Cinci pasi pentru a te lasa de fumat

Studiile arata ca acesti cinci pasi te vor ajuta sa renunti la fumat. Si asta pentru totdeauna! Nu este o misiune facila, mai ales pentru o fumatoare "inraita", care sare de 10-15 tigari pe zi... Ai nevoie de vointa si sustinere permanente, cu atat mai mult cu cat recidivele bat la usa in fiecare moment. Insa vei avea sanse de reusita daca vei aplica pasii de mai jos in mod combinat. Mult succes!



Fixeaza-ti ziua in care te vei lasa de fumat.

Schimba-ti mediul. Asta presupune:

Arunca toate tigarile si scrumierele din casa, masina si de la birou.
Nu mai permite membrilor familiei sau prietenilor care vin in vizita sa mai fumeze in casa.

Revizuieste-ti tentativele anterioare de renuntare la fumat. Gandeste-te la ceea ce s-a intamplat si de ce nu ai obtinut atunci victoria finala impotriva tutunului. Pune in balanta lucrurile care te-au ajutat sau nu in demersul tau.

O data ce te-ai lasat de fumat, nu te apuca din nou de acest obicei. Nici macar un fum nu mai ai voie sa tragi in piept!



De asemenea, studiile arata ca poti reusi mai bine in misiunea ta daca te bazezi pe sprijinul si ajutorul celor de langa tine. Poti obtine acest sprijin in mai multe feluri:

Spune-le membrilor familiei tale, prietenilor si colegilor de munca faptul ca vrei sa renunti la fumat si ca ai nevoie de sprijinul lor. Roaga-i sa nu fumeze in preajma ta si sa nu iti lase la indemana sau sa iti ofere tigari.

Discuta cu personalul medical care ti-ar putea oferi consiliere si motivatie in demersul tau - spre exemplu, medicul tau de familie, stomatologul, o asistenta medicala, un farmacist, un psiholog sau chiar consilierul tau pe problema fumatului.

Apeleaza la consiliere - individuala, de grup sau telefonica. Cu cat ai mai mult sprijin pe acest plan, cu atat ai mai multe sanse sa scapi de acest obicei. Exista programe de stopare a fumatului, puse in circulatie la nivelul spitalelor locale sau centrelor de sanatate. Cere informatii in legatura cu programele disponibile in zona in care locuiesti.



Incearca sa iti distragi atentia de la nevoia de a fuma. Vorbeste cu o persoana de incredere, mergi la plimbare sau ocupa-ti timpul cu diferite sarcini.

O data ce te-ai lasat de fumat, schimba-ti rutina. Mergi pe o ruta diferita spre serviciu. Bea ceai in loc de cafea. Mananca micul dejun (care trebuie sa fie consistent!) intr-un alt loc decat o faci de obicei.

Fa ceva pentru a reduce stresul. O baie fierbinte, exercitiile fizice sau o carte buna te pot ajuta pe aceasta directie.

Asigura-te ca in fiecare zi ai ceva placut de facut.

Bea foarte multa apa si lichide.



Medicamentatia te poate ajuta sa renunti la fumat si iti va diminua "pofta" de tigara. Medicamentele de mai jos sunt aprobate de Federatia Americana a Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) si utilizate la nivel international in acest scop.

1. Bupropion SR (Zyban) - disponibil pe baza de prescriptie medicala.
2. Produse care inlocuiesc nicotina - guma de mestecat, inhalator, spray nazal, plasturi sau pastile cu nicotina. Aceste produse, in afara pastilelor cu nicotina, se pot cumpara fara reteta semnata de medic, ceea ce reprezinta un plus in lupta ta impotriva tutunului.

In orice caz, iti recomand sa te sfatuiesti cu doctorul, pentru a fi sigura ca apelezi la varianta corecta si cea mai buna pentru situatia ta. In plus, specialistul trebuie sa iti explice modalitatea de administrare a acestor medicamente sau produse. Asculta cu atentie sfatul medicului si citeste informatiile scrise pe instructiunile de utilizare.

Toate aceste medicamente iti vor dubla, mai mult sau mai putin, sansele de a renunta definitiv la fumat. Insa bineinteles ca, in combinatie cu alte metode, cum ar fi consilierea pe problema fumatului, vei inregistra o si mai mare si rapida reusita.

Oricine incearca sa se lase de fumat poate avea beneficii de pe urma utilizarii acestor medicamente. Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata, daca alaptezi, esti minora, fumezi mai putin de 10 tigari pe zi sau ai o afectiune medicala, este preferabil sa te consulti cu doctorul tau inainte de a apela la acest tip de tratament.



Cele mai multe recidive se petrec in primele trei luni de cand ai renuntat la obiceiul nesanatos al fumatului. Nu te descuraja daca "reusesti" sa cazi din nou in "pacat" si reincepi sa fumezi. Tine minte - cei mai multi dintre fumatorii care incearca sa (re)devina nefumatori au mai multe tentative esuate la activ pana cand misiunea lor este dusa la bun sfarsit. Iata cateva situatii potential periculoase de care este cazul sa te feresti:

Alcoolul. Evita sa bei alcool, deoarece iti scade sansele de reusita.

Alti fumatori. Faptul ca te afli printre fumatori te poate determina sa vrei sa fumezi din nou.

Cresterea in greutate. Multi fumatori vor lua in greutate in momentul renuntarii la tigari - de regula, mai putin de cinci kilograme. De aceea, este indicat sa urmezi o dieta sanatoasa si sa fii cat mai activa posibil. Nu lasa ca aceste cateva kilograme in plus sa te indeparteze de telul tau, respectiv acela de a scoate tutunul definitiv din viata ta. Unele medicamente impotriva fumatului te pot ajuta sa amani sau sa diminuezi cresterea in greutate.

Toane sau depresie. Exista mult mai multe modalitati decat fumatul prin care iti poti imbunatati starea de spirit - incearca sa iti gasesti un hobby sau fa ceea ce iti place - stai de vorba cu o prietena, mergi la plimbare, joaca-te cu animalul tau de companie, citeste etc.

Daca sesizezi ca incepi sa ai probleme sau ca lucrurile iti scapa de sub control, discuta cu doctorul tau.



Oricine se poate lasa de fumat, dupa cum spun numeroasele studii efectuate in acest sens. In plus, situatia sau starea ta de sanatate iti poate oferi un motiv in plus, special, pentru renuntarea la fumat:

Femeile insarcinate sau proaspetele mamici. Lasand la o parte tigarile, iti protejezi propria sanatate, precum si pe cea a micutului caruia i-ai dat viata.
Pacientii internati in spital. Renuntand la fumat, reduci problemele de sanatate de care suferi si ajuti procesul de vindecara sa se produca mai repede.
Pacientii care au suferit un atac de cord. Renuntand la tigari, reduci riscul aparitiei unui al doilea infarct.
Pacientii care sufera de cancer pulmonar, oral, al esofagului sau al laringelui. Lasand in urma acest viciu, reduci sansele dezvoltarii unei alte forme de cancer.
Parintii copiilor de varste mici si/sau adolescenti. Renuntand la fumat, iti protejezi copiii de boli cauzate de fumatul pasiv.