Chirurgia robotica: mai putina durere si o recuperare rapida

Este o procedura superioara chirurgiei laparoscopice, iar pacientul suporta mai putina durere, pierde mai putin sange, sta mai putin in spital si se recupereaza mai repede. Despre avantajele si dezavantajele chirurgiei robotice ne vorbeste Prof. Dr. Irinel Popescu, director al "Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic" de la Institutul Clinic Fundeni.
Ce presupune chirurgia robotica si cum functioneaza robotul da Vinci?
Prof. Dr. Irinel Popescu: Chirurgia robotica reprezinta o metoda de a opera care presupune introducerea unui dispozitiv computerizat in interactiunea chirurg-pacient, dispozitiv care realizeaza actiuni ce pana atunci erau atribuite in exclusivitate chirurgului (ex. manipularea tesuturilor, controlul instrumentelor etc.). Robotii chirurgicali nu reprezinta un mecanism umanoid care sa inlocuiasca chirurgul, ci doar instrumente sofisticate si performante care permit chirurgului sa execute procedee si proceduri de o complexitate crescuta. Chirurgul “coordonator” se afla la o consola in timp ce bratele active ale robotului „executant” sunt la nivelul pacientului, distanta putand fi de la cativa metri (in mod obisnuit, in sala de operatie) pana la 4000 km (J Marescaux aflat la consola chirurgicala in New York, iar pacientul in Strasbourg).

Datorita tehnologiei robotice de varf, sistemul da Vinci etaloneaza, filtreaza si transforma in timp real miscarile mainii chirurgului in miscari precise ale instrumentelor robotice. Precizia deosebita si vizualizarea tridimensionala in mediul minim invaziv permite suturi, disectii de o finete si acuratete neegalata de chirurgia laparoscopica. Aceste avantaje se traduc in avantaje aduse pacientului si conduc la o rata de complicatii redusa.

Cand este recomandata si ce tipuri de interventii pot fi efectuate cu ajutorul ei?
Prof.
Dr. Irinel Popescu:
Marea majoritate a tehnicilor laparoscopice utilizate pana acum au fost deja efectuate si prin tehnici chirurgicale de chirurgie robotica. Chirurgia robotica ramane insa recomandata cazurilor care necesita tehnici avansate si complexe de chirurgie minim invaziva, care presupun o disectie de finete, suturi cu o acuratete crescuta intr-un spatiu de lucru foarte ingust. Pacientii care au avut in antecedente interventii chirurgicale clasice pot beneficia de abordul robotic. Astfel chirurgia robotica este indicata in:
  • Chirurgie generala: patologia benigna a jonctiunii esogastrice, tumori benigne si maligne gastrice, chirurgie colorectala, chirurgie hepatica, chirurgie pancreatica, chirurgia splinei, chirurgia suprarenalei;
  • Chirurgia ginecologica: chirurgia leziunilor maligne si benigne de sfera genitala;
  • Urologie: prostatectomia radicala;
  • Chirurgie cardio toracica: chirurgia leziunilor maligne si benigne esofagiene, chirugia mediastinului anterior (Timectomii), mobilizarea arterei mamare interne si ablatia tesutului cardiac, anastomoza arterei mamare cu artera coronara stanga descendenta anterior pentru revascularizarea cardiaca cu mediastinotomie ajutatoare; repararea valvei mitrale, inchiderea defectului septal atrial;
  • Microchirurgia reconstructiva;
  • Chirurgia bucomaxilofaciala.

De ce este considerata mai sigura decat interventiile clasice? Care sunt avantajele si dezavantajele?
Prof. Dr.
Irinel Popescu:
Fata de alte metode chirugicale laparoscopice/clasice, chirurgia robotica confera nenumarate avantaje atat pentru chirurg, cat si pentru pacient, precum: stabilitatea instrumentelor in campul operator, avantaje mecanice asupra instrumentelor laparoscopice (varful rotator 360º), ergonomie mai buna pentru operator, vizibilitate superioara (sistem 3D chirurgul manevreaza singur camera), disponibilitate pentru cazurile unde laparoscopia nu are sanse de reusita, pentru interventii ce presupun gesturi de finete (disectie, suturi fine, reconstructii); rata de complicatii scazuta datorita preciziei crescute, robotica imbunatateste ambidexteritatea, ameliorand performantele obtinute cu mana non-dominanta, reduce timpul de spitalizare; reduce pierderile de sange si necesarul pentru transfuzie, reduce durerea post-operatorie si disconfortul, reduce riscul de infectie, recuperare mai rapida si intoarcerea mai rapida la activitatile curente.

Chirurgia robotica are la ora actuala si o serie de dezavantaje, pe care speram ca, in viitor, tehnologia sa le diminueze. In primul rand, costurile foarte mari ale echipamentului, intretinerii si ale instrumentelor cu un numar redus de utilizari, volumul sistemului si necesitatea unui timp suplimentar pentru montarea sistemului. Lipsa oricarei senzatiii tactile face ca manipularea tesuturilor si sutura sa se faca sub control vizual, control care trebuie dezvoltat prin antrenamente repetate si constante.


De asemenea, instrumentele accesibile prin chirurgia robotica sunt inca limitate ca numar, ceea ce face ca o buna parte din interventiile mai complexe sa necesite suportul laparoscopiei clasice. Prin gandirea atenta a operatiei, respectarea unor principii tehnice ale chirurgiei robotice si selectarea acelor interventii care necesita o chirurgie de finete, dezvoltata intr-un singur cadran abdominal, aceste limitari pot fi depasite.

Cat dureaza spitalizarea si perioada de recuperare in urma interventiei?
Prof. Dr. Irinel Popescu: Durata de spitalizare este legata de procedura la care este supus pacientul. Ceea ce putem afirma este ca durata de spitalizare este mult redusa fata de chirurgia clasica. Astfel, pentru un pacient cu achalazia cardiei durata spitalizarii este de 48h, fata de cel putin 7 zile in cazul interventiei clasice. Similar in cazul histerectomiilor.

"Se obtine scaderea ratei de aparitie a complicatiilor urinare si sexuale in chirurgia pelvina-chirurgia rectului, chirurgie urologica, chirurgie ginecologica"

Ce riscuri prezinta procedura si ce complicatii pot sa apara?
Prof. Dr. Irinel Popescu: Nu exista complicatii specifice legate de abordul chirurgical robotic. Complicatiile sunt aceleasi care pot sa apara in cursul interventiilor chirurgicale clasice sau laparoscopice. Datorita beneficiilor aduse de sistemul robotic, se obtine o rata redusa a complicatiilor hemoragice, a complicatiilor anastomotice si, deosebit de important, scaderea ratei de aparitie a complicatiilor urinare si sexuale in chirurgia pelvina-chirurgia rectului, chirurgie urologica, chirurgie ginecologica.

Cand si unde a fost realizata prima interventie robotica la noi in tara?
Prof.
Dr. Irinel Popescu:
Prima interventie robotica in tara noastra a fost realizata la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca de o echipa condusa de dr. Serban Bradisteanu - Biventricular Lead Placement (11 decembrie 2005), dar primul program consistent organizat la noi in tara este cel derulat in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, pe care il coordonez.

Persoanele interesate de interventie unde pot sa apeleze?
Prof. Dr. Irinel Popescu: Persoanele interesate pot apela la spitalele care detin platforma robotica,  respectiv Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic a Institutului Clinic Fundeni si Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Care este pretul unei astfel de interventii, cu aproximatie?
Prof. Dr. Irinel Popescu: Pacientul nu plateste nimic pentru o interventie chirurgicala asistata robotic, deoarece costurile  sunt acoperite de Sistemul National de Sanatate si Programul National de Chirurgie Robotica. Costurile suplimentare ale instrumentelor specifice de chirurgie robotica sunt de circa 8000 RON/interventie chirurgicala.

Chirurgia asistata de robot - demonstratie
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 25 Mai 2009, 10:34
    Interesant

    se vede evolutia....ce pana acum era doar SF acum devine realitate.... Sa speram sa-si dovedeasca utilitatea!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod