Cum poți să oprești prediabetul să se transforme în diabet

Prediabetul sau nivelul constant crescut al zahărului din sânge crește riscul apariției diabetului zaharat de tip 2, mai ales în cazul persoanelor supraponderale.
Prediabetul este o afecțiune care crește nivelul zahărului sânge mult, însă nu destul de mult încât să poată fi diagnosticată ca diabet. Însă poți să previi diabetul cu ajutorul câtorva sfaturi, dacă suferi de prediabet. Iată care sunt acestea!

1. Fă un test de depistare a diabetului.


Nu toate persoanele care au prediabet vor dezvolta diabet zahar de tip 2, dar acestea vor fi expuse la riscuri ale sănătății mai mari decât de obicei. Poți vorbi cu doctorul tău pentru a programa un screening de diabet zahar.


2. Schimbă-ți dieta.


Dacă suferi de prediabet, poți reduce riscul apariției afecțiunilor mai serioase printr-o dietă sănătoasă și prin pierderea kilogramelor în plus. O dietă sănătoasă înseamnă alegerea mai multor alimente sănătoase (cărnuri slabe, legume proaspete, fibre, grăsimi sănătoase), consumul unei varietăți mari a acestor alimente, în porții mici.
De asemenea, aceasta presupune și mese și gustări regulate, pentru a evita nivelurile maxime și minime de zahăr din sânge de pe tot parcursul zilei.

3. Redu nivelul stresului toxic.


Cu toate că stresul psihologic poate fi bun pentru organism pe termen scurt, după cum afirmă psihologii, stresul cronic suprimă sistemul imunitar și poate duce la apariția diabetului de tip 2, prin modificarea necesarului de insulină. Stresul cronic poate declanșa, de asemenea, schimbări hormonale, în urma cărora poate crește pofta de mâncare. Deși nu este întotdeauna posibil să elimini sursa stresului din viața ta, încearcă să faci yoga, meditație, să citești sau să faci exerciții fizice.

4. Dezvoltă o rutină de exerciții fizice.


Atunci când ești supusă riscului de a dezvolta diabet zaharat, uitatul la televizor sau alte activități sedentare nu te ajută deloc. Exercițiile fizice efectuate regulat te pot ajuta să-ți menții o greutate sănătoasă, să reduci presiunea arterială și grăsimile din sânge, să dormi mai bine, să-ți îmbunătățești starea de spirit și să ai mai multă energie.
Este recomandat să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, măcar 5 zile pe săptămână.

5. Urmează tratamentul doctorului.


În multe dintre cazuri, schimbarea stilului de viață, printr-o dietă sănătoasă, reducerea stresului, rutina activității fizice și controlul greutății, te poate ajuta să previi transformarea prediabetului în diabet. Dar persoanele obeze, cele peste 60 de ani sau oamenii care au antecedente medicale legate de diabetul gestațional ar trebui să urmeze tratamentul doctorului, care le poate recomanda medicamente pe cale orală. 
iulia-mirica