Perturbarile pe care le determina viata in oras, zborurile intercontinentale sau turele de noapte ne deregleaza cesul biologic. Ele genereaza tulburari permanente precum oboseala, somnolenta, ametelile. In schimb, respectarea ritmurilor naturale favorizeaza sanatatea.
Exercitiile fizice nu trebuie sa fie practicate nici ele oricum. In loc sa sari cu brutalitate din pat pentru a merge la jogging, incearca sa servesti un mic dejun copios, deoarece glucoza este metabolizata mai rapid atunci cand este absorbita dimineata. Este important sa consumi proteine intr-o proportie de 15% la micul dejun (albus de ou, branza de vaci, iaurt).
Evita sa iti suprasoliciti corpul imediat dupa trezire. Este mai bine sa astepti ora 17 pentru a te dedica exercitiilor fizice. Sporturile de rezistenta, daca sunt practicate in mod progresiv, iti vor stimula productia de endorfine, care vor asigura rezistenta la stres.
Jogging-ul, mersul pe jos, mersul pe bicicleta, tai-chi, gimnastica usoara iti vor dinamiza organismul si vor stimula ciculatia sangvina eliminand toxinele. Ritmul de somn este, bineinteles, mult mai important decat toate celelalte. Ori de cate ori este posibil, incearca sa iti faci o siesta buna dupa pranz.
Iata cateva reguli de baza si trucuri care iti permit sa ai energie intreaga zi:
Trezeste-te in fiecare dimineata la aceeasi ora
Lumina este cea care ne regleaza ceasul intern, iar lipsa ei ofera senzatia de somnolenta. Specialistii care se ocupa de programul Lighting Research Center din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute din Statele Unite au descoperit ca organismul vrea sa amane ora de culcare cu aproximativ 12 minute in fiecare noapte.
Nu se cunosc deocamdata cauzele acestui proces, dar cert este ca in cazul in care esti nevoita sa te trezesti de dimineata, te vei simti tot mai obosita. In loc sa incerci sa recuperezi cateva minute de somn dupa ce iti suna ceasul, cel mai bine ar fi sa te trezesti si sa stai cateva minute la lumina zilei. Fie iti iei micul dejun in fata unei ferestre, fie aprinzi cele mai puternice lumini din casa, daca de obicei trebuie sa te trezesti inainte de rasaritul soarelui.
Ai grija ce mananci
In loc sa iti "aglomerezi" dieta cu alimente bogate in carbohidrati (paine, paste fainoase, cartofi, fasole etc), care iti ofera energie pentru o perioada scurta de timp, alege alimentele bogate in proteine (oua, produse lactate, carne, peste).
Acestea elibereaza energia treptat si vei avea astfel un nivel constant al glucozei in sange. Femeile care au redus carbohidratii si au consumat mai multe proteine in locul acestora au declarat ca au avut mai multa energie pe parcursul zilei, potrivit unui studiu efectuat de medicul nutritionist Donald K. Layman, de la Universitatea din Illinois, Statele Unite.
Plimbare in aer liber
Munca la birou si in general munca in spatii restranse iti limiteaza cantitatea de oxigen de care ai nevoie pentru a te simti revigorata. De asemenea, lipsa luminii naturale are acelasi efect.
La pranz, cand acesti doi factori isi pun cel mai mult amprenta asupra nivelului tau de energie, nu este indicat sa dai fuga la automatul de cafea, ci sa faci o scurta plimbare in aer liber. Cateva minute in aer liber te ajuta sa iti oxigenezi creierul si intreg organismul, iar lumina intensa de afara te trezeste la viata.
Elimina stresul
"Chiar si trei minute de meditatie si relaxare te ajuta sa reduci nivelul hormonului stresului, care iti incordeaza musculatura si iti contracta vasele de sange", declara pentru prevention.com psihiatrul Judith Orloff, autoarea cartii "Energia pozitiva".
"Daca lucrezi intr-un birou in care domneste agitatia, gaseste un loc in care poti fi singura pentru cateva minute (incluzand aici si toaleta) si relaxeaza-te. Inchide ochii, indeparteaza gandurile negative si gandeste-te la ceva frumos: o vacanta, persoana iubita, un loc linistit etc.", adauga psihiatrul. In acest mod hormonul stresului scade si creste nivelul endorfinelor, substantele care iti ofera o stare de bine si care inlatura oboseala.
Partea "negativa" a luminii
Inainte de culcare, cele mai multe persoane, fie ca sunt obsedate de munca, de jocurile pe calculator sau de retelele sociale, tind sa petreaca ceva timp in fata calculatorului. Nimic mai gresit.
Lumina emisa de monitor este asemanatoare cu lumina alba a zilei, ceea ce iti poate bulversa suficient de tare ceasul intern. In consecinta, vei adormi mai greu, vei avea un somn nelinistit si deloc odihnitor. Inchide-ti computerul cu cel putin o ora inainte de culcare.
Articol realizat cu ajutorul cartii "Slabeste natural", de Eric Favre, aparuta la editura Alicat.
Posteaza comentariu