Chirurgia robotica: un pas spre viitor

De la introducerea primului sistem da Vinci in 1999 si pana in prezent, chirurgia robotica inregistreaza in fiecare zi succese incontestabile la nivel mondial. Peste 135.000 de operatii au avut loc numai in anul 2008 folosind sistemul chirurgical da Vinci, iar numarul sistemelor chirurgicale a depasit 1.100.

In acest moment, 72% dintre prostatectomiile radicale din SUA sunt efectuate prin chirurgie robotica cu ajutorul da Vinci, iar procentul este in continua crestere. In acest sector, pacientii prefera spitalele unde exista aceasta tehnologie, deoarece riscul de impotenta postoperatorie este de numai 2,5-4%, comparativ cu operatia efectuata prin chirurgia clasica unde riscul de impotenta este de 20%.

Pana in prezent, in Romania, prin programul pilot de chirurgie robotica au fost efectuate peste 300 de operatii asistate robotic in cadrul celor doua spitale care dispun de aceasta tehnologie performanta, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca.

 
Superioritate in cazul anumitor operatii

Din experienta celor peste 200 de cazuri efectuate la Institutul Clinic Fundeni de la inceputul anului 2008, se confirma avantajele chirurgiei robotice, dar se poate si evidentia superioritatea tehnologiei robotice in unele operatii specifice Institutului:

  • In cazul timectomiilor, chirurgia robotica cu instrumentele de foarte mici dimensiuni, permite o exereza superioara in spatiul ingust al mediastinului anterior;
  • Chirurgia rectului, folosind platforma da Vinci, este superioara chirurgiei acum clasice laparoscopice prin scaderea incidentei complicatiilor sexuale si urinare si prin o rata mai scazuta a conversiei si fistulelor postoperatorii;
  • Hernii hiatale dificile si achalazia cardiei sunt indicatii de electie pentru chirurgia robotica;
  • Evidari limfoganglionare in chirurgia oncologica gastrica sau a aparatului genital feminin se executa mult mai bine folosind chirurgia robotica decat in chirurgia laparoscopica sau deschisa;
  • Abordul toracoscopic robotic al esofagului in stadiile incipiente poate sa devina standardul acestui tip de interventie, tinand cont de morbiditatea si rezultatele oncologice mult superioare.


Beneficiile chirurgiei robotice

Prin utilizarea sistemului chirurgical da Vinci atat pacientii, cat si echipa de medici, beneficiaza de o serie de avantaje importante, care nu pot fi obtinute prin interventii laparoscopice sau prin chirurgia clasica.
"Chirurgia robotica trebuie judecata prin prisma impactului pe care il are asupra bolnavului, corpului medical si in functie de costurile pe care le implica", ne spune Prof. Dr. Irinel Popescu, director al "Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic" de la Institutul Clinic Fundeni. Cat despre costuri, acestea "sunt acoperite de Sistemul National de Sanatate si Programul National de Chirurgie Robotica. Costurile suplimentare ale instrumentelor specifice de chirurgie robotica sunt de circa 8000 RON/interventie chirurgicala."

Comparativ cu chirurgia clasica, prin chirurgia asistata robotic se reduc semnificativ perioadele de recuperare si spitalizare ale pacientului. Un alt avantaj este acela ca pacientul pierde mult mai putin sange, iar necesitatea transfuziilor este mai scazuta. Mai mult, in urma unei interventii chirurgicale prin sistemul da Vinci, durerea si disconfortul, precum si riscul de infectii post-operatorii, sunt semnificativ mai reduse pentru pacient, interventia fiind mai putin traumatizanta pentru acesta si pentru familia sa.

Folosirea acestei tehnologii ofera beneficii si chirurgilor. Astfel, medicul desfasoara intreaga operatie asezat in fata unei console care ii ofera o imagine tridimensionala, impecabila din punct de vedere calitativ, asupra intregii zone de interventie. El manevreaza robotul de la distanta, iar miscarile sale sunt dublate cu cea mai mare acuratete, in timp real, asupra pacientului.
In chirurgia clasica, medicul este obligat sa stea uneori ore intregi in picioare langa masa de operatie, in timp ce prin sistemul da Vinci munca sa este usurata.

Mai mult, chirurgia asistata robotic a majorat numarul si tipologia interventiilor minim invazive, putand fi realizate acum printr-o deschidere de doar 1 sau 2 centimetri interventii precum timectomia, prostatectomii, hernii hiatale dificile, achalazia cardiei, evidari limfoganglionare in chirurgia oncologica gastrica sau a aparatului genital feminin.


Despre sistemul chirurgical da Vinci

Sistemul chirurgical da Vinci este o platforma robotica sofisticata proiectata pentru a permite operatii chirurgicale complexe utilizand o abordare minim invaziva.

Sistemul consta intr-o consola ergonomica pentru chirurg, un cart cu patru brate robotice interactive pentru pacient, un sistem performant de vizualizare 3D de inalta rezolutie si instrumente articulate specifice EndoWrist. Acest sistem este conceput sa transforme, sa filtreze si sa transmita impecabil miscarile mainii chirurgului in miscari si mai precise ale instrumentelor. Rezultatul final este o interfata intuitiva cu capacitati chirurgicale de inalta performanta, in prezent inregistrandu-se pe plan mondial o adevarata explozie de interventii chirurgicale in chirurgie generala, urologie, ginecologie si chirurgie toracica.

Caracteristicile principale ale sistemului chirurgical da Vinci includ:
  • miscare Intuitiva;
  • vedere 3D de inalta rezolutie;
  • instrumente articulate tip EndoWrist.

Miscarea Intuitiva se refera la interfata sistemului, care permite chirurgiei cu da Vinci sa arate si sa se simta ca si chirurgia traditionala "deschisa". Dar aici este locul unde se opresc asemanarile.

Sistemul de viziualizare 3D stereo de inalta rezolutie este conceput pentru a furniza chirurgului o experienta de imersie. Contrar abordarilor clasice, anatomia apare mult marita, in culori si profunzime naturale. Pentru a executa o procedura, chirurgul utilizeaza butoanele de control principale ale consolei pentru a manevra cele trei/patru brate robotice de pe cartul pacientului, care tin ferm instrumentele patentate si camera endoscopica de inalta rezolutie. Designul bratului articulat al instrumentelor EndoWirst depaseste posibilitatile naturale de miscare ale mainii umane. Transformarea miscarii si reducerea tremurului mainii rafineaza si mai mult miscarile chirurgului. O caracteristica finala a sistemului este designul pentru siguranta in caz de eroare, incorporand caracteristici redundante de siguranta concepute pentru a minimiza posibilitatile de erori umane comparativ cu abordarile clasice.

Acest sistem reprezinta o imbunatatire fata de laparoscopia conventionala, in care chirurgul opereaza stand in picioare, utilizand instrumente lungi pe care le tine in mana, fara articulatii. In laparoscopia conventionala chirurgul trebuie sa se uite in sus si departe de instrumente, la un monitor video 2D, pentru a vedea tinta anatomica.
Chirurgul depinde de asemenea de un asistent pentru a pozitiona corect camera. In contrast, designul ergonomic al sistemului da Vinci permite chirurgului sa opereze dintr-o pozitie asezata, confortabila, la consola, cu ochii si mainile aliniate cu instrumentele. Pentru a misca instrumentele sau a repozitiona camera, chirurgul pur si simplu isi misca mainile.


Articole utile:
Chirurgia robotica: mai putina durere si o recuperare rapida