Cum sa iti reglezi ceasul biologic?

Schimbarea brusca a fusului orar sau ocuparea unui loc de munca de noapte poate produce ravagii asupra ceasului tau biologic - orologiul natural al corpului, care raspunde la semnale luminoase emise prin intermediul ochilor, si care ajuta starea de veghe.
Creierul, de obicei, este programat sa te faca sa te simti somnoroasa intre miezul noptii si ora 07:00, si inca o data intre orele 13:00 si 16:00. Din aceasta cauza persoanele care lucreaza noaptea sau cele care calatoresc intr-o parte a alta a globului, schimband radical fusul orar, pot suferi de insomnie.

Vestea buna este ca acest efect poate fi indepartat daca sunt combinate mediul propice pentru odihna si resetarea propriului ceas. Numai astfel vei reusi  sa iti usurezi trecerea:

1.
Acorda-ti cateva zile pentru a te obisnui cu noul mod de lucru si cu fusul orar.


2. Trebuie sa produci schimbari gradate in programul de dormit, cate 1-2 ore pe zi. Altfel, organismului ii va fi foarte greu sa suporte schimbarile drastice.


3. Expunerea regulata la soare te ajuta foarte mult, deoarece lumina soarelui detine cheia reglarii somnului. Astfel, in fiecare zi trebui sa te expui la soare cel putin 30 de minute.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andra pe 24 Nov 2007, 10:02
    Exemplu de lucruri in schimburi

    Inchipuie-ti doua saptamani din lungul tau orar in schimburi, care suna cam asa: Luni - 16-24.30 Marti 08-16.30 Miercuri Liber Joi 16-24.30 Vineri Liber Sambata 08-16.30 Duminica 16-24.30 Luni 16-24.30 Marti 08-16.30 Miercuri 16-24.30 Joi 08-16.30 Vineri Liber Sambata Liber Duminica 14-22 ... Si iti dai seama ca mai continua... Ideea e ca atunci cand programul ti se termina la 24.30, si ajungi acasa pe la 01 (cel devreme).... poti sa te culci cel mai devreme la 01.30. Cand spun ca te culci, nu inseamna ca si adormi imediat, pentru ca poti fi inca agitat si sa adormi abia pe la ora 3 sau 4. Cand mergi la lucru de la 8, trebuie sa te trezesti la 6 dimineata ... Faceti calculele si spuneti-mi si mie cum as putea sa imi reglez ceasul biologic... la ce ora sa ma culc, cum sa produc "schimbari gradate" de la o zi la alta?

    0
    0

  • hhmmmm pe 21 Nov 2007, 18:49
    hhmmmm

    pe undeva te-am pierdut ... :)

    0
    0

  • Andra pe 19 Nov 2007, 09:52
    Lucrul in schimburi

    Sa fim seriosi, in zilele noastre e cam greu sa gasesti un loc de munca cu un program de luni pana vineri, 8 ore pe zi care se termina cel tarziu la 17. Doar unele posturi de secretara se mai incadreaza in acest orar. Cand insa iti doresti mai mult, trebuie sa accepti anumite compromisuri. Ce faci in acest caz, cand lucrezi 4 zile intr-o tura, doua zile libere, apoi 6 zile in alta tura, 3 zile libere, 7 zile alta tura, 2 zile liber, 5 zile in alta tura, 2 zile libere, 3 zile in alta tura.......si tot asa. Si asta pentru ca se lucreaza in 2-3 schimburi, de luni pana duminica. (Zilele libere se iau prin rotatie in timpul saptamanii, si ... o data pe luna.... in weekend) Ce faci in cazul asta ca sa rezisti mai mult de 3 - maxim 5 ani pe un astfel de post (care in rest este ceea ce iti doresti) Ca sa complic si mai mult lucrurile....imaginati-va ca mai exista si asa numitele "ture intermediare", care trebuie sa asigure o productivitate maxima atunci cand fluxul de consum este crescut. Sau.... atunci cand cele 2-3 ture au loc toate in cursul aceleasi saptamani (De exemplu, in cursul celor 5 zile din saptamana de lucru trebuie sa ai 2-3 zile de dimineata, 2-3 zile dupa-amiaza, si poate si 1 intermediar)? As fi curioasa sa aflu cum rezolvati procedati voi, caci aceasta este realitatea pe piata muncii in zilele noastre, iar eu inca nu am reusit sa gasesc un job care sa imi convina cu un altfel de program.....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod