb dorm câte 10 de la ora 4-5 dimineaţa până după-masă şi dacă s-ar putea aş dormi mai mult, ştiind că mă trezesc şi nu sunt fresh deloc, mă trezesc mai obosită decât înainte".