COVID-19 afectează creierul pe termen lung și poate provoca atacuri cerebrale

Oamenii de știință britanici au tras un semnal de alarmă asupra unui potențial val de pacienți cu afecțiuni ale creierului cauzate de complicațiile apărute în urma infecției cu COVID-19.
Cercetătorii au avertizat marți, 7 iulie, că este posibil să apară un val de pacienți cu afecțiuni la nivelul creierului provocate de infecția cu coronavirus. Specialiștii au descoperit că sunt dovezi care arată că infecția COVID-19 poate duce la complicații neurologice severe, printre care inflamație, psihoză sau delir.

Un studiu realizat la Universitatea din Londra (UCL) a detaliat 43 de cazuri de pacienți cu COVID-19 care au suferit disfuncții temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale, degradări ale nervilor sau alte efecte grave asupra creierului.

Cercetarea se adaugă altor studii recente care au descoperit, de asemenea, că boala poate afecta creierul.

Citește și: Cum se răspândește coronavirus în aer după ce o persoană tușește. Simulare 3D


„Rămâne de văzut dacă ne vom confrunta cu o epidemie pe scară largă de afecțiuni ale creierului provocate de pandemia de coronavirus, poate similară cu epidemia de encephalitis lethargica apărută în anii 1920-1930 după pandemia de gripă”, a declarat medicul Michael Zandi, coordonator al studiului și cercetător în cadrul Institutului de Neurologie al UCL.

COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, este în mare parte o afecțiune respiratorie care afectează plămânii, dar cercetătorii din domeniul neurologiei spun că sunt tot mai multe dovezi care arată că impactul bolii asupra creierului este îngrijorător.

Sunt îngrijorat că avem milioane de persoane cu COVID-19 în prezent. Și dacă peste un an avem 10 milioane de persoane care s-au vindecat, iar acele persoane au deficiențe congnitive...
atunci va fi afectată abilitatea lor de a munci și de a desfășura activități obișnuite de zi cu zi
”, a declarat pentru Reuters Adrian Owen, neurocercetător în cadrul Western University din Canada.

În studiul UCL, publicat în jurnalul medical Brain, nouă pacienți care aveau inflamație la nivelul creierului au fost diagnosticați cu o afecțiune rară numită encefalomielită acută diseminată (ADEM), care este observată mai des în cazul copiilor și poate fi declanșată de infecții virale.

Cercetătorii au declarat că în mod normal văd un adult cu ADEM pe lună la clinica de specialitate din Londra, dar numărul a crescut la cel puțin unul pe săptămână în timpul perioadei de studiu, ceea ce este „o creștere îngrijorătoare”.

Având în vedere că este o afecțiune care există de câteva luni, nu știm încă ce efecte pe termen lung poate provoca COVID-19.
Medicii trebuie să fie conștienți de posibilele efecte neurologice, pentru că un diagnostic timpuriu îmbunătățește șansele de recuperare ale pacientului
”, declară medicul Ross Paterson, coordonator al studiului.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă