Ce să faci dacă ai un atac de cord și ești singur acasă

Se estimează că la fiecare 40 de secunde un adult are un atac de cord. Mii de persoane supraviețuiesc, dar contează foarte mult cum procedezi în momentul respectiv, mai ales dacă ești singur.
Deși un atac de cord poate fi fatal, dacă acționezi rapid de îndată ce observi simptomele problematice îți vei îmbunătăți dramatic șansele de supraviețuire. De obicei atacul de cord începe lent, fiind semnalat de un disconfort minor și dureri reduse.

 
Dacă observi următoarele simptome este posibil să ai un atac de cord:

- disconfort în zona pieptului, mai ales în centru, care durează mai mult de câteva minute sau care apare și dispare: acest disconfort poate părea o senzație de greutate, preaplin, presiune sau durere;
- disconfort la nivelul brațelor, gâtului, maxilarului sau stomacului: poate fi vorba despre dureri sau dificultatea mișcărilor;
- respirație întretăiată: poate fi asociată cu disconfortul din zona pieptului sau nu;
- transpirații reci, stare de greață, vomă, amețeli sau pierderea echilibrului: aceste simptome se manifestă mai des în cazul femeilor.

 
Ce trebuie să faci dacă ești convins că ai un atac de cord și ești singur?

Dacă ești singur și ai simptomele menționate mai sus sună la 112 și ia o aspirină, dacă ai la îndemână. Descuie ușa de la intrare și întinde-te pe podea pentru a fi ușor de găsit de medici.

 
Există o metodă rapidă pentru a opri un atac de cord?

Din păcate nu există niciun remediu care să înlocuiască îngrijirea de urgență de la spital. Nu te lăsa păcălit de tratamentele propuse online pentru că nu sunt eficiente și ar putea chiar să-ți pună viața în pericol.

 
Există 2 metode care pot crește șansele de supraviețuire până în momentul în care ajungi la spital:

 
1. Metoda tușitului

Potrivit experților în tratamentele alternative, dacă respiri adânc apoi tușești puternic tensiunea arterială va crește timp de 1-2 secunde, ceea ce va face să ajungă mai mult sânge spre creier. Există inclusiv presupunerea că tușitul puternic poate readuce inima la normal dacă bate în ritmul obișnuit.
Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii nu susține această opțiune pentru că nu poate fi utilizată în cazul persoanelor care sunt deja inconștiente și care nu mai au cum să tușească.

 
2. Metoda cu apă și piper cayenne

O altă recomandare se referă la mixarea unui pahar de apă cu o lingură de piper cayenne. Se crede că piperul cayenne este un stimulent puternic, care poate crește ritmul bătăilor inimii și echilibrează circulația, ducând sângele spre creier și toate celelalte organe vitale. De asemenea, previne hemoragiile.
În prezent nu există dovezi suficiente că acest remediu funcționează și nu se cunoaște în ce mod interacționează cu aspirina, care este recomandată în asemenea situații.

 
Cum reduci riscurile

Deși nu ai cum să controlezi toți factorii care pot declanșa un atac de cord există schimbări care vor minimiza riscurile:
- renunță la fumat și evită fumatul pasiv;
- ține sub control nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale prin modificarea meniului, pierderea în greutate și luarea medicamentelor prescrise;
- fă mișcare în fiecare zi;
- dacă ai diabet respectă tratamentul în detaliu și fii atent la nivelul glicemiei;
- redu stresul cu ajutorul tehnicilor de relaxare, exercițiilor de respirație sau apelând la ședințe de masaj sau yoga;
- redu consumul de alcool;
- alege un meniu viu colorat, cu multe fructe și legume, plus grăsimi sănătoase și proteine provenite din nuci, semințe și carne slabă.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.