În doar 10 minute poţi să afli dacă plămânii tăi funcţionează la capacitate maximă. Ce presupune spirometria?
Spirometria este un test simplu care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. La fel cum îţi monitorizezi tensiunea arterială, poţi să faci un test simplu şi nedureros, numit spirometrie, care ajută la demascarea precoce a multor boli pulmonare. Un aparat îţi măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poţi să scoţi afară din plămân într-o secundă.
„Decizia fumătorilor şi a persoanelor predispuse la boli pulmonare de a-şi ignora starea de sănătate a plămânilor le creşte dramatic „şansa” unei bătrâneţi dureroase. Rolul unui eveniment de acest gen (n.r. Ziua Mondială a Spirometriei care se desfăşoară pe 14 octombrie) este de a demonstra opiniei publice cât de simplă este recăpatarea controlului asupra propriei sănătăţi prin efectuarea unui test de spirometrie simplu şi nedureros, care durează câteva minute”, spune prof. univ.dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Ce-ţi afectează plămânii?
Pneumologii avertizează că principalii factori de risc pentru sănătatea plămânilor sunt: fumul de ţigară şi poluarea atmosferică. Dacă ai constatat că:
- ai tuse persistentă
- elimini spută din piept
- oboseşti şi rămâi fără suflu.
Măsoară-ţi riscul de BPOC!
Afecţiunile pulmonare cronice ucid milioane de oameni la nivel mondial. BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Poţi să îţi măsori riscul de BPOC, răspunzând la câteva întrebări simple propuse de Societatea Română de Pneumologie pe site-ul lansat pentru informarea populaţiei despre BPOC.
Comentarii (1)
sunt din giurgiu,am prietenul meu care a avut probleme cu plamanii,si din testul pe care l-am facut sar putea si eu,dorim sa ne facem aceste masuratori dar nu stim unde anume,multumesc
Posteaza comentariu