Procesul de mestecare a alimentelor amestecate cu saliva ajută la o absorbție mai ușoară a nutrienților de care avem nevoie, motiv pentru care cel mai bine este să mesteci alimentele încer și temeinic, de aproximativ 32 de ori ala fiecare mușcătură.
Iată o listă a beneficiilor pe care le are mestecatul asupra corpului nostru:
Mestecatul încet ajută la evitarea creșterii în greutate
Gândește-te la asta: dacă durează mai mult timp să mesteci mâncarea, va dura mai mult până o termini, ceea ce înseamnă că mănânaci mai puțin din ea, iar creierul îți spune că ești sătul/ă.
Nu numai atât, dar mâncatul încet și mestecatul cu atenție te poate ajuta să eviți să te îngrași și să îți controlezi apetitul.
De asemenea, îți poate accelera metabolismul, preveni supraalimentarea și accelera circulația sângelui în stomac.
Mestecatul temeinic este legat de performanțe mai bune
Mestecatul este, de fapt, legat de memorie și de capacitatea cognitivă generală. Îmbunătățește fluxul sanguin și oxigenarea creierului, rezultând performanțe mentale mai bune.
Oamenii care mestecă bine au o atenție mai bună, vigilență, rezolvarea problemelor, dobândirea de informații, abilități în luarea deciziilor și multe altele.
Cei care mestecă prost pot avea dificultăți cu vocabularul, memoria și învățarea în general.
Să mesteci mai puțin poate cauza probleme de digestie
Dacă mesteci și înghiți rapid, sistemul tău digestiv poate suferi un dezechilibru și corpul tău ar putea ajunge să nu descompună alimentele în mod corespunzător.
Acest lucru poate duce la reflux de acid, crampe, balonare și multe altele.
Dacă este prea târziu și ai mâncat prea repede, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți problemele de digestie.
Acestea sunt:
- Bea apă cu 30 de minute înainte/după ce ai mâncat.
- Nu bea cafea imediat după masă.
- Nu mânca fructe și dulciuri după masă.
Mestecatul poate fi un mecanism de a face față stresului
Mestecatul este o modalitate excelentă de a reduce hormonul stresului și poate fi un comportament de a face față stresului. Când mesteci în timp ce ești stresat, te poate împiedica să devii anxioasă și să-ți întărească oasele.
În plus, atunci când o femeie însărcinată este stresată, copilul ei poate dezvolta depresie atunci când crește.
Mestecatul încet te ajută să absorbi mai bine nutrienții alimentelor
Organele din corpul tău, cum ar fi ficatul și intestinele, nu sunt singurele care controlează nutrienții pe care îi obții. De fapt, totul începe din gură, mai precis, de la mestecat.
Magia se întâmplă atunci când mâncarea se combină cu saliva noastră. Mestecarea alimentelor amestecate cu salivă ne permite să absorbim mai bine nutrienții, astfel încât creierul nostru să poată obține mai ușor ceea ce are nevoie.
Mestecarea poate duce la o concentrare mai bună
Guma de mestecat, de exemplu, te poate ajuta să te concentrezi mai bine și să îți menții atenția pentru lucrurile la care lucrezi și care necesită timp.
Acest lucru se datorează faptului că atunci când mesteci, deriva de oxigen se deplasează către părți ale creierului care au legătură cu atenția, iar atunci când obținem mai mult oxigen, sunt mai multe șanse să rămânem vigilenți.
Mestecatul ajută la dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Când bebelușii încep să mănânce alimente solide, mestecatul îi ajută să-și forțeze limba, ceea ce este esențial pentru multe sunete pe care le scot pe măsură ce învață să pronunțe cuvinte.
Alimentele în sine ajută la mișcarea maxilarului, împreună cu buzele și mușchii limbii (toate sunt importante pentru vorbire).
Dacă începi să le oferi alimente solide mai târziu decât este necesar, copilul tău poate fi mai agitat și mai ignorant cu privire la alimentele noi și, de asemenea, vorbirea să îi fie afectată pe măsură ce crește.
Sursă: brightside