Sa vedem ce este de facut pentru a ameliora simptomele atat de suparatoare ale acestor afectiuni si mai ales pentru a preveni aparitia lor.
Aftele bucale
Aftele se dezvolta din vezicule pline cu lichid seros (transparent), care, prin spargere, dau nastere la ulceratii superficiale ale mucoasei bucale, acoperite de depozite albicioase sau ocazional galbui, inconjurate de o margine rosie. In functie de profunzimea lor, pot sangera daca sunt traumatizate.
Apar ca o leziune unica sau ca grupuri de leziuni si pot fi localizate pe limba, obraji, interiorul buzelor, la baza limbii sau pe cerul gurii.
Cauzele aparitiei sunt legate de mai multe tipuri de factori:
- infectiosi (infectii virale);
- alimentari: alimente iritante (branza cu mucegai, ardei, piper, mustar, nuci, alune, ciocolata), acide (citrice, ananas, capsuni, zmeura);
- traumatici (muscarea mucoasei bucale, aparatele dentare si protezele, perierea agresiva a dintilor);
- medicamentosi (tratamente de lunga durata cu antibiotice);
- hormonali (menstruatie, sarcina);
- carentiali (lipsa de vitamina A);
- stres.
Aftele sunt foarte dureroase, bolnavul avand senzatia de arsura in cavitatea bucala, simptomatologie accentuata de masticatie, in special de alimentele iritante sau acide. Leziunea atinge maximul de dezvoltare in aproximativ 12 ore de la primele senzatii dureroase si se vindeca spontan in 2-10 zile, fara a lasa cicatrici. Recidivele sunt foarte frecvente. Aftele nu sunt contagioase.
Tratamentul se refera in special la prevenirea suprainfectiei si la ameliorarea durerilor si consta in spalaturi antiseptice bucale folosind solutii cu glicerina, anestezina si antimicotice. Foarte importante sunt masurile de prevenire ale aftelor prin mentinerea unei bune igiene bucodentare si evitarea alimentelor care declanseaza puseele.
Comentarii (8)
clatiti-va gura cu CORSODYL, in fiecare seara, atat ptr afte cat si ptr. leziuni sau alte probleme micotice si nu mancati lactate. Sticla se gaseste in farmacii.
am avut si io probleme de genul tau.am fost la dentist si mia prescris pasta de dinti gingival cu care trebuie sa te speli pe dinti numai pana ce o termini si apoi revii la pasta de dinainte care o folosesti de obicei.cam la a 10 spalare no sa mai ai sangerari dar trebuie sa termini toata pasta ca altfel mai tarziu revine sangerarea.eu am 3 ani decand mam spalat si nu mai am probleme.deasemenea albeste si dintii.
am si eu o problema foarte mare.imi sangereaza foarte tare gingia si din cauza asta uneori am un gust amar.cine stie un tratament ceva.ms
elviraconstantea, curata locul cu o solutie antiseptica sau ceai de musetel si foloseste de citeva ori pe zi o crema cicatrizanta, poti alege intre Cicalfate de la Avene, Cicabio de la Bioderma, Cicaderm de la La Roche Posay sau A-Derma Epitelial A.H. de la Ducray. Evident ca lista de creme cicatrizante nu e epuizata, dar ca sa ai citeva variante.
stiti cand la coltul gurii se fac zabele si dor f tare si nu se vindeca repede si ai o senzatie de durere.Stie cineva un leac sa mil spuna???
poti folosi in continuare bicarbonatul, ca doar nu-l inghiti, doar cureti dintii cu el. Si eu mai stiam ca sarea e buna. Eventual presarata in pasta de dinti, eu n-o suport altfel! :lol:
lucruri generale... articol superfifal , nu va suparati ! de ce nu recomandati ceva remedii, medicamente, naturiste etc!
imi poate da si mie cineva un remediu naturist de albire a danturii. Am folosit bicarbonatul, dar am auzit ca poate fi daunator sanatatii asa ca am renuntat.
Posteaza comentariu