Cine nu a suferit, cel putin o data in viata, din cauza unei infectii sau inflamatii bucale? Cu totii stim cat sunt de dureroase, dar sunt putini cei care cunosc cauzele aparitiei si modalitatile de prevenire.
Sa vedem ce este de facut pentru a ameliora simptomele atat de suparatoare ale acestor afectiuni si mai ales pentru a preveni aparitia lor.
Aftele bucale
Aftele se dezvolta din vezicule pline cu lichid seros (transparent), care, prin spargere, dau nastere la ulceratii superficiale ale mucoasei bucale, acoperite de depozite albicioase sau ocazional galbui, inconjurate de o margine rosie. In functie de profunzimea lor, pot sangera daca sunt traumatizate.
Apar ca o leziune unica sau ca grupuri de leziuni si pot fi localizate pe limba, obraji, interiorul buzelor, la baza limbii sau pe cerul gurii.
Cauzele aparitiei sunt legate de mai multe tipuri de factori:
- infectiosi (infectii virale);
- alimentari: alimente iritante (branza cu mucegai, ardei, piper, mustar, nuci, alune, ciocolata), acide (citrice, ananas, capsuni, zmeura);
- traumatici (muscarea mucoasei bucale, aparatele dentare si protezele, perierea agresiva a dintilor);
- medicamentosi (tratamente de lunga durata cu antibiotice);
- hormonali (menstruatie, sarcina);
- carentiali (lipsa de vitamina A);
- stres.
Aftele sunt foarte dureroase, bolnavul avand senzatia de arsura in cavitatea bucala, simptomatologie accentuata de masticatie, in special de alimentele iritante sau acide. Leziunea atinge maximul de dezvoltare in aproximativ 12 ore de la primele senzatii dureroase si se vindeca spontan in 2-10 zile, fara a lasa cicatrici. Recidivele sunt foarte frecvente. Aftele nu sunt contagioase.
Tratamentul se refera in special la prevenirea suprainfectiei si la ameliorarea durerilor si consta in spalaturi antiseptice bucale folosind solutii cu glicerina, anestezina si antimicotice. Foarte importante sunt masurile de prevenire ale aftelor prin mentinerea unei bune igiene bucodentare si evitarea alimentelor care declanseaza puseele.