Cum te anunta corpul cand ai o boala?

Transpiri excesiv? S-ar putea sa ai diabet sau o carenta de crom in organism. Ai probleme cu matreata sau observi un exces de ceara in urechi? E posibil ca organismul tau sa aiba nevoie de acizi grasi esentiali. Descopera ce semnale de atentionare iti trimite corpul!

In cartea "The body language of the health", omul de stiinta Jim Campbell analizeaza cateva dintre semnalele neobisnuite pe care ni le trimite corpul si care ne atentioneaza cu privire la posibilele probleme medicale care ne pandesc. Daca recunosti anumite semnale care te alarmeaza, nu sta pe ganduri si prezinta-te la un consult de specialitate.


Transpiri excesiv?
O posibila cauza: diabet sau deficienta de crom

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o afectiune incomoda care afecteaza milioane de persoane din intreaga lume, aproape 3% din populatie, conform studiilor.

Hiperhidroza este o afectiune care se manifesta prin secretie abundenta, anormala a glandelor sudoripare. De obicei zonele afectate sunt palmele (palmara), subratul (hiperhidroza axilara), fata (hiperhidroza faciala), picioarele (hiperhidroza plantara).

Persoanele cu diabet de tip 1 resimt o temperatura mai ridicata pentru ca diabetul impiedica buna functionare a glandelor sudoripare din cauza unei circulatii sangvine mai deficitara. De asemenea, persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 intampina probleme dese cu hiperhidroza axilara din cauza bufeurilor care apar de la fluctuatiile insulinei.

Numeroase studii vorbesc despre o deficienta de crom care este inlaturat prin proccesarea alimentelor si  necesitatea de a ajuta organismul cu suplimente de crom. Cromul are capacitatea de a stabiliza glicemia si de a scadea nivelul insulinei, sunt de parere cercetatorii.


Ai probleme cu matreata sau exces de ceara in urechi?
O posibila cauza: deficienta de acizi grasi esentiali

Excesul de ceara in urechi este un simptom clasic care te anunta ca orgainsmul tau sufera de o carenta de acizi grasi esentiali. De asemenea, o astfel de carenta poate sa-ti cauzeze si probleme cu matreata.

Este recomandat consumul de peste oceanic deoarece este cel mai bogat in acizi grasi Omega 3. Pestele cu carnea mai rosiatica este mai bogat in calciu, iod si fier. In toate speciile se gaseste in cantitate insemnata fosfor (de exemplu, 100 g ton contin 300 mg fosfor), dar si vitamine din grupul B, vitamina D - esentiala pentru asimilarea calciului in organism, vitamina A - necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor. De asemenea, actioneaza asupra membranelor neuronale favorizand dezvoltarea cerebrala normala la copii si reduce riscul instalarii depresiei.


Iti rozi unghiile?
O posibila cauza: carenta de calciu si alte minerale

Milioane de oameni au obiceiul de a-si roade unghiile din plictiseala sau cand sunt stresati. Unghiile si parul contin "ingrediente" similare cu cele ale osului: sodiu, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier si zinc. In spatele acestui obicei se spune ca organismul isi da seama ca onicofagia - cum mai este numit obiceiul de a-ti roade unghiile - este o metoda convenabila de a aduce acele minerale in corp.

Cercetarile sugereaza ca aceste minerale au si rolul de a inlatura excesul de acizi produsi de organism in situatiile stresante care le determina pe multe persoane sa-si roada unghiile.


Iti place sa stai picior peste picior?
O posibila cauza: hipotensiune

Poate crezi ca este doar un obicei, insa poate sa ascunda probleme mai serioase. Daca esti o persoana hipotensiva, aceasta pozitie - picior peste picior - este foarte eficienta pentru ca impiedica scaderea drastica a tensiunii arteriale in momentul in care te ridici brusc in picioare. Este modalitatea prin care creierul se asigura ca este aprovizionat constant cu sange. De asemenea, daca ai obiceiul sa stai pe scaun cu picioarele sub tine vei impiedica tensiunea arteriala sa scada si mai mult prin reducerea fluxul sanguin in zona picioarelor.


Iti curge sange din nas sau din gingii?

O posibila cauza: carenta de vitamina C sau K

Exista cateva semne care trebuie sa-ti dea de inteles ca sangele tau se coaguleaza mai greu: daca iti curge sange din nas si se opreste greu, daca iti sangereaza gingiile dupa periaj sau daca te ranesti usor si sangerezi mult.

Vitamina K joaca un rol important in procesul de coagulare a sangelui, iar in lipsa ei pana si o rana minora poate sa sangereze foarte mult. Acest proces de coagulare incepe in mod automat cand orice vatamare produce o ruptura la nivelul vaselor de sange.

Vitamina C este un este un nutrient esential vietii, solubil in apa, implicat in formarea colagenului, o proteina structurala care are rolul de a sustine si intari osul, cartilajul, muschii si vasele de sange si de a furniza material pentru structura pielii. De asemenea, ea favorizeaza absorbtia fierului si mentine sanatatea capilarelor, a oaselor si a dintilor.


Ai vergeturi?
O posibila cauza: carenta de zinc

Vergeturile pot aparea in majoritatea zonelor corpului, care au suferit o intindere brusca. Se prezinta sub forma unor cicatrici fine, care cu timpul se adancesc, au o culoare mai deschisa decat cea a pielii noastre si dobandesc forma unor valuri inegale. Ce se intampla de fapt? Prin intinderea pielii, fibrele conjunctive se rup si apar aceste linii pe tegument. Pot sa apara in perioada adolescentei, cand de obicei corpul unei femei se "implineste", la orice persoana (indiferent de varsta) care sufera o scadere/crestere brusca in greutate si la peste 50% dintre femeile gravide.

Zicul ajuta la producerea colagenului care confera elasticitate pielii, iar o deficienta poate sa accentueze aspectul vergeturilor. De asemenea, afecteaza si procesul de vindecare si fertilitatea. Pentru a evita aceste probleme este necesar sa incluzi in dieta alimentele bogate in zinc: stridii, germeni de grau, nuci si alune, branza, oua si carne.


Suferi de zgomote in urechi (tinitus)?
O posibila cauza: alimentatia dezechilibrata sau o boala sangvina

Statisticile arata ca cel putin 10 -15% din populatie sufera un astfel de episod pe parcursul vietii, fenomenul fiind mai accentuat si frecvent odata cu inaintarea in varsta. Zgomotele percepute pot sa aiba o frecventa care de obicei este inalta (nu intotdeauna) si care poate sa varieze in intensitate. Este un zgomot care are de obicei o durata foarte mare (deci nu este un tiuit de cateva secunde) si intefereaza semnificativ cu calitatea vietii individului, deoarece il percepe in mod constant intr-o ureche sau in ambele urechi.

Cercetarile arata ca schimbarile alimentare s-au dovedit benefice in cazul persoanelor care au inlocuit o dieta bogata in carbohidrati rafinati cu una bazata pe un continut ridicat de fibre si carbohidrati complecsi. De asemenea, suplimentele de zinc au fost folosite in numeroase studii, iar administrarea a 90-150 mg pe zi pe o perioada cuprinsa intre trei si sase luni arata o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. Insa nu trebuie sa uiti ca o asemenea cantitate mai ridicata de zinc trebuie administrata sub supravegherea constanta a medicului.

Printre factorii cauzatori ai problemelor legate de auz se numara: carenta de fier, magneziu, vitamina A, vitamina B12, vitamina D, zinc, un consum excesiv de grasimi, precum si rigiditate excesiva a celulelor rosii din sange sau o vascozitate ridicata a sangelui care conduc la o circulatia sangvina deficitara la nivelul urechilor.


Suferi de insomnie?
O posibila cauza: carente de vitamine din complexul B sau de minerale

Carentele de calciu, magneziu, vitamine din complexul B, acid folic si melatonina iti pot tulbura somnul. Insomnia afecteaza din ce in ce mai multi romani, ultimele statistici aratand ca aproape un sfert din populatia tarii are probleme cu somnul. La nivel mondial, situatia este la fel de ingrijoratoare, numai in SUA, de exemplu, 10 milioane de oameni, iau zilnic somnifere. Un tratament fara efecte secundare al insomniei este posibil apeland la o alimentatie sanatoasa, dar si la fitoterapie si la remediile ayurvedice.

Insomnia se manifesta fie pe termen scurt, fie devine cronica si iti tulbura somnul pe o perioada lunga de timp. Astfel, putem sa vorbim despre:

  • dificultatea de a adormi (care afecteaza in special persoanele tinere);
  • un somn agitat cu treziri frecvente si urmate de stari de nervozitate (afecteaza in general persoanele cu varsta peste 40 de ani, iar la tineri poate sa fie asociat cu depresia);
  • trezitul devreme si imposibilitatea de a adormi la loc (o problema mult mai frecventa la persoanele in varsta sau cele care sunt ingrijorate dintr-un anumit motiv).

Sursa: DailyMail.co.uk