Cum putem evita starea de oboseala?

Va simtiti uneori epuizat? Cauza ar putea fi stresul sau oboseala. Starea noastra de spirit poate fi afectata de vremea de afara? Intradevar, iarna trece mai greu, zilele scurte, deprimante si intunecoase sunt mai lungi. Dar primavara se apropie, asa ca este momentul sa ne incarcam bateriile.

Va simtiti uneori epuizat? Cauza ar putea fi stresul sau oboseala. Starea noastra de spirit poate fi afectata de vremea de afara? Intradevar, iarna trece mai greu, zilele scurte, deprimante si intunecoase sunt mai lungi. Dar primavara se apropie, asa ca este momentul sa ne incarcam bateriile.

 

Lipsa de energie ar putea fi rezultatul unei alimentatii inadecvate, se poate datora conditiei fizice precare, stresului, starii de indispozitie sau chiar de la vreme. Conform studiilor, doua din trei femei inregistreaza stari excesive de oboseala. Principalele motive sunt stresul, sarcina, alaptatul, grija copiilor, dezechilibrele hormonale din timpul menstruatiei sau menopauza. Un nivel ridicat al stresului poate actiona asupra glandelor de adrenalina si sa dea senzatii de oboseala, micsorand in acelasi timp rezistenta sistemului nostru imunitar. In timp creste riscul aparitiei unor boli precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare (tensiune arteriala ridicata) si chiar cancerul. 

 

 

Dar ce este de fapt energia?


Energia reprezinta capacitatea de a fi activ din punct de vedere psihic, mental si intelectual. Plantele isi iau energia de la soare; oamenii isi iau energia consumand alimente.

Noi avem nevoie de energie pentru metabolismul organismului, pentru a ne deplasa si pentru a functiona la nivel cerebral.

Sfatul numarul 1: daca simtiti ca nu aveti energie, aruncati o privire mai atenta asupra meniului dumneavoastra
Daca veti consuma alimentele potrivite (mancarea trebuie sa contina suficiente vitamine, minerale si acizi grasi) in cantitati potrivite, va veti simti mult mai energici decat atunci cand consumati in cantitati mai mari sau ce nu trebuie. Mancarea inadecvata va va face sa va simtiti umflati, obositi si greoi. Cercetatorii au aratat ca produsele alimentare grase consumate la micul dejun, va vor face sa va simtiti obositi toata dimineata.

Energia zilnica necesara:
Pentru barbati (19-50 ani) = 2550 kcal/zi
Pentru femei (19-50 ani) = 1940 kcal/zi

Ziua ar trebui sa inceapa cu cereale la micul dejun, pentru a stimula memoria, puterea de concentrare si mintea. Daca sarim peste o masa din lipsa de timp sau daca consumam mult mai putin decat de obicei (spre exemplu, atunci cand dorim sa slabim) sau daca mancam necorespunzator, nivelul nostru de energie se va diminua foarte repede.
Daca nu suntem siguri ca in alimentatia noastra se regasesc toate elementele necesare, atunci va trebui sa consumam suplimente nutritive ce contin toate vitaminele si mineralele de care avem nevoie.
 
Sfatul numarul 2: mai multa atentie la stilul dumneavoastra de viata
Este normal sa va simtiti obositi daca munciti cel putin 8 ore pe zi si daca depuneti efort intelectual la birou. Corpul dumneavoastra se confrunta cu un nivel ridicat de stres care slabeste sistemul imunitar. Este important sa alocati mai mult timp pentru exercitiile fizice si odihna. Folosofia occidentala moderna de multe ori neglijeaza echilibrul dintre fizic, emotional si energia sexuala. Acest lucru este valabil mai ales pentru acei oameni, care sunt in mod constant sub presiune. Cu cat stresul este mai mare, cu atat dorinta sexuala scade. De aceea ar trebui sa incercati din tehnicile de relaxare - aromaterapie, masaj si/sau meditatie. Efect pozitiv poate avea de asemenea terapia prin culoare, tratamentul prin cristale, terapia prin sunet si diferite tehnici de miscare, de exemplu Tai Chi.

Sfatul numarul 3: este important sa dormi noaptea un numar suficient de ore
Pe noapte trebuie sa dormiti cel putin 7 ore zilnic.
Dormitorul trebuie sa fie un spatiu confortabil, fara zgomote, lipsit de lumina si cu o temperatura potrivita. Inainte de a merge la culcare, incercati sa va relaxati: bucurati-va de o baie relaxanta, cititi o carte sau consumati o bautura calda, evitand cofeina. Seara tarziu nu mancati prea mult si nu faceti prea multe exercitii pentru ca este posibil sa aveti parte de un somn neplacut.

Sfatul numarul 4: radeti mai mult si ganditi pozitiv
Atunci cand radem, “hormonii fericirii” sunt eliberati in creier. Acesti hormoni reduc din tensiune si starea de anxietate, neutralizeaza hormonii de stres reinvigorandu-ne. Unii cercetatori au aratat ca oamenii care rad zilnic sunt mult mai rezistenti la diferite boli. De asemenea cei care au o incredere personala mai mare, detin si o energie mentala mai puternica si au mai putine blocaje. Acesti oameni au convingerea ca pot sa-si faureasca singuri destinul si nu invers.

Sfatul numarul 5: Scapati de obiceiurile nesanatoase

  • Daca sunteti fumator, incercati sa va lasati cat mai repede posibil. Fumatul reduce din energie accelerand imbatranirea prematura si uneori chiar moartea timpurie;
  • Daca consumati alcool, limitati-va la cantitati reduse. Ar trebui sa fie 2-3 zile pe saptamana in care sa nu consumati alcohol.
    Consumul exagerat poate afecta ficatul, scade nivelul hormonilor, provoaca oboseala si alte asemenea probleme medicale legate de lipsa de energie;
  • Nu exagerati cu cafeaua. Pe moment va veti simti energici si plini de viata, insa pe termen lung va avea acelasi efect asupra organismului ca si stresul, provocand in acelasi timp si dependenta (organismul nostru se va obisnui cu cofeina, de aceea vom simti nevoia sa consumam tot mai des pentru a simti din nou acelasi efect).