Prevenire apariţiei furunculul: Ce este furunculul?
Furunculul reprezinta infectia bacteriana a unui folicul pilo-sebaceu (radacina firului de par) care duce la acumularea de puroi sub piele. Cu alte cuvinte, furunculul este un tip de foliculita mai severa cauzata de stafilococul auriu.
De ce apar furunculele?
Majoritatea oamenilor care fac furuncule sunt persoane care poarta pe suprafata pielii stafilococ auriu. Se estimeaza ca 10-12% din populatie este "purtatoare de stafilococ". Zonele in care acesta este de obicei purtat sunt narile, axilele, zona inghinala si zona dintre fese.
O zgarietura minuscula pe suprafata pielii poate introduce stafilococul in peretele foliculului pilos care este o "veriga slaba" in apararea pielii.
Factori care cresc riscul de a dezvolta furuncule:
- o stare de sanatate generala precara
- diabetul
- anemia datorita lipsei de fier
- hainele care strang sau irita (prin frecare)
- alte afectiuni ale pielii
- medicamentele imunosupresoare
Cum arata un furuncul?
La inceput, leziunea arata ca o umflatura micuta si rosie, insotita de mancarime, care creste si, pe masura ce acumuleaza puroi, devine dureroasa si dezvolta un varf galben.
Unde apar furunculele?
Zonele preferate de furuncul sunt cele acoperite de par, care transpira mai mult si sunt supuse frecarii: fata, ceafa, axila, fesele sau coapsele, dar poate aparea in orice alta portiune a pielii.
Cum se trateaza furunculele?
Tratamentul cuprinde atat masuri generale (igiena corporala zilnica cu apa si sapun, folosirea prosopului personal, evitarea transpiratiei excesive), cat si tratament specific prescris de medic. Acesta cuprinde in general un antibiotic oral (de regula penicilina) si un antiseptic local (clorhexidina, betadina). In fazele incipiente pot fi utile compresele fierbinti care vor grabi acumularea puroiului si formarea "capului".
Durata medie de viata a unui furuncul este de 10 zile. In cele mai multe cazuri, dupa formarea capului, furunculul se necrozeaza singur, adica se scurge continutul printr-o gaurica la nivelul pielii. Zona fistulizata se spala de 2-3 ori pe zi, se dezinfecteaza si se protejeaza pana la cicatrizare cu un bandaj steril.
Furunculul NU SE STOARCE, indiferent cat de tentant poate fi! Imaginati-va "saculetul" de puroi de sub piele si ganditi-va ce se intampla in momentul in care incercati sa-l stoarceti din afara. Saculetul se va sparge, iar puroiul va fi liber sa infecteze si zonele din jur, ducand la aparitia altor furuncule sau in cazuri extreme chiar a septicemiei, care netratata poate fi fatala. In anumite cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala care va deschide leziunea si o va drena, adica va lasa puroiul sa se scurga.
Cum prevenim aparitia furunculelor?
Persoanele care sunt predispuse la aceste infectii trebuie sa mentina o igiena riguroasa a pielii, prin folosirea regulata a unui sapun antibacterian care sa impiedice acumularea bacteriilor pe piele.
Comentarii (7)
De 2 sapt mi-a aparut un cos pe bucă..l-am spart s-a facut coaja si cand am mers pe strada am simtit ceva in blug...si nu am stiut ce e, dupa am ajuns acasa si am vazut para carne vie...nu cred ca e furunc ..pt ca zona ar fi tare si nu e..ce sa fac sa ma dau cu betadina sau? va rog ajutati-ma !!
Am uitat sa mentionez locul,pe spate,pe partea stanga,mai jos de umar.Sanatate tuturor!Doamne cat este de pretioasa!
Mai bine de 5 luni ma chinui cu asa ceva.Mi-a aparut buburuza,mi s-a dat antibiotic,am fost la spital unde m-a taiat si m-a curatat.De atunci tot merg la pansat fiindca rana nu se vindeca,nu se inchide deloc.Mi s-a luat cultura de doua ori.Ce credeti ca poate fi?Acum urmeaza sa merg din nou la spital.Am o teama,dar sper sa nu fie ceva grav.Ce parere aveti?Va multumesc mult!Sunt departe de tara...greu...
de aproximativ 8 luni mi.a iesit un furunc in zona la buca si ma doare foarte tare...dar de fiecare data cant imi vine menstruatia imi apare si imi dispare foarte greu.mi.a fost frica sa merg la doctor dar acum nu mai pot sa stau asa ma indispune cu totul ,cand stau jos ma doare foarte tare cand ma ridic la fel cand merg...sunt foarte uimita de ce imi dispare dupa max 3 saptamani.si dupa aia imi apare la loc cand imi vine menstruatia.va rog frumos sa ma ajuta.ti cu sa.mi dispara de tot .va multumesc mult!
de 2 ani imi tot apare furunculi si tot de atunci merg la doctor sa mi le curete si antibiotice, sa nu mai vb de bani ca trebuie platite si astea ..problema e ca sunt in afara tari si cei de aici nu prea stiu de vaccinul care se face la cantacuzino daca puteti sami dati o alta solutie ca sa scap de ele ca prin tara nu am cum sa ajung va rog
sotului meu i-a aparut 2 nodule in apropiere de marginea slipului si un cos maricel plin de puroi langa.face si febra si acum ii dau augumentin sa fie furuncul?nu are timp sa mearga l medic si il tratez acasa..si i-am aplicat local si niste dermogen tinctura..ajutati-ma !!va multumesc!
DE APROXIMATIV TREI SAPTAMANI MA CONFRUNT CU PROBLEMA ACEASTA...FURUNCULUL.AM INCEPUT O CURA DE DEZINTOXICARE SI SLABIRE ASOCIATA CU SEDINTE DE ELECTROSTIMULARE INTR-UN CABINET MEDICAL.DIETA PRESUPUNE SI UTILIZAREA UNOR BATOANE CU FIBRE VEGETALE INDICATE IN CURA DE SLABIRE.IAU SI ANTICONCEPTIONALE,YASMIN.MI-A APARUT INITIAL UN FURUNCUL INGHINAL,DAR L-AM TRATAT CU ANTIBIOTIC SI BITTER SUEDEZ.APOI A APARUT ALTUL PE O FESA.MA GANDESC CU GROAZA LA CAT AM TRAS CU PRIMUL...SE PARE CA URMEAZA SI ALTII FIINDCA AM MICI ERUPTII LA NICELUL SUBRATULUI.IAU OXACILINA,DAR NU AM RENUNTAT NICI LA ANTICONCEPTIONALE.CUM MA VINDEC?MULTUMESC
Posteaza comentariu