Cuperoza - "inamicul" tenului tau

Daca in trecut expresia "bujori in obrajori" era sinonima cu un aspect sanatos, in zilele noastre o putem privi dintr-o perspectiva usor modificata. In termeni medicali, roseata mai mult sau mai putin accentuata a pometilor se numeste cuperoza.

Daca in trecut expresia "bujori in obrajori" era sinonima cu un aspect sanatos, in zilele noastre o putem privi dintr-o perspectiva usor modificata. In termeni medicali, roseata mai mult sau mai putin accentuata a pometilor se numeste cuperoza.

Aceasta afectiune este una cronica, cu evolutie progresiva de-a lungul vietii. Cuperoza reprezinta al doilea stadiu al rozaceei, o afectiune cutanata de natura inflamatorie. Cele patru stadii sunt:


- inrosire tranzitorie a fetei provocata de diversi stimuli cum ar fi frigul, variatiile termice bruste, alcoolul, bauturile fierbinti, condimentele; acest lucru se datoreaza unei reactivitati vasculare exagerate

- stadiul eritemato-teleangiectatic sau cuperotic, in care roseata devine permanenta datorita dilatarii ireversibile a vaselor de sange, care se si vad prin piele sub forma unor vinisoare rosii


- stadiul papulo-pustulos: pe fondul cutanat
eritematos apar vezicule alb-galbui pline de puroi

- ultimul stadiu se numeste fima si se refera la marirea in volum a nasului (rinofima), barbiei (gnatofima) sau a urechii (otofima)

Factorii favorizanti pentru dezvoltarea cuperozei sunt pielea foarte deschisa la culoare, viata sedentara sau petrecuta in mare masura in aer liber.
Pe langa aspectul inestetic, se poate asocia cu senzatie locala de arsura, intepaturi sau piele care tine.

Asocieri


In majoritatea cazurilor cuperoza este insotita de infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria raspunzatoare de ulcer. In acest caz tratamentul va include si eradicarea acesteia.

O suprainfectie frecventa este cea cu Demodex foliculorum, care se manifesta prin aparitia la nivelul fetei a leziunilor inflamatorii (bubite rosii) si a pustulelor.

O alta asociere detectata in aproximativ jumatate din cazuri este aparitia migrenelor simultan cu puseele de inrosire a fetei. Cauza este reactivitatea vasculara crescuta.
In functie de zona, dilatarea vaselor de sange va produce roseata a fetei si dureri de cap.

Tratament


  • Evitarea factorilor favorizanti: expunerea neprotejata la soare, caldura, frigul excesiv sau variatiile de temperatura, alcoolul, bauturile fierbinti, condimentele si baile fierbinti.

  • Evitarea aplicarii pe fata a produselor pe baza de cortizon: desi mascheaza rapid simptomele si aspectul inestetic, creeaza o dependenta foarte dificil de tratat; in plus, printre efectele adverse se numara imbatranirea prematura a pielii si dilatarea vaselor de sange.

  • Pe cale generala se poate folosi metronidazolul, tetraciclina sau eritromicina. De asemenea, metronidazolul are efecte spectaculoase folosit local de doua ori pe zi.

  • Pentru ameliorarea cosmetica a rosetii exista o gama larga de produse antiroseata disponibile pe piata.

  • Tratamentul laser sau cu lumina intens pulsata pentru ameliorarea aspectului vaselor dilatate are rezultate spectaculoase.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dr. Radu Mircea Stanescu pe 7 Dec 2013, 02:20
    cuperoza (chiar) se poate trata ... !!!

    Din pacate, in cazul cuperozei, numeroasele tratamente sau produse cosmetice existente pe piata sunt extrem de agresive, foarte scumpe si – (aproape) in majoritatea cazurilor, fara efecte pe termen lung. Este si o veste buna ! De curand, clinica noastra a lansat in premiera in Romania, PLASMALIFTING-UL CU ADN ACTIVATOR -- tratamentul cuperozei cu extracte autologe de plasma si trombocite activate Dezvoltat de pionierii esteticii medicale moderne, cercetatorii rusi prof. dr. Renat R. Ahemerov si dr. Roman F. Zarudii, acesta este un procedeu de mare rafinament la baza caruia se afla o metoda patentata de extragere si activare a factorului de crestere trombocitara ... cu de 5 ori mai concentrat decat prin orice alta tehnica actuala ! O tehnica ce se adreseaza oricarei persoane intre 20-80 de ani … cat si oricarui tip de piele ! Fiind un preparat autolog (donatorul este in acelasi timp si cel care primeste concentratul trombocitar) un asemenea procedeu nu poate dezvolta efecte mutagene, alergice sau cancerigene, si nici nu poate induce vreo boala transmisibila. Imediat dupa obtinerea sa, concentratul trombocitar va fi injectat in zonele cu probleme asa incat cantitati semnificative de factori de vindecare vor fi eliberati pentru a incepe procesele de reparatie, si pentru a asista celulele stem in actiunea lor de regenerare tisulara. Foarte important: procedura se executa sub anestezie locala, asa incat nu este deloc dureroasa, are un timp de recuperare foarte scurt (cateva ore), si deci nu necesita spitalizare. SEDINTELE NU SE FAC ZILNIC, CI LA O DISTANTA DE 2-3 SAPTAMINA INTRE ELE Rezultatul va fi unul fantastic: chiar si dupa o singura sedinta, cuperoza scade semnificativ, tenul devine mat si luminos, porii se inchid, iar structura pielii se imbunatateste radical …

    0
    1

  • ciprian pe 28 Apr 2013, 15:47
    ...

    salut....eu am cuperoza de aproape 2 ani...anul trecut nu se vedea asa mult...desi am folosit creme cum ar fi sensibio de la bioderma ruboril,,,avene rougers...tot nu m-am vindecat...a devenit mai severa...anul trecut in noiembrie am facut o sedinta cu ipl si anul asta in aprilie inca una...cand faci sedinta ti se inchid vasele de sange...dar mi-a ramas fata rosie si vase de sange imi apar inca...daca stiti vreun tratament care sa dea roade va rog frumos sa ma anuntati si pe mine...nu mai stiu ce sa mai fac...boala asta ma afecteaza foarte tare

    0
    0

  • ciprian pe 28 Apr 2013, 15:45
    ...

    salut....eu am cuperoza de aproape 2 ani...anul trecut nu se vedea asa mult...desi am folosit creme cum ar fi sensibio de la bioderma ruboril,,,avene rougers...tot nu m-am vindecat...a devenit mai severa...anul trecut in noiembrie am facut o sedinta cu ipl si anul asta in aprilie inca una...cand faci sedinta ti se inchid vasele de sange...dar mi-a ramas fata rosie si vase de sange imi apar inca...daca stiti vreun tratament care sa dea roade va rog frumos sa ma anuntati si pe mine...nu mai stiu ce sa mai fac...boala asta ma afecteaza foarte tare

    0
    0

  • bogdan pe 9 Mar 2013, 16:12
    cuperoza sau nustiu exact ce am

    salut am si eu roseata in obraji,da nu stiu exact ce este o am cam de vreo 2-3 ani am 17 ani si am folosit creme pentru aceasta dar fara niciun efect nustiu ce sa fac cum sa scap de ea imi puteti sami dati un sfat...??? cum sa scap de ea.

    0
    0

  • Lili pe 12 Apr 2012, 13:49
    Cuperoza

    Am si eu o asemenea problema , nu stiu daca e cuperoza sau altceva!!! Cred mai mult k e o " mostenire" genetica, si mama si bunica mea au aceeasi problema!!! Am vzt p forumuri k apare doar p fatza, insa eu am toata pielea cu vinisoare !!!

    3
    0

  • misha pe 6 Mai 2009, 17:23
    Sauna faciala

    Eu pentru tenul meu sensibil folosesc o sauna faciala. Ma ajuta enorm sa imi mentin tenul curat, fara probleme precum puncte negre, acnee, cuperoza. Mi-a fost recomandata de un doctor si vi-l recomand si voua. Prin intermediul aburilor, te ajuta sa iti cureti in profunzime tenul. Sauna faciala are rolul de a deschide porii blocati, de a rehidrata pielea fetei, de a stimula circulatia sangvina si de a indeparta celulele moarte. Daca va intereseaza produsul, acesta este site-ul de unde mi l-am comandat: http://www.tehnica-medicala.ro/products.php?product=Sauna-faciala-LAICA-BF2062

    0
    1

  • mirela pe 4 Mai 2009, 21:10
    cuperoza

    Intradevar cam putine detalii in legatura cu acest subiect!Mama mea are cuperoza si a urmat diverse tratament ba chiar si laser in primul rand e foarte costisitor si in al doilea rand dupa ceva timp apare din nou!nu cred ca se poate scapa de asta, o are de ceva timp si inka nu s-a agravat.

    2
    0

  • flori pe 4 Mai 2009, 19:20
    cuperoza

    Da,aveti dreptate,helycobacter si migrena sunt factorii favorizanti si la mine.Deasemeni,caldura directa,alcoolul chiar in cantitati mici si nu in ultimul rand efortul fizic si oboseala.Cam multi factori ,nu?Dermatologul pe care l-am consultat mi-a recomandat si chiar am folosit o vreme crema de la Avene.Dar are rezultate atata timp cat o folosesti si elimini si factorii favorizanti.Dar e cam scumpa pentru buzunarul meu.Si mi-a mai recomandat un lucru-fondul de ten,atunci cand este activa,caci am uitat sa va spun ,la mine nu tine prea mult:2-3 zile,sau chiar mai putin.Ce vreau sa va mai spun e ca o am de 20 de ani si nu s-a agravat.Acum am 51 de ani.

    0
    0

  • Elena pe 4 Mai 2009, 15:54
    cuperoza

    Asteptam de mult acest articol,foarte bun dar incomplet.Ma confrunt si eu cu aceasta problema de mai multi ani,am facut diverse tratamente locale si cu antibiotice,dar din pacate nu am rezolvat-o.Dupa tratament e ok,apoi dupa 7-8 luni apare din nou,si nu inteleg de ce.Astept mai multe informatii,multumesc!

    2
    0

  • Tina pe 4 Mai 2009, 10:00
    Probleme ale tenului

    Am si eu o problema cu tenul, insa numai pe o singura parte - pe partea stanga. De aproximativ 2 ani mi-au aparut niste pete rosii care ulterior s-au transformat in niste bubite rosii. Am incercat o multitudine de creme, am fost si la dermatolog, insa nu mi-au disparut cu nimic. Am citit raspunsul oferit de Sunshine: imi poti spune numele medicului din Cluj? As dori sa consult mai multi specialisti. E foarte neplacut sa ma uit in oglinda si sa-mi vad obrazul in asa fel.... Multumesc

    3
    0

  • sunshine pe 4 Mai 2009, 08:44
    Glycon

    Eu sufar de o rozacee pe fond nervos.Odata declansata nu cred sa fie cale de intoarcere.Am scapat de factorii de stres care au dus la debutul bolii insa cu greu am reusit sa scap de semnele lasate de comedoame.In disperarea mea( comedoamele erau f dureroase si inestetice) am cautat zilnic remedii si am gasit pe net un medic din Cluj care m-a salvat.Crema se numeste " Glycon"si este miraculoasa.Cautati pe net informatii si va asigur ca veti fi multumite de rezultate. Multa sanatate

    2
    0

  • Liliana 130 pe 4 Mai 2009, 08:31
    Cuperoza- inamicul meu

    Foarte bun articol, dar incomplet, dupa parerea mea. Ar trebui mai multe informatii despre tratamentul acestei afectiuni ale pielii. Produsele cosmetice ar trebui nominalizate , sa stim care dintre ele sunt mai bune . Sa nu le incercam pe toate, pe un ten care deja este "suferind". Sa stim ce tratamente cosmetice avem voie sa facem si care ne sunt interzise. Avem nevoie sfatul unui specialist. Farmacia are recomandarile ei. Magazinele naturiste recomandarile lor. Marketurile, la fel , la libera alegare, citesti eticheta si pui in cos ce vrei. Dar care sunt cu adevarat bune? Ce spune specialistul?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod