Balonare, crampe sau arsuri stomacale, senzatie de greutate in abdomen, tranzit intestinal lent... sunt probleme sacaitoare, parte a unui scenariu familiar. Majoritatea dintre noi am experimentat cel putin o data in viata neplacutele simptome mentionate sau ne-am confruntat cu un tranzit intestinal lent.
Chiar daca prezenta lor nu indica neaparat probleme grave de sanatate, este important sa constientizam faptul ca o digestie armonioasa joaca un rol esential in sanatatea organismului nostru.
Desi avem tendinta de a da usor uitarii o problema digestiva odata ce simptomele au disparut (cu exceptia situatiei cand durerile frecvente ajung sa ne afecteze calitatea vietii), foarte multe dintre noi gasesc problemele ce tin de confortul digestiv deosebit de suparatoare.
Iar incidenta cazurilor de probleme digestive in randul femeilor nu este de neglijat: potrivit Studiului Observational Activia, desfasurat in sase mari orase din Romania, ale carui rezultate au fost facute publice saptamana aceasta, in Romania, 67% din femei acuza frecvent simptome de balonare, 26,3% senzatie de greutate in abdomen si 21,8% tranzit intestinal lent.De altfel, tranzitul intestinal lent, senzatia de balonare si durerile abdominale s-au numarat printre cele mai frecvente probleme digestive mentionate de catre participantii la studiu. In plus, asa cum a afirmat in cadrul evenimentului dedicat Studiului Observational Prof.Univ. Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, "circa 60% dintre consultatiile unui gastroenterolog in Romania au ca subiect tulburarile digestive".
La nivelul intregii populatii din tara noastra, categoria persoanelor afectate a ajuns la 10%, mai ales in ceea ce priveste tranzitul intestinal lent.
"Disconfortul zilnic rezultat, cu consecinte fizice si psihologice asupra calitatii vietii, nu trebuie subestimat. Balonarea, senzatia de ingreunare, defecatia dificila si dureroasa sunt toate simptome neplacute atunci cand devin cronice. Pe termen lung, un tranzit intestinal lent poate conduce la instalarea unor situatii patologice (cum este cancerul de colon)", a aratat Dr. Bogdan Ioachim, Directorul de Comunicare, Nutritie si Stiinta al Danone Romania."Reducerea eliminarii reziduurilor si a elementelor toxice de catre organism, din cauza tranzitului lent, contribuie foarte probabil la o functionare nesatisfacatoare a organismului. In plus, dezechilibrul la care este supusa flora intestinala, prin incetinirea tranzitului intestinal si constipatie, mareste producerea de amine secundare, cu rol toxic.
Tocmai de aceea este important sa intelegem ca este necesara schimbarea stilului de viata", a adaugat medicul.Alimentatia corecta, punctul-forte al sanatatii digestive
Un segment semnificativ din populatia feminina acorda o atentie sporita aspectului fizic, deci exteriorului, uitand ca sanatatea si frumusetea sunt "produse" in interior. In aceasta situatie, alimentatia joaca rolul cel mai important.
"Recomandarile nutritionistilor subliniaza necesitatea unui consum adecvat de fibre (cel putin 20 pana la 30 g pe zi), sub forma de legume si fructe proaspete, tarate de grau sau seminte. Fibrele insolubile maresc gradul de hidratare al scaunelor din colon si astfel faciliteaza evacuarea acestora; fibrele solubile sunt fermentate de flora bacteriana, sporind astfel masa si, prin aceasta, volumul si nivelul de hidratare al scaunelor", a explicat Dr.
Ioachim.Dupa cum a adaugat acesta, consumul de produse probiotice lactate, bogate in diverse tulpini de bifidobacterii, contribuie la imbunatatirea tranzitului. O dieta sanatoasa pentru sistemul digestiv presupune, asadar, un consum regulat de produse lactate.