Te confrunți cu transpirația pe bază de stres?
Pe tot corpul tău există între 2 și 4 milioane de glande sudoripare. Totuși, transpirația pe bază de stres nu este binevenită. Apare exact în momentul în care nu ai timp să te ocupi de pete și de mirosul corpului. Odată ce afli de unde provine, este mai ușor să o ții sub control.
Transpirația pe bază de stres este creată de glandele apocrine, care se găsesc în cea mai mare parte la nivelul axilelor, regiunii genitale și uneori pe scalp. Când corpul tău reacționează la o emoție, cum ar fi anxietatea, stresul sau entuziasmul, este eliberată transpirația pe bază de stres. Din cauza faptului că stresul activează și sistemul nervos al organismului, este posibil să observi și alte reacții. Acest tip de transpirație este mai susceptibil de a provoca un miros neplăcut, deoarece nu se evaporă la fel de repede ca transpirația normală, așa că, în momentul în care se combină cu bacteriile din corpul tău, vei începe să miroși urât.
Cum previi transpirația pe bază de stres?
În timp ce transpirația cauzată de mișcare sau căldură se activează mai greu, transpirația din cauza stresului apare imediat, ceea ce explică și de ce durează mai mult să transpiri în timpul clasei de Pilates, dar transpiri imediat ce șeful te cheamă în biroul său. De aceea, primul truc pentru a preveni acest tip de transpirație este menținerea unui nivel scăzut al stării de anxietate.
Gestionarea stresului este esențială. De aceea, asigură-te că apelezi la o metodă de inducere a calmului, fie că este vorba de o practică de meditație, un abonament la o sală de box sau diferite uleiuri esențiale.
Mecanismele de adaptare pot modifica nivelul de reacție al corpului tău la o situație care poate fi stresantă. Cu alte cuvinte, vei transpira mai puțin dacă rămâi calm. Acest lucru va reduce și mirosul neplăcut, care apare doar atunci când transpiri și bacteriile se hrănesc cu transpirație.
O altă opțiune este aceea de a îngriji zonele în care transpirația apocrină este problematică. Acest lucru nu va limita transpirația, dar poate ajuta deodorantul să ajungă la piele și să-și facă treaba mai bine.