In Romania, 300-400 dintre copiii nou-nascuti in fiecare an au probleme hipoacuzice si au nevoie de un astfel de dispozitiv. Cum ii poate ajuta implantul cohlear si cand este recomandata realizarea lui?
Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde sa receptioneze sunete. Printr-o interventie chirurgicala se plaseaza o spira cu mai multi electrozi de contact in interiorul urechii interne (in cohlee mai exact). Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezinta un pericol pentru tesuturile din jur, transmitand astfel informatia sonora codificata la exterior de catre procesorul de vorbire.
Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice.
Cand se recomanda implantul cohlear?
Noul dispozitiv este conceput sa functioneze toata viata, fiind potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copiii cu varste foarte mici. "Initial, implanturile au inceput la adulti, insa fara rezultate spectaculoase. Apoi au continuat la copii, obtinandu-se rezultate mult mai bune. Spre deosebire de adulti, copiii raspund foarte bine la implant. Cu cat este mai precoce pus cu atat rezultatele sunt mai bune, iar in prezent tendinta este sa se implanteze copii din ce in ce mai mici", a precizat conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti.
Diferenta intre un pacient infantil si un adult este ca cel din urma si-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, in timp ce un copil nascut cu surditate profunda vine pe lume fara capacitatea de a intelege sunetele. Potrivit profesorului doctor Roland Laszig din Germania, unul dintre cei mai renumiti specialisti in implant cohlear din lume, “sansele de reusita ale unei astfel de interventii sunt foarte mari, copiii isi pot recapata functia auditiva si devin capabili sa auda si sa invete sa vorbeasca, iar mai tarziu, cand vor deveni adulti, sa lucreze, cu alte cuvinte se vor integra in societate”.
Proteza auditiva versus implant cohlear
Inainte de operatie se prefera protezarea pentru urmarirea progresului, explica conf. dr. Dan Cristian Gheorghe. "Daca se obtin rezultate satisfacatoare se prefera proteza in locul implantului. Doar in conditiile in care protezarea nu aduce niciun beneficiu se recurge la implantul cohlear. Inclusiv la copilul de varsta mica se incearca inainte protezarea", adauga specialistul.