Copilul cu astm bronsic

Astmul reprezinta o problema majora de sanatate in intreaga lume. Prevalenta bolii la copiii de varsta scolara din Romania este de 3-5% si este in continua crestere, aceeasi tendinta manifestandu-se si in ceea ce priveste formele moderate si severe. Reprezinta cea mai frecventa boala cronica a copilului. 30% din cazurile de astm debuteaza in primul an de viata si 50% in primii doi ani.

In declansarea bolii, un rol important revine factorilor genetici. Astfel atopia, respectiv o particularitate imunologica de a reactiona la factorii alergici, ca si hiperreactivitatea bronsica exagerata la variati stimuli au in mod cert o conditionare genetica. Daca unul sau ambii parinti sunt astmatici, creste riscul ca si copilul sa fie bolnav de astm.

Pe acest fond, o serie de factori favorizanti precum: prematuritatea, care presupune o serie de particularitati morfofunctionale, aspiratia lichidului amniotic la nastere, poluarea excesiva, infectiile virale la sugar (mai ales bronsiolita cu virusul sincitial respirator), fumatul in timpul sarcinii, dar si expunerea copilului la fumul de tigareta, conditiile socio-economice precare contribuie la declansarea bolii.

Diagnosticul bolii este uneori dificil, mai ales la sugar si copilul mic. Astfel, episoade repetate de "respiratie suieratoare" (wheezing), asociate cu factorii de risc enumerati mai sus, ridica suspiciunea de astm. Alte simptome sugestive sunt tusea spastica, senzatia de lipsa de aer (sufocarea), mai ales in timpul noptii, declansarea lor de efort, infectii virale, animale cu blana, praf de casa, polen, fumat, variatii de temperatura.
Deseori, infectiile respiratorii repetate in primii doi ani de viata, tratate abuziv cu antibiotice, inseamna de fapt astm. La copilul mare, este posibila efectuarea unei explorari functionale respiratorii care confirma diagnosticul, evalueaza severitatea bolii si permite monitorizarea raspunsului la tratament.

Primul pas in tratarea bolii este indepartarea factorilor declansatori, in special a alergenilor. De aceea, ideal ar fi ca parintii sa incerce sa observe in ce circumstante particulare se declanseaza simptomele respiratorii repetitive. Cum in practica acest lucru este uneori dificil, se pot lua o serie de masuri cu caracter general care ar putea ameliora conditia bolii:

Reduceti in primul rand contactul copilului cu praful de casa! Aceasta se poate realiza prin renuntarea la obiectele mai putin utile (bibelouri, tablouri, scrumiere), carpete, draperii groase, covoare, mochete care acumuleaza praf, utilizarea de covoare din plastic, lavabile, folosirea de mobila cat mai putina si cat mai simpla, fara tapiterii. Sunt de preferat saltelele din materiale sintetice, impermeabile si pernele antialergice, precum si aspiratoarele cu filtre de apa.

Ventilati corespunzator locuinta, in special baia si bucataria, pentru a impiedica formarea mucegaiului.

Daca observati declansarea simptomelor mai mult primavara, atunci exista posibil o sensibilizare la polen. Copilul va trebui, pe cat posibil, sa stea in casa in perioadele de polenizare (mai ales in lunile mai - iunie), cu ferestrele inchise, in special in zilele senine, cu vant.


Renuntati la animalele de casa, pasari, pesti, plante de apartament.

Evitati expunerea copilului la fumul de tigara.

Nu descurajati copilul sa faca sport! Practicarea unor sporturi nu este contraindicata. Se poate practica inotul, jogging-ul, mersul pe bicicleta, gimnastica, dar nu in aer rece si uscat ori in atmosfera poluata, iar efortul se va face progresiv.

Nu-i administrati medicamente care i-ar putea declansa simptomele (aspirina etc.) si inlocuiti-le ori de cate ori este posibil (de exemplu, tratati racelile cu paracetamol).

Tratati energic infectiile respiratorii virale si afectiunile ORL (rinite, sinuzite), care pot contribui la alterarea conditiei bolii.

Fiti cat mai receptivi la problemele emotionale ale copilului. Nerezolvarea lor poate scadea raspunsul la tratament.

Daca puteti alege orasul de domiciliu, preferati orasele cu altitudine mai ridicata sau, chiar in cadrul aceluiasi oras, cartierele situate pe platouri, unde concentratia de poluanti este mai mica.

Vacantele la munte pot fi benefice (la altitudine, concentratia de alergeni este minima), dar evitati deplasarile la tara si cazarea in case batranesti sau nelocuite, care au mult mobilier vechi, covoare de lana, perne de puf, plapumi neaerisite etc. Aceste case au o incarcatura de alergeni extraordinar de bogata, care poate sa declanseze copilului simptome severe, prelungite.

Tratamentul medicamentos trebuie sa fie cat mai precoce si energic pentru a impiedica evolutia spre forme grave la varsta adulta! Se va administra numai la indicatia si sub supravegherea medicului specialist pediatru, in colaborare cu medicul de familie!

Totusi cateva reguli generale pot fi retinute:

Tratamentul se administreaza in concordanta cu clasificarea bolii in trepte de severitate si este de lunga durata (ani); fiecare copil va avea un plan de tratament si o fisa de monitorizare, in care parintii vor nota zilnic simptomele, nevoia de medicament de criza si alte observatii.


Vizitele medicale constante sunt absolut necesare la fiecare 3 luni (sau mai des, daca astmul este sever) si, daca boala este controlata, se poate incerca diminuarea dozelor de medicament.

Administrarea medicatiei se va face ideal pe cale inhalatorie, prin dispozitive variate tip spray, diskus, turbuhaler. Intrucat copiii mici nu pot folosi corect dispozitivele inhalatorii, administrarea spray-urilor se va face prin intermediul unor camere de inhalatie (spacere) speciale, prevazute cu masca si supapa. Medicul este cel care va demonstra parintilor tehnica de administrare!

Corticosteroizii inhalatori reprezinta, ca si la adult, pivotul central in tratamentul bolii, cu mentiunea ca se vor evita dozele mari. Aceasta reprezinta una dintre clasele de medicamente ce constituie medicatia pe termen lung, de intretinere, cu administrare zilnica.

Pe langa medicatia de intretinere, este necesara o alta clasa de medicamente, care vor constitui medicatia de criza, de urgenta. Aceasta nu se va administra zilnic, ci numai in stuatiile de agravare, pana la prezentarea la cabinet sau la spital.

Parintii vor fi instruiti sa recunoasca agravarile si sa stie cum sa actioneze si cand sa apeleze serviciul de urgenta!

Majoritatea medicamentelor eficiente la adult sunt utile si copilului, cu mentiunea ca dozele indicate pentru copii sunt diferite de cele pentru adulti.

Scopul tratamentului este obtinerea si mentinerea controlului bolii.
Aceasta inseamna ca, urmand intocmai sfaturile medicale, copilul va putea desfasura o activitate normala, inclusiv efort, se va odihni bine noaptea, va necesita rareori spray de criza si va lipsi mai putin de la scoala.

Desensibilizarea este rareori eficienta si numai atunci cand exista un singur alergen cert identificat care-i provoca copilului simptomele respiratorii. Aceasta este de competenta medicului alergolog si se va face numai daca pacientul copil a implinit varsta de 5 ani si in servicii de specialitate.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • macisanu vasile pe 18 Ian 2013, 14:24
    astm bronsic

    baietelul meu are 6 ani si 5 luni am fost la medic si a fost diagnosticat cu astm bronsic dar totusi nu face crizele care m-a intrebat medicul cum ar fii fluierat oboseala tuse prelungita,dar mi-a zis sa ii fac un tratament cu aerrius si zental pt viermisori ca e posibil sa aiba de la ei ce ma sfatuiti,pt ca disper nu am somn noapte mi-e frica e singurul copil pe care il am simt ca nu mai am viata multa inainte de cind am aflat

    0
    3

  • Roxana pe 10 Iun 2012, 01:05
    Apiterapie

    Incercati tratamentul naturist de la Primed! http://www.primarna-medicina.com/ro/produse/primed-2/

    0
    0

  • okci claudia pe 25 Apr 2012, 00:26
    astm bronsetica

    Copilul meu are 6 ani.El are astm din nastere .Am fost cu el oriunde va rog sa ma ajuta-ti si pe noi.Va rog frumos sa ma ajuta-ti ca nu mai stiu ce sa-i mai fac..Adresa mea e ..okciclaudia@yahoo.de

    0
    0

  • Andreea pe 4 Feb 2012, 00:39
    Remediu naturist pentru astm bronsic

    In urma cu doua luni am mers la medic intrucat sufeream de o tuse seaca care ma necajea. La acea vreme mi-a dat un tratament pe baza de aerius. Vazand ca tot nu mi-a trecut boala, am mers la un aerolog. Acesta, pe baza simptomelor mele dar si ca urmare a rezultatelor spirometriei, mi-a pus diagnosticul de ASTM BRONSIC. Tratamentul pe care mi l-a dat doctorul ajungea la aproape 400 RON/luna. Ajutorul meu a venit de la o cunostinta care afland necazul meu, mi-a spus un tratament pe care il urmase in tinerete. Fierbeti taratea de grau ca pentru mamaliga, adaugati seu de oaie (e grasimea de la oaie si o puteti gasi la ciobani ), puneti-o intr-o carpa de bumbac pe care o asezati, cat de fierbinte o poate suporta minunea dumneavoastra de copil, pe piept. O tine asa pana simte ca se raceste. Eu am facut 4 astfel de sedinte si, dupa doar o saptamana de la ultimul control am fost sa vad daca e vreo imbunatatire. Cand mi-au repetat spirometria, nivelul aerului din plamani crescuse de la 52 la 84 la suta iar toate valorile din proba recenta erau mai mari. Daca stiti vreo persoana care sufera, impartasiti-i acest sfat! Pe mine m-a ajutat si ii poate fi si de ajutor si acelei persoane!

    0
    1

  • Andreea pe 4 Feb 2012, 00:35
    Remediu naturist pentru astm bronsic

    In urma cu doua luni am mers la medic intrucat sufeream de o tuse seaca care ma necajea. La acea vreme mi-a dat un tratament pe baza de aerius. Vazand ca tot nu mi-a trecut boala, am mers la un aerolog. Acesta, pe baza simptomelor mele dar si ca urmare a rezultatelor spirometriei, mi-a pus diagnosticul de ASTM BRONSIC. Tratamentul pe care mi l-a dat doctorul ajungea la aproape 400 RON/luna. Ajutorul meu a venit de la o cunostinta care afland necazul meu, mi-a spus un tratament pe care il urmase in tinerete. Fierbeti taratea de grau ca pentru mamaliga, adaugati seu de oaie (e grasimea de la oaie si o puteti gasi la ciobani ), puneti-o intr-o carpa de bumbac pe care o asezati, cat de fierbinte o poate suporta minunea dumneavoastra de copil, pe piept. O tine asa pana simte ca se raceste. Eu am facut 4 astfel de sedinte si, dupa doar o saptamana de la ultimul control am fost sa vad daca e vreo imbunatatire. Cand mi-au repetat spirometria, nivelul aerului din plamani crescuse de la 52 la 84 la suta iar toate valorile din proba recenta erau mai mari. Daca stiti vreo persoana care sufera, impartasiti-i acest sfat! Pe mine m-a ajutat si ii poate fi si de ajutor si acelei persoane!

    2
    1

  • anamariapop pe 7 Ian 2012, 21:59
    am un baietel de opt ani jumate si sufera de astm bronsic si aASLO 700

    va rog spunetim ce sa fac ca sunt disperata..

    0
    1

  • oana pe 4 Nov 2011, 20:12
    URGENT PT BOTEZATU NINA

    kyyler_oana id meu de mes..intra sa vb ..sunt si eu in acelasi caz ..

    0
    0

  • georgiana36 pe 6 Mai 2011, 16:38
    astm bronsic

    Buna ziua, O metoda naturala de tratare a astmului bronsic, care nu implica administrarea de antibiotice si care are rezultate foarte bune, este cura cu aerosoli salini. Daca nu se poate face salinoterapie in mine de sare (datorita distantei sau a timpului), acum se pot face cure si in saline de suprafata. Sunt destul de multe feluri de saline artificiale deschise in ultima vreme. De 5 ani merg cu baietii mei la salina la Tg.Ocna si facem cure de cate doua saptamani. Anul acesta am incercat cu baietelul meu o salina tip Costa in Iasi, iar rezultatele au fost cat se poate de bune. Pentru ca este mai aproape de casa cu siguranta vom repeta aceste cure, nu au cu sa ne faca rau. Va doresc sanatate si piticilor sa fie nazdravani!

    2
    0

  • silvia pe 13 Apr 2011, 16:02
    astm bronsic

    buna, si fetita mea a fost diagnosticata cu astm bronsic si ultima oara doctorul ne-a prescris sa luam Luivac, singuler, xyzal si seretide. multa sanatate.

    0
    0

  • silvia pe 15 Oct 2010, 10:05
    despre astm

    fetita mea are3 ani si 5luni si a fost diagnosticata cu astm bronsic si ia dat ca tratament osteocare liquid, protectis, sod natural, ventolin, singulair si fixotide si de facut moldalmin e racita un pic si doctorul pediatru mia prescris o reteta cu zinnat(cefuroxima)aerius si eurespal(clorhidrat de fenspirida) dar nu vad nici un efect in 1saptamana inca tuseste si e ragusita ce as putea sai mai dau ceva naturist

    3
    0

  • astm pe 10 Oct 2010, 22:55
    astm

    e posibil sa skp de astm?....eu am de la 7 ani shi am sintome doar intre anotimpuri ce sa fac?

    0
    2

  • daniela pe 10 Oct 2010, 11:40
    astm bronsic

    Amun baietel de 5 ani.De cand l-am nascut am avutprobleme de sanatate.De la 2 saptamanide la nastere am stat numai prin spitale cu diverse bolii acestea sunt:enterocolita,faringita,bronsita,pneumonie acuta si 2 operatii de hernie enghinala pe ambele partii.Medicul de familie mi-a dat de i-am facut testul alergologic si nu este alergic.Dar,a fost depistat ca are astm bronsic de la 4ani jumate si ii dau ca tratament Singulair.Dar cand se schimba timpul raceste foarte repede.Ce trebuie sa fac ca sa nu mai raceasca cand se schimba anotimpul?Va multumesc

    9
    0

  • bianca ardelean pe 22 Apr 2009, 19:31
    astm si germeni

    La editura Benefica a aparut cartea "Germenii, mancarea miraculoasa". Autorul, Steve Meyerowitz, considerat specialistul in germinare, s-a vindecat el insusi de alergiile severe si astmul care i-au afectat intreaga viata. Daca credeti ca informatia va este de folos, va pot trimite mai multe informatii despre carte. Este de ajuns sa-mi trimiteti un mail la adresa bianca@cartedesanatate.ro

    4
    0

  • Ioana Paval pe 25 Ian 2009, 19:55
    tuse seacala copil de 3ani jumatate

    Am o fetita de 3ani si jumatate, a fost un an la cresa iar acum merge la gradinita din octombrie anul trecut. De cate ori de atunci o duc la gradinita cum intra pe usa incepe si tuseste. In toamna am zis ca e perioada virozelor si fiind in colectivitate ea e mai sensibila si nu-i trece. Am fost in nenumarate randuri la medicul pediatru al fetei a consultato si ia dat prin rotatie o gramada de siropuri de tuse: Humex, Tusin, Plantisin, Stodal, Ketof, Peritol, in final ia dat Bronho-waxon pt. imunitate( ASTA IN DEC.2008), asociat cu antibiotic.Totul sa linistit nu stiu exact dat. medicamentelor sau vacantei. Acasa nu-mi tuseste nici macar noaptea , nu-i curge nasul si nici febra nu-mi face, iar medicul pediatru a consultato si nu are nimic,dar la 4zile dupa ce am inceput sa o duc la gradinita a inceput iar sa tuseasca. Am avut incident cu uni parinti care auzind-o tusind au facut reclamatie Directoarei care prin metode neprofesionale mau obligat sa-mi tin copilul acasa. Problema este ca ii multumesc lui Dumnezeu colilul meu acasa nu tuseste, nu are nici o viroza si e sanatoase d.p.d.v.al medicului pediatru. Oare copilul meu are vreo alergie,astm sau altceva. Va rog sa ma ajutati, sa-mi recomandati un specialist sau chiar cu sfaturi. Mentionez sunt din Bucuresti si am nr. tel. 0740495570. Va multumesc anticipat.

    2
    0

  • botezatu nina pe 23 Sep 2008, 09:56
    astm bronsic

    fetita mea are 4 ani si 9 luni si a fost diagnosticata cu astm bronsic.Urmeaza sa ii facem testele si sa vedem la ce este alergica, sau daca este ereditar, intrucat soacra mea a facut astm bronsic de la o raceala netratata la varsta de 35 de ani. imi este foarte greu si nu va pot spune in cuvinte cat de rau ma simt. nu stiu ce sa fac, sa se vindece fetita mea, pentru ca daca, cumva este ereditar, mititica nu are nici o vina. Anul trecut avea niste mancarami la nivelul incheieturilor si a fost diagnosticata cu dermatita atopica. As vrea sa stiu daca intradevar a fost o legatura intre dermatita atopica si astmul bronsic. Multi spun ca in zilele noastre astul se trateaza, numai ca eu sunt disperata, nu stiu ce sa fac, imi este frica si sa o mai duc la gradinita, nu stiu la care medic sa merg si care este calea de urmat. va rog mult sa ma ajutati. Multumesc!

    3
    0

  • GRIGORASLIDIA pe 19 Sep 2008, 12:19
    ASTM

    COPILUL MEU ARE 7 ANI SI 4 LUNI SI DE 1.5 ANI ARE DIAGNOSTIC DE ASTM BRONSIC.SI PE MINE MA SPERIE ASTA DAR E FOARTE ADEVARAT CA BOALA POATE FI TINUTA IN FRAU.INDEPARTAREA ALERGENILOR DIN CASA CRED CA E F IMPORTANTA.TREBUIE MULTA RABDARE SI CORECTITUDINE IN ADMINISTRAREA TRATAMENTULUI.SANATATE MULTA SI CURAJ MAMELOR.

    4
    2

  • Rusu Mariana Carmen pe 5 Sep 2008, 13:52
    asi dorii sa stiu cu exactitate care sunt medicamentele cele mai bune in tratarea astmului.

    baietelul meu de numai un an a fost diagnosticat cu bronsiolita apoi cu pneumonie.acum medicul mi-a dat sa ii fac un tratament de 3 luni cu Ventolin sirop,Aerius sirop si Singulair granule.si pentru urgente aerosol cu Flixotide.de ce anume sufera mai exact baietelul meu tinind cont de medicamentatie?

    5
    2

  • delia pe 12 Mai 2008, 08:34
    Astm bronsic

    Buna. Numele meu e Delia si sufar de la varsta de 3 ani de astm bronsic. Cand am fost mica pana la 7 ani am urmat un tratament si am fost si la salinele de sare iar astmul bronsic nu mmi-a mai creat probleme. Acum am 25 de ani si de 7 ani incoace mi-a revenit boala. Acum urmez un tratament cu niste vaccinuri dar am perioade can fac crize . Nu stiu ce sa ma mai fac de cate ori apelez la doctorita mea spune sa urmez tratamentul si ca, crizele le fac si din cauza schimbarii climei. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru ca is disperata. Va multumesc.

    3
    2

  • baga andreea pe 7 Apr 2008, 00:44
    astmul

    baietelul meu are 2ani si 9 luni ,este diacnosticat cu astm de aproape 1 an.Dar as dori sa stiu daca astmul se poate manifesta doar prin tuse productiva si de lunga durata.In faza de inceput a facut febra laringita bronsolita pneumonie si aopoi astm toate in spital. Pana acum multumim lui dumnezeu nu a facut nici o criza de sufocare sau mai stiu eu ce ,de aceea si intrebarea mea de mai sus asteapta un raspuns de la un specialist.DIAGNOSTIKUL DE ASTM MA INGROZESTE.ADRESA MEA SEFOSANDREEA@YAHOO.COM VA MULTUMESC CU MULT RESPECT O TANARA MANICA.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod