Cum tratam foliculita?

Foliculita reprezinta infectia radacinii firului de par. Desi foliculita poata aparea in orice zona a corpului acoperita de par, localizarile mai frecvente sunt fata, scalpul si zonele care vin in contact strans cu imbracamintea (coapse, regiunea inghinala).

Foliculita reprezinta infectia radacinii firului de par. Desi foliculita poata aparea in orice zona a corpului acoperita de par, localizarile mai frecvente sunt fata, scalpul si zonele care vin in contact strans cu imbracamintea (coapse, regiunea inghinala).

Foliculita este cel mai frecvent produsa de stafilococul auriu, care populeaza in mod normal pielea, sau de fungi, mai ales in cazul persoanelor cu sistem imunitar slabit. Dezvoltarea foliculitei este favorizata de leziuni ale pielii sau leziuni la nivelul folicului pilos.
 

Tipuri de foliculita


  • bacteriana (stafilococica): superficiala, frecvent intalnita, mai des pe fata, scalp, bust, coapse, fese.
  • fungica (Tricophyton, Pityrosporum, Candida): produsa de epilat sau barbierit
  • neinfectioasa: produsa de haine iritante, transpiratie excesiva, anumite produse de machiaj, hidrocarburi, grasimi care intra in contact cu pielea
  • "foliculita de apa fierbinte" apare in mod tipic la 72 de ore dupa ce pacientul a facut o baie fierbinte sau s-a scaldat intr-un izvor de apa termala. Pustule mici si numeroase apar la nivelul toracelui si cateodata pe brate si pe picioare. Pacientul poate avea febra usoara si o stare generala alterata. Acest tip de foliculita se remite de obicei spontan dupa un interval cuprins intre 7 si 10 zile.

Cum arata foliculita?


La inceput apare ca o zona de roseata la nivelul radacinii unuia sau mai multor fire de par invecinate, insotita de durere si, ocazional, mancarime. Aceasta se transforma ulterior intr-o mica umflatura ce contine puroi (pustula). Afectarea unui folicul pilos profund da nastere la aparitia unor pustule mai mari, mai dureroase si care dureaza mai mult decat inflamatia unui folicul superficial.

Tratament


Foliculita bacteriana:
 
solutii antiseptice (Betadina, Clorhexidina) sau creme cu antibiotic (Baneocin, Fucidin)
pentru foliculita profunda sau mai severa medicul va prescrie o cura de antibiotic sub forma de pastile (eritromicina, ciprofloxacin)

Foliculita fungica:

medicamente antifungice: fluconazol, itraconazol, griseofulvina, terbinafina
Pentru foliculita la nivelul scalpului sau barbiei se poate utiliza un sampon pe baza de sulfura de seleniu, seleniu sau propilen glicol.
In cazul unei inflamatii severe medicul poate prescrie o cura de corticosteroizi. Pentru cazurile rezistente terapia de distrugere a foliculului pilos prin laser ramane unica optiune de a ameliora situatia. Ca efect secundar, in zona respectiva nu va mai creste par.

Prevenire


  • Folosirea unui sapun antibacterian
  • Evitarea scarpinarii zonei afectate, deoarece unghiile pot traumatiza pielea suplimentar, contribuind la agravarea afectiunii
  • Folosirea lamei de ras in zona respectiva este recomandabil sa fie evitata in afara cazului in care este indispensabila; la nevoie poate fi inlocuita cu creme/spume epilatoare
  • Utilizarea de haine comode, largi, care sa permita pielii sa respire
  • Evitarea folosirii produselor cosmetice grase la nivelul tenului
  • Utilizarea unui deodorant cu actiune moderata in locul unuia foarte puternic, care poate contribui la aparitia foliculitei