In urma cu vreo 4000 ani, unul dintre cei mai faimosi imparati ai Chinei -faimos prin intelepciunea si inclinatiile sale certe de savant - Fu Hsi,deschidea un capitol nou si devenit repede indispensabil supusilor sai:Feng Shui. Marele om de stiinta chinez este si parintele sistemului destudiu al fenomenelor din Univers, Pa Kua (cele opt trigrame), precumsi al simbolului Tao si al disciplinei cunoscute azi sub numele deradiestezie.
Demonstrand practic ca este posibil sa se faca traducerea unor informatiiacumulate de creierul uman - dar "netraduse" in planul constientului -prin intermediul unor dispozitive foarte simple (numite azi: anse),Fu Hsi a creat o imensa baza de date care se refera la influentelefactorilor de mediu naturali sau creati de mana omului asupra acestuia. Intermeni europeni, aceasta disciplina s-ar numi geomantie. Experienteisi masuratorilor obiective ale lui Fu Hsi, li s-au adaugat, de-a lungulmileniilor, multe date care au alcatuit scoala de mare valoare a FengShui-ului. S-a putut demonstra ca energiile din mediul inconjurator,determinate de formele geometrice, cromatica, pozitionarea in raport cupunctele cardinale, ca si de eventualele emisii de radiatii, pot influentain mod concertat cursul vietii oamenilor atat in plan familial cat si incel financiar. Astazi, Feng Shui este o stiinta luata serios in seama detoti occidentalii care se respecta si care isi doresc o viata armonioasasi plina de sanatate, precum si succesul in afaceri.
Aparitia ecranului bombardat cu electroni - tubul cinescopic - atrezit imediat atentia specialistilor in Feng Shui. Aceasta datoritafaptului ca ei au fost primii care au putut masura efectele negativeale radiatiilor provocate de ecranele TV. Asa se face ca, intotdeaunavi se va recomanda sa nu asezati un televizor in dormitor, decat dacail puneti intr-un dulap special, cu usi pe care sa le inchideti atuncicand dormiti. Cum si ecranul monitorului de computer este acelasi lucru,este lesne de inteles ca nu se recomanda deloc amplasarea acestuia indormitor, mai ales cel al copiilor si adolescentilor. Chiar si atuncicand nu functioneaza, monitorul continua sa emita radiatii nocive.
Daca vom considera cele de mai sus drept mijloace profilactice de evitarea afectiunilor generate de computere, atunci sa vedem si ce se mai poateface atunci cand apar simptomele specifice. Inrosirea (congestionarea)scleroticii ochilor este fenomenul cel mai frevcent intalnit. Pentru a-lcombate, este bine sa se aplice zilnic, dimineata, un masaj delicat,in cerculete mici pe globii oculari, prin pleoape. Apoi, se cufundafata intr-un vas steril cu apa distilata si se deschid-inchid pleoapelede 8-10 ori. Daca, totusi, ochii s-au inrosit, luati-va o pauza de 10minute, in care sa masati ochii cu unguent de galbenele, aplicand apoicomprese cu ceai-infuzie din catina si arnica. In plus, este bine ca,dupa toate acestea, sa va mai turnati in fiecare ochi cate o picatura demiere de Tei sau Salcam, spaland apoi amestecul de miere si... lacrimicu o infuzie din Arnica (2 lingurite la 250 ml apa).
Atunci cand apar si durerile de cap, se poate aplica o metoda rapida deautomasaj: se apasa cu doua degete ale mainii drepte pe punctele de lacapetele sprancenelor de langa nas si cu doua degete ale mainii stangi peprotuberantele de pe occiput (spatele craniului, spre baza). Se strangecu forta din ce in ce mai mare, in decursul a 3-4 secunde, eliberand totprogresiv. Se repeta procedura de 3 ori. Dar, daca sunteti nevoiti sazaboviti foarte multa vreme in fata calculatorului, atunci faceti tot ceputeti ca sa beti cat mai multe lichide diuretice (dar, nu alcoolice),asa incat sa evitati stagnarea toxinelor in organism si sa atenuatiefectul iradierii.
Rareori se intampla ca scaunul pe care se sta la calculator sa fieperfect adaptat ergonomic. De aici si durerile de spate, atat in zonadorsala cat si in cea lombara. Durerile sunt, cel mai adesea, insotitede o senzatie de arsura, datorita contracturii remanente a musculaturiiparavertebrale. Un masaj aplicat pe partea interioara a coapselor,de la genunchi pana aproape de fese, va poate readuce confortul. Dar,sa nu neglijam durerile cervicale si, de aici, durerile de cap din zonaoccipitala. Aici veti avea nevoie de un expert in masajul recuperator,care sa va reaseze vertebrele cervicale pe pozitie. Altfel, riscul unorprotruzii discale cervicale creste si, chiar aparitia discartrozei,pentru care numai chirurgul va mai poate fi de folos.
Desigur, exercitiile de gimnastica special desemnate sa va intretinaflexibilitatea si mobilitatea coloanei vertebrale sunt de mareutilitate. Aici, tehnicile de Qigong sunt cele mai indicate. O seriede antrenamente de instruire intensiva, timp de o luna, de 2-3 ori pesaptamana, v-ar putea scoate din necaz. Fundatia Qitaky ofera, in acestsens, in luna iulie, un curs intensiv. Companiile care doresc sa se ocupede confortul si - implicit - de cresterea randamentului angajatilor sai,pot apela, de asemenea, solicitand contracte speciale de instruire lasediile acestora.
Ar prinde bine si niste cunostinte minime - dar autorizate! - de Feng Shuicare sa va ajute si mai mult in a evita necazurile. O buna armonizarea mediului in care se afla cei care isi petrec mult timp in fatamonitoarelor, poate reduce cu cel putin 60-70% riscul imbolnavirilor.
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qiqong
www.qitaky.ro
Posteaza comentariu