Cuperoza - "inamicul" tenului tau

Daca in trecut expresia "bujori in obrajori" era sinonima cu un aspect sanatos, in zilele noastre o putem privi dintr-o perspectiva usor modificata. In termeni medicali, roseata mai mult sau mai putin accentuata a pometilor se numeste cuperoza.

Daca in trecut expresia "bujori in obrajori" era sinonima cu un aspect sanatos, in zilele noastre o putem privi dintr-o perspectiva usor modificata. In termeni medicali, roseata mai mult sau mai putin accentuata a pometilor se numeste cuperoza.

Aceasta afectiune este una cronica, cu evolutie progresiva de-a lungul vietii. Cuperoza reprezinta al doilea stadiu al rozaceei, o afectiune cutanata de natura inflamatorie. Cele patru stadii sunt:


- inrosire tranzitorie a fetei provocata de diversi stimuli cum ar fi frigul, variatiile termice bruste, alcoolul, bauturile fierbinti, condimentele; acest lucru se datoreaza unei reactivitati vasculare exagerate

- stadiul eritemato-teleangiectatic sau cuperotic, in care roseata devine permanenta datorita dilatarii ireversibile a vaselor de sange, care se si vad prin piele sub forma unor vinisoare rosii


- stadiul papulo-pustulos: pe fondul cutanat
eritematos apar vezicule alb-galbui pline de puroi

- ultimul stadiu se numeste fima si se refera la marirea in volum a nasului (rinofima), barbiei (gnatofima) sau a urechii (otofima)

Factorii favorizanti pentru dezvoltarea cuperozei sunt pielea foarte deschisa la culoare, viata sedentara sau petrecuta in mare masura in aer liber.
Pe langa aspectul inestetic, se poate asocia cu senzatie locala de arsura, intepaturi sau piele care tine.

Asocieri


In majoritatea cazurilor cuperoza este insotita de infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria raspunzatoare de ulcer. In acest caz tratamentul va include si eradicarea acesteia.

O suprainfectie frecventa este cea cu Demodex foliculorum, care se manifesta prin aparitia la nivelul fetei a leziunilor inflamatorii (bubite rosii) si a pustulelor.

O alta asociere detectata in aproximativ jumatate din cazuri este aparitia migrenelor simultan cu puseele de inrosire a fetei. Cauza este reactivitatea vasculara crescuta.
In functie de zona, dilatarea vaselor de sange va produce roseata a fetei si dureri de cap.

Tratament


  • Evitarea factorilor favorizanti: expunerea neprotejata la soare, caldura, frigul excesiv sau variatiile de temperatura, alcoolul, bauturile fierbinti, condimentele si baile fierbinti.

  • Evitarea aplicarii pe fata a produselor pe baza de cortizon: desi mascheaza rapid simptomele si aspectul inestetic, creeaza o dependenta foarte dificil de tratat; in plus, printre efectele adverse se numara imbatranirea prematura a pielii si dilatarea vaselor de sange.

  • Pe cale generala se poate folosi metronidazolul, tetraciclina sau eritromicina. De asemenea, metronidazolul are efecte spectaculoase folosit local de doua ori pe zi.

  • Pentru ameliorarea cosmetica a rosetii exista o gama larga de produse antiroseata disponibile pe piata.

  • Tratamentul laser sau cu lumina intens pulsata pentru ameliorarea aspectului vaselor dilatate are rezultate spectaculoase.