Cum poti preveni infectarea cu hepatita C?

Hepatita C este o afectiune a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Aceasta boala a fost identificata abia in anul 1991. Dintre persoanele care se infecteaza, 55 - 85% dezvolta infectia cronica si unul din 5 pacienti cu Hepatita cronica C evolueaza catre ciroza hepatica, iar 4% din cazuri catre cancer de ficat.
Nu exista vaccin pentru Hepatita C

Hepatita cronica cu virus C este la ora actuala o problema majora de sanatate publica la nivel mondial. Hepatita C a fost comparata cu o "bomba (virala) cu ceas". Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 180 de milioane de oameni, adica 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul Hepatitei C, iar dintre acestia 130 de milioane sunt purtatori cronici ai virusului Hepatitei C cu risc major de a dezvolta ciroza hepatica sau cancer hepatic.

Infectia acuta cu virusul Hepatitei C este in 8 din 10 cazuri asimptomatica - persoana respectivanu are nici un semn sau simptom al bolii. Uneori apar: dureri musculare, dureri de articulatii, greata, stare de oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, urina inchisa la culoare.


Cai de transmitere

1.
Transfuziile de sange si produsele din sange - persoanele care au primit sange inainte de 1991 trebuie sa-si faca testul pentru Hepatita C. Riscul de infectie cu virusul Hepatitei C in urma unei transfuzii este astazi de 1 la 1 milion.

2. Transmiterea prin contactul direct al sangelui unei persoane neinfectate cu sange infectat. Cazuri de contacte accidentale care implica instrumentar sau obiecte nesterile:

  • Tatuaje, piercing, acupunctura;
  • Obiecte de uz personal - aparat de barbierit, forfecuta, periuta de dinti - pe astfel de instrumente pot exista picaturi de sange invizibile;
  • Accident de munca in care este implicat personal medical sau alte categorii de personalcu risc potential;
  • Hemodializa.
     

3. Transmitere pe cale sexuala este posibila in cazul raporturilor sexuale neprotejate, atunci cand parteneriiprezinta leziuni la nivelul organelor sexuale.

4. Transmiterea la consumatorii de droguri injectabile - prin utilizarea in comun a aceleiasi seringi.

5. Transmiterea de la mama la fat - prin intermediul schimbului de sange care are loc in mod constant, pe parcursul sarcinii, intre mama si fat.


Cum nu se transmite

Virusul Hepatitei C nu se transmite prin:

  • Aer;
  • Tuse, stranut;
  • Imbratisari si sarut;
  • Alimente, apa;
  • Utilizarea tacamurilor si a paharelor;
  • Folosirea toaletelor publice.


Hepatita C este o boala care se poate trata

Tratamentele existente la ora actuala au o rata de succes ridicata, cu conditia ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme, inainte de aparitia cirozei sau a cancerului hepatic.

Exista 2 medicamente cu indicatie aprobata pentru tratarea Hepatitei C: interferonul si ribavirina.
De obicei cele 2 medicamente se administreaza in asociere, dar exista si cazuri in care se poate administra doar interferon. Tratamentul se administreaza exclusiv la indicatia si dupa prescriptia medicului.


Pentru prevenirea infectarii cu virusul Hepatitei C:


  • Nu folositi obiecte de igiena personala pe care le folosesc si alte persoane;
  • Evitati contactele sexuale intamplatoare neprotejate;
  • Daca doriti sa va faceti tatuaje sau piercing-uri este indicata vizitarea unui specialist autorizat;
  • Atunci cand vi se administreaza tratament injectabil, verificati intotdeauna utilizarea instrumentarului steril;
  • In situatia nedorita a consumului de droguri injectabile, ar trebui evitata utilizarea in comun a seringilor.

Informatii preluate de pe site-ul www.afladec.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod