Cum influenteaza stilul de viata riscul de diabet?

Riscul de diabet creste odata cu luarea in greutate, de aceea este important sa fim constienti de factorii care ne pot agrava starea de sanatate. Ce inseamna un stil de viata sanatos si cum ne poate fi un aliat de nadejde in lupta impotriva diabetului zaharat de tip 2?

Indicele de masa corporala trebuie sa fie sub 25, insa specialistii ne avertizeaza ca un IMC situat sunt 22-23 este mult mai indicat pentru sanatatea generala. Daca nu iti cunosti indicele de masa corporala trebuie sa stii ca acesta reprezinta raportul intre greutatea in kilograme impartita la inaltimea ta calculata la patrat. De exemplu, daca ai greutatea 55 kg si o inaltime de 1,70 se calculeaza in felul urmator: patratul inaltimii tale: 1,70 x 1,70 = 2,89; se impart kilogramele la rezultatul obtinut: 55 impartit la 2,89 = 19,03. Acest rezultat reprezinta indicele masei corporale. Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate.


Riscul de diabet creste odata cu numarul kilogramelor

Stilul de viata are un rol primordial in aparitia diabetului zaharat de tip 2 care este intalnit in 90% din cazuri, insa peste jumatate dintre persoanele afectate nu sunt constiente de boala lor, deoarece afectiunea poate sa evolueze fara aparitia simptomelor. Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 sau insulinopriv care afecteaza adultii tineri si copiii, necesitand in permanenta tratamentul cu insulina, specifica prof.

dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Marea majoritate a cazurilor cu diabet zaharat de tip 2 sunt intalnite "la omul matur supraponderal la care boala are aparent o alura blanda fara simptome, insa complicatiile care pot sa apara ating vasele de sange si in functie de vase se ajunge la retinopatie, cardiopatie ischiemica sau amputatii", explica prof. dr. Radu Lichiardopol. Acest tip de diabet este mai frecvent dupa varsta de 40-45 de ani, de aceea este indicat sa efectuezi cu regularitate analizele de sange si sumarul de urina pentru a impiedica diagnosticarea lui mult prea tarzie cand persoana afectata prezinta deja complicatii cronice. Insa, odata diagnosticat este important sa retinem ca daca diabetul este tinut sub control, persoanele afectate pot sa duca o viata normala ferita de complicatii grave.


73 - 109 mg/dl: valorile normale ale glicemiei

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ca spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.



Celulele stem, tratamentul viitorului

Un tratament cu celule stem ar putea ajuta unele persoane cu diabet de tip 1 sa traiasca 4 ani fara a mai face injectii cu insulina, informeaza BBC News.

Studiul a fost publicat in Journal of the American Medical Association si a fost realizat de cercetatori brazilieni si americani. Oamenii de stiinta au realizat un experiment cu 23 de pacienti. S-a descoperit ca organismul acestora isi poate produce singur insulina de care are nevoie in urma unui transplant de celule stem din maduva osoasa. Mai mult decat atat, cei care au avut o recidiva a bolii au avut nevoie de mai putina insulina.

Totusi cercetatorii au tinut sa precizeze ca tratamentul este eficient doar in cazul celor diagnosticati de curand cu diabet. Dr. Richard Burt de la Northwestern University a declarat ca "tratamentul nu a dat rezultate in cazul a trei pacienti si este posibil sa nu fie eficient pentru cei care sufera de mai mult de trei luni de diabet de tip 1".


Sfatul specialistului
Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

"E important sa atragem atentia asupra stilului de viata pentru ca este un factor deosebit de contributor la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, care este si cel mai frecvent intalnit.
Noi ne putem influenta stilul de viata, deoarece stim ca nesanatos inseamna obezitate, sedentarism, fumat, stres si alimentatie hipercalorica. Factorii sanogenetici care stau la baza unui stil de viata sanatos sunt: miscarea, dieta si mentinerea unei greutati corporale normale cu un indice de masa corporala sub 25, lipsa fumatului si 100 - 150 ml de vin rosu pe zi".


1. Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta:

  • grasimile bune (omega 3, 6, polinesaturati) pe care le gasim in pestele marin (150 g de trei ori pe saptamana);
  • sursele de zaharuri din alimentele cu index glicemic redus care se absorb lent si nu produc o crestere brusca a glicemiei dupa masa (cereale, legume, zarzavat si fructe). Exemple de alimente cu indice glicemic mic: fasole neagra, mazare, iaurt, morcov crud, rosii, mere, nectarine, piersici, fructe de padure, linte, usturoi, castraveti, lapte, cirese, capsune, migdale, fistic, nuci, avocado, masline, tofu, crustacee, broccoli, telina, ceapa, spanac, ardei gras, varza, ciocolata neagra cu cacao peste 70%.

2. La ce trebuie sa renunti: tutun, alcool in cantitati mari.

3.
Macar 30 de minute de miscare pe zi, chiar daca vorbim despre mersul pe jos in pas vioi.

Articole utile:
O noua solutie pentru persoanele diabetice
Un nou dispozitiv de administrare a insulinei, disponibil si la noi
Diabetul zaharat de tip 2
Tratamentul dietetic in diabetul zaharat fara complicatii
Diabetul juvenil: cum sa luptati impreuna
Diabetul si sanatatea dentara
Diabetul si nutritia: totul despre indulcitori