Ai uitat pentru ce te-ai dus la bucatarie sau ce ai mancat saptamana trecuta? Ni se intampla tuturor, sustin medicii neurologi. Insa, depinde de noi sa prevenim si sa intarziem degradarea memoriei.
Al doilea stadiu care iti atrage atentia ca memoria ta se deterioreaza incet este atunci cand incepi sa uiti numele unor persoane sau numere de telefon. Dar nu trebuie sa te ingrijorezi pentru ca aceste "simptome" sunt extrem de frecvent intalnite, ne linisteste prof. univ. dr. Radu Rogozea, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" care sustine ca doar in cazul unor repetari frecvente este necesar un consult medical. "Daca ai o suspiciune legata de un membru al familiei sau apropiat este important sa-l directionezi catre un centru de memorie sau la un specialist in neurologie. Cu cat va incepe mai repede tratamentul cu atat mai bine pentru sanatatea creierului", adauga dr. Rogozea.
Intreg organismul este controlat de creier
Tulburarile de memorie pot sa apara la orice varsta, de aceea este important sa ne "antrenam" in permanenta creierul pentru a mentine celulele nervoase sanatoase si a imbunatati circulatia cerebrala. "Memoria este un proces psihic fundamental fara de care viata pe pamant nu este posibila. Toate organismele au capacitatea de a-si dezvolta instinctele si de a se adapta in viata, cu atat mai mult omul. Insa, ca sa am o memorie buna trebuie sa o alimentez permanent, sa o creez", precizeaza prof. dr. Radu Rogozea.
Potrivit specialistului, memoria consta din trei procese: achizitia datelor, retentia si actualizarea lor. Insa, oricat am fi de destepti, creierul nostru ar fi ingropat in informatii daca nu ar exista si a patra capacitate a lui: uitarea.
Circulatia cerebrala trebuie imbunatatita
"Ca sa prevenim si sa intarziem procesul de deteriorare cerebrala trebuie sa imbunatatim circulatia cerebrala prin modalitati terapeutice care intensifica debitul sanguin spre creier", explica dr. Rogozea. Un lucru util pentru sanatatea creierului este sa ai un regim de viata echilibrat si sa respecti cateva reguli de baza:
- sa ai o viata activa social;
- sa ai o activitate intelectuala si aici trebuie sa retii ca privitul la televizor nu intra in aceasta categorie;
- sa urmezi un regim alimentar adecvat, limitand consumul de alcool si tutun;
- sa ai un program echilibrat de somn de opt ore pe noapte.
De asemenea, suplimentele alimentare, in special cele care contin ginkgo biloba menite sa imbunatateasca circulatia sangvina pot fi de folos, insa este mai indicat sa le iei la indicatia unui medic specialist. In Romania, jumatate dintre persoanele care urmeaza tratament pentru tulburari circulatorii periferice si cerebrale primesc Ginkgo Biloba; peste 1,5 milioane de persoane urmeaza anual un tratament cu Ginkgo Biloba, dar numarul real al celor care necesita un astfel de tratament este mult mai mare.
Comentarii (2)
buna ziua am comandat 4 buc.carti pt.scoala postliceala sanitara satu mare si nu ne-ati semnalat inca nimic cu respect kajtar
buna ziua am comandat 4 buc.carti pt.scoala postliceala sanitara satu mare si nu ne-ati semnalat inca nimic cu respect kajtar
Posteaza comentariu